Főoldal » Dönts jól!

Dönts jól!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vasárnap jelent meg az utolsó bejegyzés a szakterületen. Ma már csütörtök van. Döntenem kellett: Mit tegyek, hogy legyen új cikk? Úgy döntöttem, kezembe veszem a dolgot, és én írok új bejegyzést. Remélem, hogy jó döntés volt. A környezetvédelemben is elég néha egy jó döntés. Nem kell többet tennünk, mint máskor, csak jól kell dönteni.

Eldönthetjük pl. hogy mit veszünk a boltban. A jó döntés: mindig a helyi, a környezetbarát és az újrahasznosított termék és a jó minőség. A helyi terméket kevesebbet kell szállítani, kevesebb szennyezés keletkezik. A környezetbarát termék előnyei nyilvánvalók: kevésbé terheljük vele a környezetet. Az újrahasznosítás a hulladékok miatt nagyon fontos. Egy új termékkel növeljük, egy újrahasznosított termékkel csökkentjük a hulladékok mennyiségét és a természeti kincsek fel- és elhasználását. A jó minőség is fontos: egy jobb termék tovább él, ritkábban cseréljük, kevesebb hulladék keletkezik.

Eldönthetjük azt is, hogy vásárolunk-e egyáltalán. A jó döntés: csak azt és annyit, amit és amennyit feltétlenül muszáj. A felesleges termékek csak a hulladékok mennyiségét növelik.

Eldönthetjük, hogy kérünk-e nejlonzacskót. A jó döntés: nem kérjük, inkább a magunkkal hozott szatyorba pakolunk. Így kevesebb nejlonzacskó szennyezi a környezetet.

Eldönthetjük, hogy mit teszünk az éppen nem használt technikai eszközökkel. Kikapcsoljuk vagy készenléti állapotban hagyjuk? A jó döntés: a kikapcsolás. Készenléti állapotban is áramot fogyasztanak az eszközök. Ezzel energiát pazarlunk, amivel növeljük a légköri szén-dioxid mennyiségét, és fokozzuk az éghajlat-változást.

Eldönthetjük, hogy mivel közlekedünk. A jó döntés: rövid távon gyalog vagy kerékpárral, hosszabb távon tömegközlekedéssel (és lehetőleg külföldre sem repülőgéppel). Ha egy személy utazik egy gépkocsiban, akkor kb. annyi a benzinköltség (vagy még több), mint a busz- vagy vonatjegy ára, és sokkal nagyobb az egy főre jutó környezetszennyezés.

Eldönthetjük, hogy hol világítsunk. A jó döntés: csak ott, ahol éppen vagyunk. Ha kimegyünk egy helyiségből, akkor kapcsoljuk le a villanyt! Ezzel energiát takarítunk meg. (Azt is eldönthetjük, hogy mivel világítunk: a legjobb, ha energiatakarékos fényforrásokat használunk.)

Eldönthetjük, hogy a magasabb fűtésszámlát fizetjük, vagy a megfelelő hőszigetelést. A jó döntés: a szigetelés. Előbb-utóbb megtérül az ára, és a környezetnek is jobb, ha kevesebb energiát használunk. (Azt is eldönthetjük, hogy mennyire fűtjük a lakást. Ha néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletet állítunk be, akkor lehet, hogy valamivel vastagabb ruhákra lesz szükségünk, de sok pénzt és sok energiát takarítunk meg, ezzel a pénztárcánkat és a környezetet is kíméljük.)

Eldönthetjük, hogy mit teszünk az elromlott eszközeinkkel. Kidobjuk, vagy megjavíttatjuk? A jó döntés: a javítás. Kidobni legtöbbször egyszerűbb, de újat venni drágább, mint megjavítani, és még a környezetet is terheljük a hulladékkal.

Eldönthetjük, hogy mit teszünk a hulladékokkal. Szelektíven gyűjtjük vagy ömlesztve kidobjuk? A szelektív gyűjtés az újrahasznosítás fontos feltétele, környezetkímélőbb, mint ha minden hulladék ömlesztve a lerakóba kerül.

Eldönthetjük, hogy mit teszünk a kenyérmorzsával. Kidobjuk, vagy a madarakat etetjük vele? A jó döntés: a madáretetés (főleg akkor, ha a kenyérmorzsán kívül magokat is szórunk az etetőbe). Ezzel megmentjük a télen táplálékhiányban szenvedő madarakat az éhenhalástól (és a megfagyástól is, mert csak kellő mennyiségű zsírtartalékkal vészelhetik át a telet, a zsír ugyanis jó hőszigetelő).

Tehát a környezetvédelemben szinte minden csak döntés kérdése. Dönts mindig jól, és a környezet is jól jár!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.