Főoldal » Benzingyártás levegőből

Benzingyártás levegőből

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy brit cég áram segítségével levegőből gyárt benzint: először kivonja belőle a szén-dioxidot, majd pedig vízből elektrolízissel kinyert hidrogénnel vegyíti és szénhidrogént, így nyerve benzint. Eddig öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt – írja az origo.

Ez az új benzingyártási eljárás az észak-angliai Air Fuel Syndication találmánya. Természetesen egyelőre a gyártási folyamat és megvalósítás messze van az ipari méretektől, de a kísérletek ígéreteseknek tűnnek mindenképp. Az eljárással öt liter benzint állítottak elő három hónap alatt.

A kísérletek már két éve folynak, költségkeretük 1,1 millió font. A cég hosszú távú terve, hogy akkora üzemet építsenek fel, amely naponta legalább egy tonna benzint állít elő.

Az új eljárást támogatja a Brit Gépészmérnökök Intézete is, amelynek tisztségviselői értékelése szerint: “túl szép, hogy igaz legyen, de igaz”, és hangsúlyozzák, hogy fordulatot hozhat a klímaváltozás elleni harcban, mivel az így előállított üzemanyag semmiféle adalékot – például ként – nem tartalmaz, és további környezeti előnyökkel jár, ha sikerül az előállításhoz az energiát megújuló forrásokból előteremteni.

Érdekes és egyben forradalmian új megoldás, azonban nagyon érdekelnének a részletek, főként az előállítás energiaköltsége.

Vezérkép 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.