Főoldal » Blogírás és környezetvédelem

Blogírás és környezetvédelem

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Blogger vagyok és környezetvédő. Eddig csak úgy kapcsoltam össze ezeket, hogy környezetvédelmi blogokat írtam. De most rájöttem, hogy a blogírással is védhetjük a környezetet.

A blogírás két szempontból is környezetvédő cselekedet. Egyrészt írhatunk környezetvédő blogot (ahogy én is teszem, és remélem, hogy egyre több követőm lesz itt a blogmagazinban), másrészt a blog az információközlés egyik leggyorsabb és legkörnyezetkímélőbb formája.

Hogyan védi a környezetet egy környezetvédelmi témájú blog?

Közvetetten. A környezetvédelem lassú elterjedésének a legfőbb oka az emberi lustaság és az információhiány.

 1. A lustaság leggyakoribb formája: “Miért én tegyek valamit a környezetért, ha más sem tesz?”. Ez könnyen leküzdhető azzal, ha bemutatjuk, hogy más tesz valamit. Erre jó egy környezetvédelmi blog. Motivációt adhat az embereknek, ha látják, hogy más is védi a környezetet. Egy környezetvédelmi blog szólhat sikeres kezdeményezésekről (pl. a madárbarát EON-ról, vagy ökofalvakról), környezetvédelmi versenyekről (ezen a héten is megjelent egy ilyen bejegyzés), vagy környezetvédelmi világnapokról (ilyen blog is van nálunk). Ez mind motiválja az embereket:
  • A sikeres kezdeményezések megmutatják, hogy más is tesz valamit és másnak is sikerülhet, és ez komoly önbizalmat ad az embereknek környezetvédelmi témában. Akinek nagy az önbizalma, az bátran belevág mindenbe, pl. a környezettudatos életmódba, környezetvédő tevékenységbe.
  • A versenyek mindig több embert mozgósítanak, mint a tanácsok, intelmek. A legtöbb emberben van egy egészséges versenyszellem, mindenki jobb akar lenni másoknál.
  • A világnapok szintén nagy motivációt adnak, mert pl. autómentes napon biztos, hogy mások is tömegközlekedésre váltanak (ha nem is mindenki, de nagyon sokan), ezért az emberek úgy érzik, hogy legalább ezen az 1 napon ők sem szennyezik a levegőt kipufogógázzal, ha nem muszáj.
 2. Tehát a környezetvédelmi blog egyik fő tevékenysége a motiváció, az emberi lustaság leküzdése. A másik lényeges szempont a környezetvédelmi ismeretterjesztés. Amit nem ismerünk, attól félünk, azzal nem foglalkozunk, nem érdekel minket. Az emberek azért nem védik kellően a környezetet, mert nem elég tájékozottak. Sokan pl. azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert nem tudják, hogy mit hova dobjanak. Egy szakemberek által írt blog (mint pl. a Felsőfokon.hu bejegyzései) biztos információforrás lehet környezetvédelmi témában. Ehhez az kell, hogy a bejegyzések közérdekű, aktuális, sok embert érintő témákról szóljanak. Ugyanilyen fontos a tényszerűség, az olvasmányos stílus és a megfelelő szakmai színvonal. Ez a hatásos ismeretterjesztés feltétele.

Így védi egy környezetvédelmi blog a környezetet. Ismeretterjesztéssel és motivációval.

Miért környezetbarát kommunikációs forma a blog, és milyen előnyei vannak még?

Ha egy információt (pl. a háztartások környezetvédelmi versenyét) egyszerre minél több emberhez szeretnénk eljuttatni egy nagy területen (pl. egész Magyarországon), akkor a következő lehetőségienk vannak:

 1. Személyes beszélgetés. Ez látszólag környezetbarát, mert ha odamegyek valakihez és mondok neki valamit, azzal sem nyersanyagot, sem energiahordozókat nem fogyasztok, és szennyezést sem bocsátok ki. De ha jobban megnézzük, akkor nem is olyan környezetbarát személyesen beszélni nagy távolságra élő emberekkel, mert vagy nekünk kell mindenkihez eljutni, (ami egyrészt fizikailag is lehetetlen, másrészt az szükség van hozzá valamilyen járműre, és köztudott, hogy a járművek szennyezik a környezetet), vagy össze kell hívni az embereket (de a találkozó helyére is el kell jutni mindenkinek, ezért ebben az esetben is járművek kellenek).
 2. Levélírás. Ehhez túl sok papír kell, és a leveleket is járművek szállítják egyik postától a másikig. Tehát rosszabb, mint a személyes kommunikáció, mert nem csak közlekedési szennyezés van, hanem nyersanyagot (papírt) is fogyasztunk, aminől olvasás után nagy mennyiségű hulladék keletkezik.
 3. Elektronikus kommunikáció. Ez is termel szén-dioxidot, mert az elektromos áramot ma még főleg fosszilis erőművekben állítják elő (vagy atomerőműben, amelynek összességében ugyan kisebb a környezetterhelése, mint egy fosszilis erőműnek, de a nagy aktivitású hulladékok, pl. kiégett fűtőelemek kezelésére és elhelyezésére még nincs végleges megoldás). De mégis kevesebb szén-dioxidot termel az elektronikus kommunikáció, mint a papír alapú, és nem keletkeznek belőle olyan szennyező anyagok, mint pl. a kipufogógázok. Ennek is több formája van, de az egyéni megkeresések (telefon, e-mail, skype, chat) nyilván nem működnek (egyrészt nem bírja a hálózat, másrészt nehéz hozzáférni az elérhetőségekhez, tolakodásnak is vehetik az emberek, és még időigényes is). Tehát olyan formában érdemes terjeszteni az információt, ami sok emberhez eljut, de csak egyszer kell közzé tenni. Erre a legalkalmasabb egy internetes honlap, azon belül is egy blog. A blog előnye a folyamatosan frissülő tartalom és az interaktivitás (hozzászólások formájában). Ezért hatékony és környezetbarát kommunikációs forma a blog.

A blog tehát hatékony és környezetbarát kommunikációs forma, és sokat tanulhatunk egymás blogjából, saját blogunkhoz fűzött megjegyzésekből, és a blogok megírásához használt forrásmunkákból. Ezért érdemes környezetvédelmi blogot írni, és ilyen blogok írásával védeni a környezetet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.