Főoldal » Biztonságosan is kerülhet menhelyre élelmiszer

Biztonságosan is kerülhet menhelyre élelmiszer

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a cikk a BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt., és a Zöld Menedék Állatmenhely közös sajtóközleménye. Vezérkép: Biofilter cég logo.

Egyre szaporodnak a lejárt szavatosságú, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekkel való visszaélések. Ha csak a lebukott vállalkozásokat vesszük számba, már úgy is riasztó adatot kapunk, félelmetes belegondolni mennyien lehetnek azok, akik valahogyan mégis átcsúsznak a hatósági ellenőrzések gyűrűjén. A helyzet már csak azért is aggályos, mert idővel szükségszerűen egy kalap alá kerülnek az ügyeskedőkkel azok is, akik a csábításnak ellenállva a törvényes működést választják a kiskapuk helyett. Az élelmiszerhulladékok kezelése állandó problémát jelent az áruházaknak, éttermeknek, mérettől függően akár többtonnányi mennyiség is termelődhet naponta. Az elszállítás költséges, a szabályozás illetve az ellenőrzés hiányosságaiból adódó kiskapuk pedig roppant vonzó alternatívát jelentenek, akárhányszor csak felmerül a költségcsökkentés szükségessége. Nem hivatalos becslések szerint legjobb esetben is csak a kidobásra ítélt hulladékok fele jut el a hulladéklerakóig vagy feldolgozóig. A relatíve hosszadalmas folyamat gyakorlatilag minden egyes része lehetőséget ad a visszaélésre, gyenge láncszemnek bizonyulhat a vezető, az alkalmazott, a raktáros, vagy épp a sofőr, elég egy kihagyás és máris komolyabb mennyiségű, egészségügyi szempontból roppant veszélyes hulladék kerülhet ellenőrizhetetlenül és követhetetlenül vissza az élelmiszerláncba.

Nem segít a helyzeten az sem, hogy egy tavalyi enyhítés következtében olyan szereplők is az élelmiszerhulladék piac szereplőivé váltak, akik hagyományosan nincsenek erre felkészülve. Az állatmenhelyek, állatkertek, vadasparkok ebbéli hiányosságait a jelek szerint úgy igyekeztek orvosolni a törvényalkotók, hogy mentesítették őket több olyan kötelezettség alól, amiknek a hulladékkezelő szakcégeknek – tegyük hozzá: abszolút indokoltan – továbbra is meg kell felelniük. A gondolat ugyan nemes, élelmiszerbiztonsági okokból azonban erősen megkérdőjelezhető az ilyen szintű ellenőrizetlenség. Szerencsére akad a piacon olyan is, aki jó példával jár elől, az eredmény pedig éppen egy olyan ideális, minden résztvevő számára, illetve társadalmi-élelmiszerbiztonsági szemszögből nézve is üdvös folyamat lesz, ami vélhetően a törvényhozók eredeti elképzeléseiben is szerepelt.

A Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány heti rendszerességgel kap úgynevezett harmadosztályú mellékterméket (hús, csont, tej stb.) a nagy hipermarketekből, szigorúan a vonatkozó jogszabályok betartása mellett. Fontos tudni, hogy az állatmenhelyek csak bizonyos mennyiségű, és megfelelő minőségű hulladékot vehetnek át, vagyis viszonylag friss hulladékot, amelyet az állat is biztonságosan megehet. „Elsősorban a húsfélék, feldolgozott és nyers hústermékek azok, amelyeket minden további nélkül át tudunk venni, illetve hasznosítani tudunk az állatok ellátásában, a tejtermékekkel már óvatosabban kell bánnunk, hiszen ezek alapesetben is kockázatosabbak állategészségügyi szempontból” – mondja Sági Barbara, a Zöld Menedék elnöke. „Nyilván nagyobb odafigyelést igényel a részünkről az élelmiszerhulladékok felhasználása az etetésben, de több szempontból is bőségesen megéri ez az extra ráfordítás.” – teszi hozzá.

A Zöld Menedék heti egy alkalommal veszt át egy előre, a szükségletek alapján meghatározott mennyiséget, hozzávetőlegesen 220 kutya etetésére mintegy 800 kg-1 tonna közti mennyiséget. Ebből a mennyiségből mindenképp lejön az összsúly 10-20 százalékát kitevő csomagolóanyag, melyet a menhely a többi megtermelt hulladékával együtt szállíttat el. A nyers termékeket minden alkalommal hőkezelésnek vetik alá, és megfelelő tárolásukról is gondoskodnak, így 3-4 napon keresztül kvázi ingyen tudják biztosítani az állatok ellátását. Ez havi szinten mintegy 80-100 ezer forintos megtakarítást jelent, ami nem kis összeg, főleg ha a menhelyek hagyományos forrásszűkét vesszük alapul. „Az már csak ráadás, hogy a húskészítmények segítségével úgy tudjuk színesíteni a kutyák étrendjét, amire másképp nem lenne lehetőségünk, közvetve tehát az életminőségük javításához is jelentősen hozzá tudunk járulni.” – teszi hozzá Sági Barbara. 

BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt.

A BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. egy bioenergetikai szektorban tevékenykedő környezetvédelmi vállalat. 1990-ben alakult, mára országos begyűjtési és nemzetközi feldolgozói hálózattal rendelkezik. A vállalat fő profilja a bioenergia szektor másodgenerációs, szerves alapanyag ellátása az általa begyűjtött hulladékok komplex inverz logisztikai folyamatának megvalósításával. A használt sütőolaj begyűjtése, feldolgozása és a tisztított növényi olajok importja biztosítja a magyarországi és a környező országok biodízel üzemek alapanyag ellátását. A cégcsoport a Magyarországon képződő szerves hulladékok 100%-át, a nem szerves, ill. veszélyes hulladékok 90%-át kezelni tudja, komplex hulladék feldolgozási szolgáltatást nyújtva partnereinek. Tevékenységei közé tartozik továbbá a zsírok takarmányozási célra történő értékesítése, valamint tisztított növényi olajok és zsírok nagykereskedelme.

További tájékoztatás:

Varga Veronika

Extreme Net PR

veronika.varga@extremenet.hu

+ 36 30 332 7885

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.