Főoldal » Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése

Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fővárosi lakások több mint 5 %-ában jelenleg nincs szennyvízelvezető csatorna, annak ellenére, hogy a meglévő tisztító létesítmények és a nemrég átadott csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep együttes kapacitása elegendő lenne arra, hogy a teljes fővárost, sőt még az agglomeráció egyes településeit is kiszolgálja. A szennyvíz azonban a hiányzó csatornák és főművi rendszerek miatt nem jut el a tisztítókig. A környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatóak: a nem megfelelő kivitelezésű, vagy elöregedett emésztők miatt a kommunális szennyvíz erősen szennyezi a talajt.

A Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése projekt épp ezeken a problémákon segít, a lakossági szennyvizeket a hiányzó csatornák megépítésével a csatornarendszeren keresztül eljuttatja a tisztítókba, amelyekből aztán majdhogynem ivóvíz minőségű víz távozik.

A projekt célja Budapest csatornázatlan lakásait minél nagyobb számban bekapcsolni a vezetékes szennyvízelvezetés és tisztítás rendszerébe mindazon területeken, ahol a csatornázás gazdaságossága a 26/2002.(II. 27.) Korm. rendelet szerint igazolható. A program keretében 13.900 ingatlanhoz épül ki új csatornabekötés és 41.800 lakos számára biztosít a főváros közműves szennyvízelvezetést.

A Fővárosi Közgyűlés már 2003-ban úgy döntött, hogy az uniós források minél jobb kihasználása érdekében a kerületi önkormányzatokkal megállapodást köt, amelyben a támogatások elérhetőségének függvényében vállalja a támogatási feltételeknek megfelelő szennyvízcsatornák megépítését.

A projektet Magyarországon elfogadott KEOP pályázat után Kohéziós Alap pályázat alapján EU támogatással valósítják meg. 2005 és 2011 között a pályázat műszaki előkészítése zajlott, amely során felülvizsgálták Budapest szenny- és csapadékvíz elvezetésének koncepcióját (5 380 km) és a csatornázás elvi vízjogi engedélyezési, vízjogi engedélyezési és tender tervei készültek (338 – 237 km). A pályázat pénzügyi és gazdasági előkészítése  során megvalósíthatósági tanulmányok és költség – haszon elemzések készültek. A BKISZ projekt második fordulós pályázatát a Társulás 2011. december 21-én benyújtotta, azt a források elosztását koordináló Energiaközpont Nonprofit Kft. befogadta, ezzel megkezdődött a pályázat értékelése. A pályázat készítése mellett a csatornák tervezése és engedélyezése is megtörtént. 

A mellékelt táblázat összesíti, hogy eddig milyen létesítmények épülnek Budapest kerületeiben a projekt keretében. A BKISZ projekt nettó építési költsége: 34 145 137 000 Ft.

A projekt megvalósítása a támogatás odaítélését követően, az eredményes közbeszerzési eljárások során kiválasztott kivitelezőkkel kezdődhet el. A csatornák várhatóan 2015. első félévéig megépülnek. A gördülékeny kivitelezés érdekében a projekt megvalósításának ütemezését összehangolták az építést befolyásoló tényezőkkel, a kivitelezés által érintett közterületeken várható egyéb munkálatokkal.

Forrás:
Budapest komplex integrált szennyvízkezelése projekt, BKISZ hírlevél
Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése Projekt, FŐMTERV’ TT  Zrt., Sajtótájékoztató Budapest, 2012. 05. 15.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.