Főoldal » Darwin Ádámjai és Évái forognak a sírjaikban – Fényszennyezés

Darwin Ádámjai és Évái forognak a sírjaikban – Fényszennyezés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Cikksorozatom utolsó témája sem érdemel kevesebb figyelmet a többinél, hiszen – mint a zaj- vagy hőszennyezés – ez is nagyban befolyásolja környezetünket, de a saját életünket is megnehezítheti a világ túlzott bevilágítása. Talán már el sem tudjuk képzelni azt, hogy egy gombnyomással ne lehessen megvilágítani a sötétséget, ha éppen szükségünk van arra, hogy lássunk az éjszakában.

A „civilizált” világban szinte a legkisebb település is tele van aggatva kültéri izzókkal, lámpákkal. A folyamat, amely talán azért alakult ki a tűz megtalálása óta, mert a sötétben védtelennek érezzük magunk, nem találjuk a helyünket és rettegünk mindentől, nem áll meg. Szinte megállíthatatlannak tűnnek az erőfeszítéseink is azért, hogy minden fényárban ússzon a világon.

Ez persze javítja önbizalmunkat, de fölösleges energiát is pazarol, eltűnteti a csillagos eget, s nem utolsó sorban megzavarja a fénnyel kommunikáló állatokat is.

Persze legyinthetünk, hogy ez mind nem oly fontos, mint a többi környezetkárosító tevékenységünk. Véleményem szerint azonban jó lenne, ha felelősséggel tudnánk bánni a világítással is. 
A sok erőmű ugyanis azért ontja erejét, hogy a megtermelt áram fölöslegesen adjon fényt akkor, amikor esetleg nincs is rá szükségünk.

Persze minden ember fél, hiszen vannak olyanok, akik a sötétséget használják fel rablások során, így érthető, hogy biztonságban akarjuk tudni magunkat. Na de ezért nem kell feldíszítenünk ezt a bolygót, mert már régóta úgy néz ki, mint egy karácsonyfa.

S ezen a karácsonyfán a fény hatására egyre felismerhetetlenebbek lesznek a tárgyak (káprázás), ami zavarhatja a gépjárművezetést, s a közlekedésben gondokat okozhatnak a felismerhetetlen, vagy túlzottan megvilágított alakzatok, sőt a közlekedési táblák is.

Ezen kívül az efféle szennyezés nagy hatással lehet egészségünkre, így zavarhatja az éjszakai alvásunkat, ami sorra vonja maga után az egészségügyi zavarokat.
Sőt az első naptárunknak, valamint térképünknek mondható csillagos ég is egyre világosodik, ami a kezdő, vagy amatőr csillagászok munkáját nehezíti meg, s eltűntetheti a legősibb értékünket.

Ám nem csak minket zavarhat a túlzott fényerősség. Az állatok kommunikációjára is nagy hatással lehet. Hiszen mi más alapján tájékozódhatnának a rajtunk kívül itt élő fajok, mint a fény alapján.
A vonuló állatokat ugyanúgy megzavarhatjuk. mint a fényre a városba érkező rovarokat, akik közül sokan nagy jelentőséget tulajdonítanak a mesterséges fényeknek is.

Így például a szentjánosbogarak a lámpáinkkal párzanak, mert azt hiszik, hogy asszonyaik hívják őket egy jó kis nászra. Furcsa belegondolni mennyire befolyásolhatjuk a környezetünket, ugye?

Megoldás lehetne erre a problémára, ha energiatakarékos izzókat használunk, vagy kevesebb lámpát állítunk fel, s hagyunk egy kis intimszférát az állatoknak is. Mi sem örülnénk, ha folyamatosan az arcunkba világítana valaki, nemde?

Viszont, ha elfogynak az erőforrásaink, nagyon hirtelen kerülünk újra sötétségbe, s csak a tűz lesz az, ami megvilágítja majd a lakhelyünket, s az utcáinkat egyaránt.

Jó lenne felkészülnünk minden eshetőségre, hiszen erőnk véges, s valahol meg kell állnia a fejlődésnek egy kicsit, perceket adva Földünk életéből, hogy eldöntsük a bolygónk ellenségei kívánunk-e lenni, vagy együttműködni akarunk-e környezetünkkel.

forrás:

http://fenyszennyezes.hu/

http://astro.u-szeged.hu/~szgy/fenysz/node3.html

fotó: 

http://5b.hu/tag/fold/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.