Főoldal » Dollármilliomos kávézaccból és gombából

Dollármilliomos kávézaccból és gombából

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már volt szó a tea és a kávézacc második életéről, azaz, hogy növényvédőszernek milyen jól alkalmazható. A mai elv sem sokban más: Reggelente csak kivágjuk a kukába a kávézaccot, holott akár egy fazék levesre való gombát is nevelhetnénk benne.

Ebből a képtelennek tűnő ötletből két amerikai egyetemista pillanatok alatt meggazdagodott. Egy doboz zaccba kevert spórát 20 dollárért árulnak, amiből nagyjából fél kilónyi laskagomba nő ki. Nem kell hozzá se kert, se virágláda – csak tíz nap. A céljuk a hulladék újrahasznosítása mellett a városi kertészkedés lehetőségének megteremtése volt.

 Alejandro Velez  és Nikhil Arora utolsó félévüket töltötték a kaliforniai Berkeley Egyetemen, amikor gondoltak egyet és eldöntötték, hogy mégsem vállalati befektetésekkel és tanácsadással foglalkoznak a diplomaszerzés után, hanem gombatermesztéssel.

A két hallgató egy 5000 dolláros egyetemi ösztöndíj megpályázása és elnyerése után indította be az üzletet. 

 A vállalkozás tavaly 1,3 millió dollárt hozott nekik a konyhára, és úgy tűnik, az idei évet már 5 milliós összbevétellel zárhatják – a vállalkozás indulása óta csupán három év telt el, de már a Wall Street Journal és a Forbes sikerlistájára is felkerültek. 

Tíz ok, hogy miért ne dobd ki a kávézaccot


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.