Főoldal » Csomagolásmentes világnap

Csomagolásmentes világnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tegnap csomagolásmentes világnap volt. Közismert tény, hogy Magyarországon a hulladékok kb. fele csomagolóanyag. Túl sok csomagolt terméket vásárolunk, és túl sok rétegű csomagolást használunk. Persze van, amikor szükséges, pl. törékeny holmik esetében, de nem kell mindent több rétegben csomagolni. A csomagolóanyag pedig kibontás után legtöbbször hulladékká válik. Ezért is kellene belőle minél kevesebb. Vagy legalább használjuk újra! Egy ajándéktáskában (ami még szép is) többször is átadhatunk egy ajándékot. Adok benne ajándékot valakinek, ő másvalakinek, stb.

Az ajándéktáska szép és többször használható.

Ha nagyobb távolságra szállítunk valamit, vagy feladjuk postán, akkor is érdemes becsomagolni, de akkor sem kell túl sok réteg. Legjobb kartondobozba csomagolni, mert környezetbarát, készülhet akár újrapapírból is, kellőképpen megvédi a becsomagolt árut, és többször is felhasználható.

Különböző csomagolóanyagok a kartondoboztól a buborékos fóliáig.

Különböző csomagolóanyagok a kartondoboztól a buborékos fóliáig.

De van olyan termék is, amit nem is szükséges becsomagolni. Pl. a zöldséget, gyümölcsöt jobb, ha darabonként vesszük és nem kilós csomagban. Árban persze legtöbbször jobban megéri a kilós csomag, de ottmarad a csomagolóanyag. (Még jó,  ha csak hálóban van az alma, répa, hagyma, és nem nejlonban…)  Persze a fagyasztott árut pl. be kell csomagolni, de azt is elég egy rétegben.

Általában a műanyag csomagolás a legrosszabb, mert azt lehet a legkevésbé újra használni, az bomlik le leglassabban a környezetben, és annak a gyártása kerül a legtöbb energiába és szennyezésbe, mégis egyre inkább terjed, mert egyszerű használni, mindenféle termék formájára igazítható, olcsó és megvédi a terméket a külvilágtól. Mégis kerüljük, ha lehet, mert a műanyagokkal a természet nem tud mit kezdeni, sokat ártunk a környezetnek, ha műanyag tárgyakat vagy műanyagba csomagolt termékeket veszünk.

A csomagolásnál tehát fontos szempont, hogy minél kevesebb réteg legyen, minél többször használjuk újra, és lehetőleg ne műanyag legyen. Így ártunk legkevesebbet a környezetnek. És erre hívja fel a figyelmet minden évben a csomagolásmentes világnap.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.