Főoldal » Beszámoló az Ökonapról

Beszámoló az Ökonapról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Így lassan két héttel később, már ülepedtek az élmények, 2012. szeptember 15-óta.

Túl sokszor nem járok Budapesten, a Millenárison most voltam először, úgy vélem megérte. Kettős céllal látogattam meg az Ökonapot. Az egyik a rendezvényen kintlévő szervezetek, a másik pedig a szakmai konferencia. Bár ez utóbbin nem voltam végig, de a lényeg a dél körül kezdődő kerekasztal- beszélgetés volt számomra.

Mennyit és hogyan adhatsz vissza? A fenntartható hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés perspektívái címmel.

A kerekasztal résztvevői voltak:

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője

Bokor István vezérigazgatói főtanácsadó, FKF Zrt.

Moderátor: Dr. Juhász Árpád geológus

A beszélgetés a szelektív gyűjtés és ennek eredményességének vitatásával kezdődött. Kiemelték a hulladékgazdálkodásért felelős cég lehetőségeit, új fejlesztéseit, illetve a lakosság jelentős szerepét, ami tájékozottságában és együttműködő készségében tud hozzájárulni a szelektív hulladékgyűjtés sikeréhez.

Ehhez két út vezet, a környezettudatosságra nevelés, vagy ha kedvezményt adunk a hulladékszállítási díjból, azok számára akik szelektíven gyűjtik a hulladékot, esetleg pénzt adunk a hulladékért.

Nagy valószínűséggel Budapesten bevezetésre kerül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

Választ kaptunk arra is, hogy a szelektív szigetre még autóval is megéri elvinni az otthon szelektíven összegyűjtött hulladékot, mert az anyag miatt még mindig bőven környezettudatos és gazdasági szempontból is hasznos.

Volt szó a TE SZEDD! országos hulladékgyűjtési akcióról,  ennek eredményeiről és arról, hogy minden bizonnyal lesz 2013-ban is ilyen program az OHÜ szervezésében.

Hallhattunk a pusztazámori hulladéklerakóról, hogy a Budapesten keletkező hulladék 50%-a ide kerül, a másik fele pedig a rákospalotai kommunális hulladékégetőbe, aminek pozitív hozománya a távhő. Amennyiben jól halottam kb. 850 000 tonna hulladék keletkezik évente Budapesten, illetve 12-13 ezer tonna e-hulladék, 2-3 ezer tonna elem, aksi, 15 ezer tonna zöldhulladék.

Ezt a hulladékmennyiséget pedig kezelni kell, amiért a szakemberek a lehető legtöbbet megteszik, de a lakosság közbenjárása elengedhetetlen, hogy a rendszer jól működjön.

Dióhéjban erről volt szó a kerekasztalon.

A fennmaradó időben szétnéztünk a terepen, de ezekről beszél majd a galéria, persze a teljesség igénye nélkül, mert sok képet készítettem.

Viszont mindenképp megjegyezendő, hogy mindenütt készséggel álltak rendelkezésünkre szakmai kérdésekben a szervezetek képviselői.

A teljes program itt található:

http://www.ng.hu/fooldal/ng_stuff/ngokonap2012/okonap_2012

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.