Főoldal » Csodafalu Zalában

Csodafalu Zalában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren innen, az Üveghegyen túl, volt egyszer Zala megyében egy falu, amit úgy hívtak, Nagypáli.

Történt egyszer, hogy ezelőtt 15 évvel, az akkor 272 lelket számláló településnek új polgármestere lett, Köcse Tibor.

Köcse Tibor szerette volna, ha a falu népessége gyarapodik, így elhatározta, hogy új lakóparkot épít. A településen meghirdette a zöldút programot, amely megújuló energia felhasználásával kívánja fenntartani és bővíteni a települést.

Telt-múlt az idő, és mára már Nagypáli egy 482 lakót számláló ökofalu lett.

Öt éve működik a bioszolár fűtőmű. Ennél a fűtésmódnál a fûtést biomassza és napenergia szolgáltatja. A biomassza hasábfát, faaprítékot vagy pelletet jelent, melyet korszerű, lehetõleg faelgázosító kazánban égetnek el. A napenergiát a tetőre felszerelt napkollektorokkal nyerik és egy nagy, néhány köbméteres víztartályban tárolják.
Kísérleti jelleggel két hektáron energiafűzet telepítettek, jövőre már egy részéből szaporítanak is. Egy hektárnyi energiafűz telepítése hozzávetően 500 ezer forintba kerül, amelynek 50 százalékát uniós pénzből lehet pályázati úton elnyerni. Az ültetvény 3-4 éven belül termőre fordul, és 20 éven át évente 18-20 tonnányi biomassza takarítható be róla. A belőle előállított aprítékból vagy brikettből 25-30 családi ház éves fűtését lehet fedezni, ami mai gázáron számítva a gáznál 20-30 százalékkal olcsóbban oldható meg. A skandináv országokban már több helyen egy-egy faluközösséget kiszolgáló, biomasszával működő kis, központi kazán gondoskodik a házak hőigényéről.

Az energiafűz széles körű elterjedése nyomán az erdők veszélyeztetettsége is mérsékelhető. Jelenleg a hazai erőművek egy részéhez a kitermelt tűzifát használják fel, aminek az értékes faállomány látja kárát. Az energiafűzt viszont átvehetné a tűzifa szerepét  – állítja a szakember. További előnye, hogy az ültetvények hozzávetően 200 ezer munkahelyet teremtenének, és éppen a szegény, alulképzett, vidéki emberek juthatnának általa nagy tömegekben megélhetéshez. (forrás: http://www.uzletietika.hu/20080925/energiafuz_a_gazfutes_kivaltasara)

A közösségi ház bővítése során pedig egy önműködő faaprítékos kazánt szerelnek be – ami a két kézi táplálásút váltja fel. Ezek a kazánok hulladékként (erdők tarvágásánál, fakitermelésnél, árterületek tisztításánál, utak, autópályák útszéli gallyazásánál, gyümölcsösök, szőlők kivágásánál, gallyazásánál, erdő tisztításnál keletkezett gallyakból egyéb nyesedékekből, faipari hulladékokból úgy keményfából mint puhafából) jelentkező anyaggal működnek.

A turizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek, Tourinform-iroda is nyílt a településen, egy szállodalánc pedig Nagypáliba viszi a vendégeit, ahol lehetőség van solymászatra, lovaglásra, valamint kirándulásokra. De terveznek élményparkot medencével, pajtaszínházat és egészségmegőrző centrumot is.

A nagypáliak szeretik a sportot, Mivel focicsapatot nem tudtak volna kiállítani, így a nagykutasi NB I-es nőilabdarúgócsapatot támogatják, így a focis lányok Nagypáli néven szerepelnek az első osztályban.

Hajrá Nagypáli!

Forrás: http://www.mno.hu/portal/791382

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.