Főoldal » ECODRIVING-a fenntartható közlekedésért!

ECODRIVING-a fenntartható közlekedésért!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 A környezettudatos vezetés (ecodriving) egy haladóbb szemléletű és üzemanyag takarékosabb vezetési stílust jelent valamint egy új vezetési kultúrát is jelképez, amely nem csak a fejlett járműtechnológiák kihasználását teszi lehetővé, hanem egyúttal növeli a közúti biztonságot is. A fenntartható közlekedés fontos elemeként a környezettudatos vezetés jelentősen hozzájárul az éghajlat védelméhez illetve a kibocsátott szennyezés csökkentéséhez.

Kisebb fogyasztást egy új, környezetbarát modell beszerzésével érhetünk el a legkönnyebben, de a legtöbbet a vezetési stílusunk megváltoztatásával takarékoskodhatunk.

A sebesség növekedésével a légellenállás exponenciálisan növekszik, ezáltal a fogyasztás is. Ezért csupán azzal is lehet spórolni, ha lassabban közlekedünk, de látványos változásra inkább autópályán számíthatunk. A normál (130 km/h) tempóhoz képest tíz kilométer/órával lassabban már körülbelül 10-15 százalékkal kisebb a fogyasztás, de 100-zal haladva már 30 százalékkal kevesebb fogyasztást is elérhetünk. Arra is érdemes odafigyelni, hogy mindig a lehető legmagasabb fokozatban guruljunk, amelyet még az autó erőlködés nélkül bír.

1. Csökkentse a terhelést!
Ellenőrizzük a csomagtartót, és váljunk meg minden felesleges kacattól. Ezzel üzemanyagot és pénzt takaríthatunk meg, ráadásul a kisebb hátsó terhelés miatt autónk kezelhetősége is javulni fog.

2. Ellenőrizze a gumiabroncsokat!
Az alacsony nyomású gumiabroncsok növelik az ellenállást, így a motornak többet kell dolgoznia ugyanakkora sebességért, tehát több üzemanyagot fogyaszt. A túlfújt abroncsok esetében azonban csökken a tapadás. A túl alacsony vagy a túl magas nyomás miatt a gumiabroncsok kopása is fokozódik.

3. A légkondicionálásról!
Az autó légkondicionáló rendszerét a motor működteti, és a nagyobb energiaigény miatt több üzemanyagot kell elégetni. Az alternatíva az ablak lehúzása. Ez azonban nagy sebességnél növeli a légellenállást, így akár nagyobb fogyasztásnövekedést okozhat, mint maga a légkondicionálás.

4. Vezessen egyenletesen!
A tanulmányok szerint a forgalomban való cikázás és a megállások utáni hirtelen elindulások szinte egyáltalán nem teszik gyorsabbá a haladást. A sok megállás és elindulás növeli az üzemanyag-fogyasztást, és jelentősen gyorsítja az autó más alkatrészeinek kopását is. Törekedjünk egyenletes vezetési tempó kialakítására és az előttünk haladó teljes forgalom szemmel tartására.

Piros lámpánál, gyakori rossz szokás, ami különösen azokkal fordul elő, akik legelsők a lámpánál, hogy amikor úgy érzik, hogy a lámpának ideje lenne már váltani, a váltót egyesbe rakva, elkezdenek előrearaszolni kétszer-háromszor is elindulva, és néhányszor tíz cm után újra megállva. Ilyenkor az egyszeri elinduláshoz egyébként szükséges üzemanyagnál 200-400 %-kal is többet fogyaszt az autó.

5. Ha nincs rá szüksége, vegye le!
A tetődobozok és a tetőcsomagtartók növelik a légellenállást. Sokkal jobban lelassítják az autót, mint a nyitott ablakok. A motornak pedig nagyobb teljesítményt kell nyújtania, hogy ellensúlyozza ezt. Tehát ha nem használja, vegye le; és ha használja, akkor se tartsa a tetőn sokáig, mert csökkenti a hatásfokot.

6. Időben váltson sebességet!
A nagy fordulatszámokkal senkit sem lehet lenyűgözni. A gyors vezetés veszélyes, és több üzemanyag-fogyasztással jár. A sebességváltások időzítése azonban a hatásfokot is befolyásolja. A motorok 2000 és 3000 percenkénti fordulatszám között működnek a leghatékonyabban. A sebességváltások ideális időpontja a dízelautóknál 2000-es, a benzineseknél 2500-as percenkénti fordulatszám körül van.

Itt az Európai Kőolajipari Szövetség és az Európai Bizottság által összeállított anyagot talál,amely 10 pontban foglalja össze,hogyan óvhatja a környezetet és pénztárcáját üzemanyag megtakarítással :

http://www.savemorethanfuel.eu/hungary/

Egyórás gyakorlati képzéseket hírdetnek országszerte a környezettudatos vezetés iránt érdeklődők számára. A kurzusokat az ECOWILL projekt keretében képesített szakoktatók tartják.
Az első 500 képzés ingyenes, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Az ECOWILL projektet és annak keretében nyújtott tréningek az Intelligens Energiát Európának program finanszírozza.
További információ: www.okovezetes.hu

Tóth Mária
Projekt menedzser
Geonardo Kft.
Budapest, Záhony utca 7 Graphisoft Park, A épület
Tel: +36 1 250 6703
E-mail: maria.toth@geonardo.com

Itt információkat találsz a Hungaroringen szervezett vezetéstechnikai illetve fogyasztás optimalizáló kurzusokkal kapcsolatban:

http://www.leaseplan.hu/pu/hu/Vezetestechnika

Források:

vezérkép forrása:gyakorlovezetes.site50.net

http://www.ford.hu/ford/kornyezet/gazdasagosvezetes

http://www.autostitkok.hu/autos_cikkek_megtakaritas.html

http://www.okovezetes.hu/kornyezettudatos_vezetes.php

http://www.origo.hu/auto/20110504-tippek-uzemanyagsporolashoz.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.