Főoldal » Delfinek jogai

Delfinek jogai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

   A csütörtöki Metropol újságban mindig van „Zöld” rovat. Más napokon van e, azt sajnos nem tudom, de én eddig nem találkoztam vele. Bár igaz az is, hogy nem is jutok hozzá minden nap. De a csütörtökit, amikor csak tehetem, beszerzem, és nagy kíváncsisággal lapozom fel az említett rovatnál. Tegnap is így tettem. Az egyik cikk elolvasása után gondoltam végzek egy kis kutatást. Így megkérdeztem barátaimat, ismerőseimet, kollegáimat, diákjaimat, családomat (egyszóval majdnem mindenkit, akivel aznap összefutottam :) ): Mit gondolnak melyek azok állatok, amelyek az emberhez hasonlóan kommunikálnak, felismerik magukat a tükörben, képesek új viselkedésformák megtanulására, megtanítására és rendelkeznek egyfajta „jövőképpel”? Előzetes várakozásaim beigazolásaként a csimpánz, egykét esetben bonobo (Pan paniscus) választ kaptam. Mikor elárultam, hogy nem rájuk gondoltam, hosszas fejtörést követően is csak valamelyik másik emberszabású majom jött szóba. Megpróbáltam egyfajta szóviccel élve (kicsit földhöz ragadt vagy :) ) a helyes válasz felé terelni őket, de igencsak kevesen tippeltek ezután a delfinekre vagy a bálnákra. És megvallom, nem biztos, hogy nekem eszembe jutott volna. Persze azt tudtam, hogy intelligens állatok, de talán egy szárazföldi állatnál könnyebb elképzelni, hogy „ennyi mindnet tud”.  

   Ez a cikk a delfineket, bálnákat, mint kimagasló intelligenciájú „nem-emberi személyeket” megillető jogokra hívja fel a figyelmet. Én most két dolgot emelnék ki belőle:
1. „ a delfinek és gyilkos bálnák vízi vidámparkokba való elszigetelése erkölcsileg elítélendő”
   Én személy szerint mindig elítéltem. Sosem értettem, hogy egy állatot, ami a végeláthatatlan óceánok, tengerek lakója, vándora, hogyan lehet bezárni, egy ilyen szűk helyre. Persze itt pont azt használjuk ki, hogy „okosak”, könnyen idomíthatóak, de…

2. „a cetfélék jogainak törvénybe foglalása azért fontos, mert így az állatok kereskedelmi célú vadászata és az évente több százezer delfin, illetve bálna halálát követelő felelőtlen halászati módszerek erkölcsileg teljes mértékben elítélhetővé válnak”
   Tényleg csak így lesz erkölcsileg teljesen elítélendő? Már nem így is az? Bármilyen állatról legyen is szó, az esztelen öldöklés, a felelőtlen halászati-vadászati módszereket már régóta elítélendők. Ezért küzdenek oly régóta ezrek az állatok jogaiért, megmentéséért.

   Személy szerint sajnos nem hiszem, hogy ha ez a törvény megszületik, akkor mindennek egyik percről a másikra vége lesz. Továbbra is lesznek, akik az illegalitás útjára tévedve nem hagynak fel eddigi módszereikkel. A haszon-büntetés egyenlőtlen aránya miatt vállalni fogják a “kockázatot”. De mindenképpen támogatom az ötletet, és reménykedem a sikerességében.    

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.