Főoldal » De anyu, mi az a vombat?

De anyu, mi az a vombat?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 2011. november 22-én 2 új vombat került a Fővárosi Állat-és Növénykertbe.  Nevük Molly és Wally.  A két kis jövevény a tasmániai Zoodoo Wildlife Parkból költözött fővárosunk állatkertjébe.  Ilyenre majd negyven éve nem volt példa. Érkezésüket egy plakát a következő mondattal is hirdette: De anyu, mi az a vombat?

     A Magyarországra érkezett vombatok, a csupaszorrú vombatok közé tartozbnak, melynek 3 alfaja ismert. Az egyik a Bass-szoros szigetein élő Vombatus ursinus ursinus, a másik az ausztrál kontinensen honos ausztrál vombat (Vombatus ursinus hirsutus). A Budapestre hozott példányok pedig a harmadik alfaj, a tasmán vombat (Vombatus ursinus tasmaniensis) képviselői.
     A Vombatus ursinus tasmaniensis az erszényesek közé tartozik és legközelebbi rokona a koala. Ám attól eltérően a vombat talajlakó, ásó életmódot folytat.  Rokonságuk oka, hogy törzsfejlődésük csak az utolsó 10-15 millió évben vált külön egymástól. Ennek köszönhetően testfelépítésük és csontvázuk felépítése is nagyon hasonló. Sőt, hasonlóság van az erszényükben is hiszen, mindkét fajnál hátrafelé nyílik (szemben például a szintén az erszényesek közé tartozó kengurukéval, ahol az erszény előre felé nyílik).
     Megjelenésére a robosztus test, csökevényes farok jellemző. Testét dús szőrzet fedi. Talpa széles, és csupasz. 
     A nappalokat a maga ásta üregekben, folyósokban tölti.  Élelmét elsősorban növények, gyökerek, gumók alkotják. Kedvence a vadköles és a zab, melyek nagy mennyiségű kovát és szilíciumot tartalmaznak. Ez folyamatosan koptatja a fogakat, amit ellen állandóan növő fogaikkal ellensúlyoznak.
A nőstények 4-6 hétig tartó vemhesség után, 3-4 fejletlen utódot hoznak a világra.

Köszönet a zoobudapest.com-nak képekért :-)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.