Főoldal » Csalán-História Pünkösdi Vásár

Csalán-História Pünkösdi Vásár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a rendezvény tulajdonképpen “három az egyben” típusú pünkösdi vásár volt. Részben a Csalán-História Helyi Termelői Piac főpróbája (ez a piac minden pénteken 16-19 óra között lesz Veszprémben, a História kertben), részben a Csalán és az MTVSZ biodiverzitás kampányához tartozó családi nap növényfelismeréssel, rajzpályázattal, stb. és részben a Pünkösdi História nevű 3 napos, május 18-20. között megrendezett programsorozat záró rendezvénye. A vezérkép a Pünkösdi História plakátja.

Én a Csalán Egyesület tagjaként és lelkes önkénteseként vettem részt a vásárban, az eseményeket személyes élményeim alapján írom le. A cikkben felhasznált képeket a Csalán Egyesület jelenlévő önkéntesei készítették (köztük én is!) az egyesület fényképezőgépével. A cikkben és a galériában tehát részben saját képeim vannak.

Az önkénteseknek már pénteken kezdődött a munka, az árusok sátrainak apró darabokra bontott fa vázát és a hozzá való ponyvát elvittük az egyesület pincéjéből a vásár helyszínére, ahol összeállítottuk a sátrakat. Ehhez majdnem az egész pénteki nap kellett. Az összeállított sátrakat a helyszínen tároltuk, majd hétfőn tereprendezéssel kezdtünk.

Már a vásár előtt 2 órával odamentünk, és helyükre tettük a sátrakat, felszereltük a tetejükre a ponyvatartó keretet és a ponyvát. Az árusok érkezési sorrendben foglalták el a sátrakat, mindenki kiválaszthatta a saját helyét.

Csak helyi termelők voltak, akik saját termékeiket árulták. Egyesek zöldségeket, palántát, mások különféle zöldség- vagy gyümölcskészítményeket (befőttet, lekvárt, szörpöt), de volt a vásárban többek között tej, sajt, füstölt hús, méz, és friss cseresznye is. És természetesen nem lehet pünkösdi vásár pünkösdi rózsa nélkül:

[token node title-raw]

A Csalán sátor egyben zöld információs pontként is üzemelt, a Csalán környezetvédelmi kiadványait mutattuk be az érdeklődőknek.

[token node title-raw]

Népszerűek voltak a kóstolók, több sátorban is így kínálták a termékeket. Lehetett kóstolni pl. sajtot, mézet, bébiételt, stb.

[token node title-raw]

A vásárban különböző programokat kínáltunk gyerekeknek és felnőtteknek. Voltak népi fa játékok,

[token node title-raw]

növényfelismerő verseny (aki 3 növényt helyesen felismert, az Csalán-logóval ellátott mappát nyert, a képen a felismerésre váró növények láthatók),

[token node title-raw]

magfelismerés (a képen látható magokat kellett felismerni, és itt is a háttérben látszó mappa volt a nyeremény),

[token node title-raw]

rajzverseny a sokszínűség jegyében, óvodás és iskolás kategóriában (sokszínű virágoskertet kellett rajzolni).

[token node title-raw]

Készülnek a díjnyertes rajzok. (Balra, elöl az óvodás; jobbra, hátul az iskolás nyertes.)

[token node title-raw]

Az óvodás kategória győztes alkotása:

[token node title-raw]

Az iskolás kategória legszebb rajza:

[token node title-raw]

Az iskolás kategória győztese jól megérdemelt nyereményével:

[token node title-raw]

Az óvodás kategória győztese nem várta meg az eredményhirdetést, őt a szülők e-mail címén értesítjük.

A vásárra látogatók kipróbálhattak egy Crokinole nevű kanadai játékot is:

[token node title-raw]

Terveztünk még egy ökomata nevű játékot is, aminek az a lényege, hogy a játékra jelentkező gyerek bedob egy szem diót az ökomatába, majd kap egy kérdést 3 válaszlehetőséggel. A játékosnak azon a lyukon kell benyúlnia, amelyik válaszra tippel (van A, B és C jelű lyuk). Jó válasz esetén az ökomata egy kisebb ajándékot ad (mi egy szem vajkaramellát terveztünk), rossz válasz esetén nem jár semmi. De mivel a vásárra készülődéskor nagy zápor jött, az ökomata falai pedig nem vízállók (kartonpapírból vannak), nem volt ökomata a vásárban. (Az időjárás később megjavult, a vásár nagy részében sütött a nap.)

A vásár nagy érdeklődés mellett zajlott ezen a szép helyen:

[token node title-raw]

A meghirdetett program végén az árusok összepakoltak, majd mi, önkéntesek szétszedtük a sátrakat (nem olyan apró darabokra, mint ahogyan hoztuk, hanem nagyobb részekre, hogy a későbbiekben az árusok össze tudják rakni a saját sátrukat, így mindig annyi sátor lesz a helyszínen, amennyi kell). Mivel a vártnál hamarabb végeztünk a szétszedéssel, megállapítottuk, hogy a legjobb munkaerő az önkéntes. :)

A vásár folytatása a Csalán-História Helyi Termelői Piac lesz, minden pénteken 16-19 óra között. Szervező a veszprémi Csalán Egyesület, helyszín az ugyancsak veszprémi História kert, ahol a pünkösdi vásár is volt.

[token node title-raw]

Két piac között ebben a sátorban tároljuk nagyobb darabjaikra szétszedve az árusok sátrait:

[token node title-raw]

A Csalán zöld információs sátra, az egyesület önkéntesei és a népi fa játékok természetesen a piacon is ott lesznek minden héten, de a mag- és növényfelismerő verseny, és a rajzpályázat csak egyszeri alkalom volt.

A piacon csak jó minőségű helyi termékeket árulunk, mindenki a saját termékeit kínálja, így garantáltan környezetbarát és egészséges élelmiszerhez juthatunk, viszonylag olcsón, közvetlenül a termelőtől. Mindenkinek kellemes, tudatos vásárlást kívánok!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.