Főoldal » Bioszféra-rezervátumot avattak Szentborbáson (+ videó)

Bioszféra-rezervátumot avattak Szentborbáson (+ videó)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarország hatodik, egyben az első határon átnyúló bioszféra-rezervátumát avatták fel csütörtökön a Somogy megyei Szentborbáson, a Dráva-kikötőben.

bioszféra-rezervátum a Dráva horvát és magyar oldalán lett kialakítva, amelynek kijelölését az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2012 júliusában fogadta el. 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e6soPM6raK8

A Duna-Dráva-Mura bioszféra-rezervátum 631 ezer hektárnyi természetvédelmi területet ölel fel. Ebből csaknem 236 ezer hektárnyi a magyarországi terület, amelybe a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területei, a Natura 2000 hálózat itt lévő zónái is bele tartoznak. A horvát oldalon pedig valamivel több mint 395 ezer hektár a rezervátum területe.

A bioszféra-rezervátum fő célja a Mura-Dráva-Duna határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és part menti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése, valamint a helyi önkormányzatok és a lakosság megélhetési lehetőségeinek bővítése.

“A vizes élőhelyek rehabilitációjára a horvát féllel közösen benyújtott pályázaton a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 400 millió forint támogatást nyert természetvédelmi fejlesztésekre. A program végrehajtása során megnyitottak négy drávai mellékágat: kettőt Drávatamásinál, egyet Tótújfalunál, és egy másikat Drávapalkonyánál, amelynek eredményeként a Dráva már egy-két méterrel alacsonyabb vízállás mellett is be tud lépni a mellékágakba. Ezáltal környezetükben található mezőgazdasági területek, gyepek, szántók és erdők vízellátása jelentősen javult, ami nagyban segítheti azok fenntartható hasznosítását.

A Dráva-mente, valamint a Duna és Dráva folyó torkolatvidéke Magyarország egyik legnagyobb összefüggő vizes élőhelye. Természetes élőhelye az ártéri erdőknek, ezen a terület található a legnagyobb hazai rétisas-állomány, és Magyarországon kizárólag itt, a Dráva kavicszátonyain fészkel a kis csér.”

Mindig örömmel tölt el, amikor a természet jövőbeni védelme érdekében kezdeményezést látok. A mai változó klímájú hazánkban elngedhetetlen a vízmegtartóképesség, környezetkímélő megfelelő tájgazdálkodást és a hagyományos mezőgazdasági tevékenységek összhangba hozása. Mindháromra nagy szükség van, hogy az emberi társadalom és a körülötte lévő gazdag, sérülékeny élővilág összhangban élhessen. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.