Főoldal » Békésebb, zöldebb lesz a világ(?)

Békésebb, zöldebb lesz a világ(?)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mint már a Felsőfokon oldalain is olvashattátok, tegnap új pápát választottak. Buenos Aires érseke, Argentína bíborosa lépett trónra I. Ferenc néven. Több szempontból is az első: ő az első dél-amerikai pápa, ő az első jezsuita pápa, és Ferenc nevű pápa sem volt még. Számunkra most ez utóbbi, a pápa neve érdekes.

A pápa neve ugyanis nem csak egy név, hanem egy hitvallás, egy világnézeti irányvonal, amit uralkodása alatt próbál követni. Éppen ezért nem is a saját nevüket használják, hanem pápaként vesznek fel egy jelképes nevet, amelyen megismeri őket a világ. (II. János Pál Pápa eredetileg Károly volt, XVI. Benedek pápa Józsefként született, I. Ferenc pápa pedig a György Márió nevet cserélte le megválasztásakor.) Az új pápa Assisi Szent Ferenc emlékére vette fel a Ferenc nevet.

A pápának ugyan már nincs akkora hatalma, mint a középkorban, amikor akár királyok sorsáról is dönthetett, kiátkozhatta őket, megtagadhatta a koronázást, stb. de még most is ő a világ legnagyobb egyházának vezetője, és még most is jelentős befolyása van a világpolitikára, sokat tehet a világbékéért, ezért nem mindegy, hogy milyen irányvonalat követ. Mivel Assisi Szent Ferenc a szegények barátja volt, és az új pápa őt kövti, azt várja most a világ Ferenc pápától, hogy a szegények mellé áll, életkörülményeik javításáért fog küzdeni. Jó is lenne, és remélem, hogy tehet valamit.

De itt van egy másik fontos tényező, amiről keveset beszélnek. Assisi Szent Ferenc az állatok és a környezetvédők védőszentje is. Életében barátainak, testvéreinek nevezte az állatokat, növényeket, égitesteket (főleg a Napot és a Holdat), és az ő emlékére ünnepeljük meg minden év október 4-én az állatok világnapját. Természetközeli, környezet- és természetvédő életet élt, harmóniában volt a többi élőlénnyel. Ha ebben is követné őt az új pápa, akkor talán a környezetvédelem ügye is előrébb tartana.

A környezetvédelemben vannak globális problémák (klímaváltozás, ózonlyuk, fajok kihalása, stb.), amelyeket az egyes országok ugyan próbálnak megoldani, de csak széles körű (minél teljesebb) nemzetközi összefogással lehetne tenni valamit. De a pápa nemzetek felett áll, átlátja a legtöbb ország helyzetét, a hívek és a keresztény országok problémáit, és éppen a nemzetek felettisége miatt segíthet megoldani ezeket. Leginkább békítő szerepe lehet az országok között (amit pl. II. János Pál is aktívan felvállalt a legtöbb nemzetközi konfliktusban több-kevesebb sikerrel), segíthet az államoknak megegyezni, összefogni, és segíthet nekik komolyan venni a globális problémákat, felhívhatja a figyelmet a bajok nagyságára, a széles körű összefogás és a gyors megoldás szükségességére.

A szegénység és a környezetvédelmi problémák megoldása sokszor összefügg. Pl. a tiszta ivóvíz kérdése súlyos gazdasági, társadalmi, egészségügyi és környezetvédelmi probléma is. Részben a vízkészletek egyenlőtlen eloszlásának következménye a probléma (az eloszlást ugyan a természet tette egyenlőtlenné, de az emberek segíthetnek kiegyenlíteni, ha pl. az egyik ország kisegíti a másikat némi vízzel), részben a vizek tisztaságával van baj (mert az ember nem védi a környezetet, nem vigyáz rá, és ezzel pillanatnyi érdekek miatt sok kárt okoz hosszú távon. Ha a pápa komolyan veszi a nevét, akkor elkötelezett lesz a globális kihívásokkal szemben, és igyekszik tenni valamit a víz- és élelmiszerkészletek, az egészségügyi ellátás, a tiszta levegő és más alapvető életkörülmények biztosításáért, így Assisi Szent Ferenchez hasonlóan egyszerre támogatja a szegényeket és a környezetvédelmet. És mivel ehhez nemzetközi összefogás kell, közelebb kerülhetünk a világbékéhez is. Remélem, hogy sikerül előrelépni ezeken a területeken, és az új pápa, I. Ferenc így segít megteremteni egy békésebb, zöldebb világot.

Kép forrása: http://fn.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2013/03/14/ferenc-papa(1).jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.