Főoldal » Biciklikre fel!

Biciklikre fel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nyár van. A diákoknak a szünet, a felnőtteknek a szabadság alatt megannyi lehetősége van a kikapcsolódásra. Legtöbben elmennek nyaralni. Beülnek az autóba, lehajtanak Horvátországba, vagy a Balatonra, ahol néhány napig, vagy egy-két hétig pihennek, fekszenek, közben napoznak, de nagyon kevés embertől hallom, hogy sportolnának is.

A legnagyobb gond az első néhány mozzanatban már benne van: „beülnek az autóba”. Lassan így kezdődik majdnem minden tevékenységünk, amely helyváltoztatással jár és nem a négy fal között történik. Ennél azonban van jobb megoldás is, amely nem szennyezi túlzottan a környezetet, és testünket is felpezsdíti.

A csodaszert úgy hívják, hogy bicikli, vagy kerékpár, bringa, valaki bicajnak hívja, de minden szó ugyanazt jelenti: környezettudatos közlekedés, izomgyakorlatok, szép tájak, sportolás.

Én javasolnék egy – legalábbis számomra – nagyon egyszerű és nagyszerű megoldást a nyári kikapcsolódásra, amely talán többeknek felkelti majd az érdeklődését.

Az ország bármely pontján élünk, városban, faluban, vagy tanyán, a maximum 20-30 kilométeres körzetben tuti van egy vasútállomás.

Ha a nyári szünetünkben kis kalandra vágyunk, és messzebb szeretnénk eljutni biciklinkkel, mint a szomszéd település, de időnk esetleg kevés a több napos kiránduláshoz, s szálláslehetőségünk sincsen, van megoldás.

Felülünk egy arra pöfögő vonatra a kerékpárunkkal – amely azért némi pénzbe fog kerülni, főleg, hogy a járművünknek is meg kell vennünk a jegyet -, elutazunk egy tetszőleges – ajánlanám a balatoni vidéket – városba, ahol már előre kinéztük az úti célunkat. Ott leszállunk, megkeressük a biztonságosabb utakat, esetleg biciklis utakat, s nyomban száguldhatunk, persze csak ésszel.

Fontosnak tartom, ha egy ilyen kis túrát szervezünk magunknak, előtte mindennek járjunk utána. Ha esetleg a Balaton körül szeretnénk egy kicsit kerekezni, nem árt megnézni, mely útvonalakon van kiépítve a kerékpárosoknak szánt vonal, mert ott értelemszerűen biztonságosabban és gyorsabban tudunk biciklizni.

Így olyan településeken is járhatunk, ahol eddig még nem bringáztunk. Megismerhetjük a környéket, gyönyörködhetünk a tájban, néha bosszankodhatunk az autósok miatt, de ez utóbbi sem változtat azon a tényen, hogy biciklizni jó.

Aki esetleg ennél is hosszabb távra tervez, érdemes tavasszal, vagy nyár elején elkezdeni az edzést. A saját magunk által kialakított tréningeket délután is érdemes megvalósítani, amikor már nem éget a Nap, de véleményem szerint a reggeli, délelőtti bringázáshoz semmi sem fokható. Az ébredező természet, az illatok, a színek mind-mind felvillanyoznak, jobban felpezsdítenek, mintha délutáni szunyókánkból ébredve kezdenénk el tekerni a felforrósodott aszfalton. Reggel még a betonnak is jó illata van.

Az edzés lehet laza, de lehet kemény is, amelynek a megkoronázásaként egy hosszú biciklitúrát vállalhatunk be, akár barátainkkal, s aki magányosan szeret kalandozni, annak is kiváló lehetőség a hosszabb táv.

Ha valaki bevállalja a balatoni kerékpárkörutat, annak rendesen fel kell készülnie minden eshetőségre, hiszen egy zápor, zivatar, vagy egy kilyukadt kerék megnehezítheti a dolgunkat, s az a kb 220 km sem kevés. Ezért kell azért edzeni, tenni a dolgunkat, erősíteni testünket.

Viszont a kétkerekű nem csak a testünknek okoz örömet, hanem a természet is fellélegezhet, hogy az ember néha olyan járművön is utazik, ami nem fúj a Föld arcába felesleges füstöt, szennyező anyagokat.

Ezért nagyvárosban is – bár ott annyira nem jó a levegő – ajánlott a kerékpározás. Képzeljük csak el, mennyivel más lenne a városok látképe, s levegője is, ha az autó-bicikli arány az utóbbi javára változna meg.

Dudáló, hangos, pöfögő járművek helyett csöndes lenne a forgalom. Amíg ez nem változik, sajnos a biciklik jó pár városunkban másodlagos szerepet töltenek be a közlekedésben, hiszen nem túl sok településen van kiépítve az út a kétkerekűek számára.

Ám ez ne tántorítson el senkit sem attól, hogy nyeregbe pattanjon, hiszen, ahogy fentebb is írtam, megannyi lehetőség van arra, hogy a tömegközlekedéssel vegyítve szép kis túrákat szervezhessünk magunknak olyan tájakon, ahol nagyobb a biciklikultúra, mint esetleg településünkön.

Legyen egy hátitáskád, amiben van pumpa, csavarhúzók, láthatósági mellény és persze egy jókora flaska víz. Én ezeket a tárgyakat ki sem veszem a batyumból. Ezek a legalapvetőbb kellékek egy nem túl hosszú, de azért elégséges úthoz.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy nagyon vigyázzon az, aki útnak indul, hiszen emberek vagyunk így hibázhatunk. ha többen indulunk neki a túrának, figyeljünk egymásra és soha ne hagyjunk senkit le, vagyis egy-egy pihenő alatt azért számoljuk meg a csapatot.

Végezetül csak annyit írnék: biciklikre fel! Jó hátszelet! 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.