Főoldal » Csak azt védjük, ami védett?

Csak azt védjük, ami védett?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha természetvédelemről van szó, gyakran megemlítjük azt a tényt, hogy bizonyos növény- és állatfajok, illetve egyes területek védettek. Védett fajok egyedeinek elpusztításáért súlyos büntetés jár, a védett területeket pedig magasan képzett természetvédelmi szakemberek gondozzák. Ez mind nagyon szép és jó, de vajon elég-e? Csak azt védjük, ami védett?

A válasz egyértelműen: NEM! A természet egy élő, egységes rendszert alkot, minden elemére szükség van, egyik sem létezhet a többi nélkül. Természetesen az egyes fajok és élőhelyek különböző tűrőképességűek, és változatos környezeti tényezők hatnak rájuk, ezért egyes fajok és élőhelyek nagyobb veszélyben vannak, mint mások. Ezeket a fajokat és élőhelyeket védi a törvény. De nem csak ezeket kell megőriznünk, hanem a természet, mint élő rendszer egységét, működését, fennmaradását is. Tehát nem csak a védett fajokat és helyeket kell védenünk. Ehhez nem kell szakembernek tenni, egy átlagember is sokat tehet érte.

Mit tehetünk? Ismerjük meg a természetet, járjuk be, fedezzük fel, csodáljuk meg, és hagyjuk békén! Gyakran azzal tehetünk a legtöbbet, ha semmit nem teszünk. Ne pusztítsunk el öncélúan állatokat, növényeket! Ne törjük le a fák ágait, még sétabotnak sem! (Úgyis eldobnánk a kirándulás végén…) Az erdei bokrokról (pl. csipke- vagy kökénybokorról) csak annyi gyümölcsöt szedjünk, amenyit ott megeszünk, a többit hagyjuk meg a madaraknak! Ne szedjük le az erdei, mezei virágokat, hogy 2-3 nap alatt elhervadjanak! Ne törjük le és ne vigyük haza a több ezer év alatt kialakult cseppkövet a barlangból! Ne verjük agyon a kertben megtelepedő kígyót! (A legtöbb amúgy is csak ártalmatlan sikló, a hazai viperákból már kevés van.) Ha ezektől a rossz szokásoktól megszabadulunk, akkor már sokat tettünk a természetvédelemért.

Kép forrása: https://www.felsofokon.hu/kornyezet-es-termeszetvedelem/2011/06/15/aktualis-a-termeszetvedelem-helyzete

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.