Főoldal » Csodás Plitvice

Csodás Plitvice

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bő egy hónapja a nyakunkba vettük a kilométereket. Úti célunk a smaragdzöld és égszínkék színű Plitvice-tórendszer volt. Horvátország és Európa egyik legcsodásabb vízi alkotása, mely az őszi hónapokban a legszebb. Ilyenkor ugyanis a víz színét keretezik a fák sárgás, vöröses lombszínei.

 Páratlan természeti értékeket őriz a táj, mind növény- és állattani szempontból. 1949-ben jött létre a Plitvicka Jezera Nemzeti Park. Horvátországban hét nemzeti park működik, de a plitvicei a legnagyobb és a legszebb.  1979 óta az UNESCO Világörökségi listáján is jelen van. A tavak Karlovactól kb.: 80 kilométerre fekszenek. A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatoknál több tucat patak összefolyásából jött létre a tórendszer. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát közel kétszáz vízesés köti össze, melyek száma a csapadék mennyiségétől változik.

 A Plitvicei-tavak a Kanadát az Egyesült Államoktól elválasztó Niagara-vízesés és a Hanakapi’a vízesés (Kauai, Hawaii) mellett az egyik legnépszerűbb. Évente több mint egymillió látogatót fogadnak. Az amerikaiak ezekkel a szavakkal méltatják a Plitvicei-tavakat: „Ha a Grand Canyont zöld moharéteg borítaná, s szurdokaiban 16 tó és ezernyi zuhatag sorjázna, akkor egy kicsit hasonlítana a Horvátország délnyugati részében lévő Plitvicei-tavak Nemzeti Parkra

 Az évezredek alatt a Rječica, Matica és Plitvica folyók vize lassan, de biztosan kioldotta a mészkövet, majd mindent bevont vele, ami csak elé került. A víz a mai napig kristálytiszta, több méter mélyre le lehet látni, és ami beleesik, azt idővel mészkőréteg fedi. Tavak, vízesések, zúgók, források és barlangok mellett, felett, alatt sétálhatunk, miközben a vadregényes tájban gyönyörködhetünk. A pallók mellett barna pisztrángok lesnek az arra járókra, hátha kapnak pár finom falatot. Etetni azonban nem szabad őket sem. A hétköznapi turista aligha találkozik medvével, farkassal, hiúzzal vagy épp vadmacskával, pedig itt élnek, de óvatosak és elkerülik az embert. Nagy szerencsének volt, mivel csak negyed órája voltunk a nemzeti park területén, máris viperába, majd később siklóba botlottunk. Tisztelettel, távolról figyeltük őket.

 Lezero Kozjak tavon elektromos hajók könnyítik meg túránkat. A hosszú séta után jól esik egy kis üldögélés a kellemesen ringatózó hajón, miközben zavartalanul gyönyörködhetünk a körülöttünk lévő tájban.

 A vízesések kőzetének korát 4000 évre becsülik. Legnagyobb vízesése 70 méter magasból zuhan alá, mely különleges mikroklímát ad a területnek. A víz morajlása, párája és a fények magával ragadók. 

 Első kutatóinak egyike, akiről emléktábla is lett elhelyezve az egyik tó mentén, Dr. Ivo Pevalek. Rajongott a tájért, melyet a tőle olvasható idézet is jelez: „Víz, tavak, vízesések és erdők máshol is vannak, de a Plitvice-tavakból csak egy létezik”. Igaza van. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.