Főoldal » Csak ennyi víz lenne a Földön? Komolyan?

Csak ennyi víz lenne a Földön? Komolyan?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az origón megjelent ma egy cikk, ami nagyon felkeltette a figyelmem. Arról szól, hogy egy érdekes háromdimenziós grafika segítségével megpróbálták bemutatni, hogy mennyire kevés víz található a Földön, ráadásul milyen parányi része ivóvíz. Meglepőenfurcsa hatást vált ki a grafika és nem is a cikk volt a legérdekesebb, hanem a sok hozzászólás és reagálás, mert abban igen figyelemreméltó dolgokat említettek.

A következő képen láthatod, hogyan festene a Föld, ha egyszerűen eltávolítanánk róla az óceánokat és a tengereket. A kép azt feltételezi, hogy bolygónk így nézne ki, kb. 4-5 milliárd év múlva, amikor a vörös óriássá felfúvódó Nap elpárologtatja a tengerek vizét és „elfújja” a légkört.

[token node title-raw]

A kép nagyméretű változatának letöltése (Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS)

A cikk szerint a számítógépes grafika legjellegzetesebb része az a kis gömböcske, amely a Földről a képzeletben eltávolított összes vízmennyiséget tartalmazza. A grafikus „vízgömb” sugara 700 kilométeres, amit jól érzékeltet, hogy ez a Hold sugarának nagyjából a fele. Ez igen kevés a Földhöz képest, de akkora vízjégből álló égitestet alkotna, mint a Plútó Charon nevű holdja.

Mellékeltek egy másik ábrát is, amelyen az előzőnél egy kisebb gömb van. Ez azt a vízmennyiséget kívánja szemléltetni, amelyet friss vízként és ivóvízként elérhetnénk.

[token node title-raw]

Forrás: Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution, Howard Perlman, USGS

A cikk végén a következő mondat olvasható:

„A következő évek, évtizezedek egyik legfontosabb, egyre nehezebben elérhető természeti erőforrása az ivóvíz lesz.”

Érdekes és elgondolkodtató mondat, mert ebben a megfogalmazásban, nekem, mint olvasónak először az jutott eszembe, hogy ez egy reklámszöveg a víznek. A második gondolatom mindjárt: Akkor mostmár a vizet is el fogjuk adni, mint jó terméket és valaki ebből is rengeteg pénzt bezsebel? A válasz sajnos igen. Egyértelmű igen. Ja hoppá! Már most is ebben élünk, hiszen az ásványvizet vásárlók (köztük én is) busás áron vesszük a vizet.

A legérdekesebb – természetesen a látványos grafikán kívül – a hozzászólásokban rejlik. Mindig érdekes megfigyelni egy-egy ilyen próbálkozás milyen hatással van az emberekre.

Volt aki egyenesen azt mondta, hogy ez az egész egy nagy ámítás, hatásvadász és a benzin árához fogják kötni a víz literét is. Valóban, azt kell mondjam nekem is ez jött le róla.

Elgondolkodtató az a hozzászólás is, amiben valaki arra hívja fel a figyelmet, hogy nálunk Magyarországon – ami köztudottan egy édesvízben bővelkedő ország – mérik az egyik legdrágábban a víz árát. Ez egy szomorú tény.

Mindig vannak olyan emberek is, akik nem aggódnak az édesvízkészlet miatt, mert szerintük ez egy megoldható probléma, akár a tengervíz desztillálásával, vagy más megoldásokkal. Van, aki odáig elmegy, hogy hordozható desztilláló készülékben gondolkodik, ami helyben, akárhol képes a megfelelő mennyiségű ivóvizet előállítani. Merész ötlet, ám nem is annyira elvetendő.

A nagymértékű vízpazarlásra is volt, aki jogosan felhívta a figyelmet, amivel teljesen egyetértek. Sokan, teljesen feleslegesen fürdenek minden nap órákig, rengeteg ivóvizet elpazarolva. Ráadásul a szervezetükre is káros, mert köztudottan lemossa a test természetes védőrétegét.

De a legfontosabb értékes hozzászólást az utolsó véleményező adta, aki szerint a cikk csupán tájékoztató jellegű és szerinte egyre több embernek lesz fontos védeni környezetét és érti meg, hogy valóban fogynak a Föld tartalékai (olaj, erdők, víz stb.) Egy érdekes példával is jött, ami jól érzékelteti a területenkénti különbségeket. Nemrég jelenleg Magyarországon tanuló arab egyetemistákat piszkáltak, milyen irigylésre méltó, hogy náluk 30-40 Ft/l–ért meg lehet tankolni. Erre ők azt válaszolták, hogy milyen jó nekünk, hogy egy másfél literes ásványvizet megvehetünk 110 forintért!

Bizony, ez legalább annyira elmerengésre számot adó tény, mint az, amikor a kínai egyetemista nálunk percekig bámulja a kék eget, mert ő ilyet még nem látott életében. Ezek is mind azt bizonyítják, hogy igenis tennünk kell a környezetünkért, és bármilyen folyamat is játszódjon most le a bolygón, bármi is legyen az oka, a természet nem tűri a drasztikus beavatkozást és a pazarlást.

Te mit gondolsz? A grafika tényleg hatásvadász vagy csak pusztán ártatlan, érdekmentes tájékoztatás?

Tudományosan igazolt Internetes pénzkeresési módszerek titkait most felfedtük és közzétettük!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.