Főoldal » Ég a napmelegtől a városi járda…

Ég a napmelegtől a városi járda…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Ahol elszakadt a cérna:A Madách téri győztes látványterv:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ilyen-lesz-a-madach-ter/

Ahol egy kellemes (jövőbeli) tavaszi délutánon, majd a kövön fekve fogunk pihenni, pár lépésre a dézsában odabiggyesztett díszfa mellett. Boldogan kacarászó párok, szökőkút és beton tömbökkel elhatárolt kávéházi terasz tőszomszédságában.

Nézem mellette a picit több fával operáló 2. helyezett és a szellemalakos 3. helyezett képet és elgondolkodom, hogy a Szavazó Lakosságnak teljesen agyára ment-e a meleg?

Mert biztosan nem akkor szavaztak, amikor a belvárosban 38 fok volt árnyékban, mármint a házak árnyékában, mert fák alig vannak. A levegő páratartalma a Szaharáéra emlékeztet, a szmog mennyisége Pekingére. Megszavazták. Értem én, hogy az összes térkő burkoló lap gyártónak és forgalmazónak a rokonsága a Madách téren lakik…..nekik biztosan van is egy vidéki rezidenciájuk, ahol töltik nyári napjaikat a betondzsungel helyett.

De mi lesz velünk? Akinek nincsenek vidéki birtokai?
Biztos, hogy a földön fekvő nem napszúrástól lett rosszul? Nem a mentőt várja éppen?[token node title-raw]

Ilyen városban akarunk élni vagy csak ilyenben kell élnünk, hiszen számomra nincs máshol hely (ország határon belül sem). Ide vetett az urbanizáció, a vidék ellehetetlenítése, és most már itt vagyok.
Persze a cérna szakadásának előzményei vannak. Megnéztem a Római part látványtervét.
http://varosban.blog.hu/2013/03/19/ilyen_lesz_a_romai_part

A hal-, és kürtőskalács- sütők helyén térkövek, a hatalmas fák helyén mobilgát javítja a kilátást, az árvíz sújtotta gát mögött boldogan nyalja a fagyit a látványgyerek…..

 

Ilyen lesz a Kossuth tér….amikor nem halastó és nem homokozó.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/1356#!prettyPhoto[pp_gal]/2/

Nem zavarja a kilátást az a csaknem 300 fa és cserje, ami eddig akadályozta a Parlament fényképezését.

..és mennyibe fog kerülni ennek a fenntartása?

…és hány év alatt lesz 50 éves egy ötven éves fa?

…..és a látvány anyuka látványgyerekével nem csak a néző meghatását szolgálja-e?

……Biztosan minden látvány anyuka kiskosztümben sétáltatja a Barbi babává dizájnolt látvány gyerekét? Ettől lesz boldog anya és gyermeke?

……..Boldog öltönyös, diplomatatáskás urak sétálnak be és ki a Parlamenti légkondicionált irodáikba/ból.

Operett a XXI. századi magyar fővárosban. Ha nem lennék született botfülű, most rögtön komponálni kezdeném hozzá a zenét.

Olyan nehéz lenne értékeit a természetes környezettel együtt őrző, korszerű, bölcs önmérséklettel és fejlesztésekkel bebútorozott, barátságos nagyvárost építeni?

[token node title-raw]

Pedig a Magyar Urbanisztikai Társaság tiltakozik pl. a Városliget beépítése ellen:

“dr. Baán László
miniszteri biztos részére

Tisztelt Miniszteri Biztos Úr!
Köszönettel vettem a Társaság nevében a felkérést a tervpályázat bíráló bizottságába, de mivel levelében egyértelműen azt írja, hogy a Kormány a Városliget területén való elhelyezésről döntött, ezért nem áll módunkban részt venni a munkában. 
Közzétett véleményünkben/állásfoglalásunkban leírtuk, hogy nem értünk egyet a Városligetnek, mint városi szintű közparknak a további terhelésével, s elhibázottnak tartjuk a város egy már frekventált, az idegenforgalomban ismert helyének erősítését. Kinyilvánítottuk, hogy más területet, területeket javasolunk, ahol ezek a fejlesztések – akár több helyszínre elosztva – hozzájárulhatnak a város nehéz helyzetben lévő, kihasználatlan, még mindig a háború sebeit hordozó részeinek fejlesztéséhez. 
Remélem, nem kell külön indokolnom, hogy hűek akarunk lenni korábbi szavunkhoz (amit alaposan megfontoltunk), s ezért nem veszek részt sem én, s az elnökség senkit nem delegál a MUT tagjai közül e feladatra.

Üdvözlettel:
Körmendy Imre
a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke” 2013. június 26.

Mindhiába, hiszen ahogyan a mobilgát kell a Rómaira, úgy kell nekünk egy Múzeumi negyed is. Csupa kőből, aszfaltozva, portalanítva.

Ilyen lesz a Nyugati tér:

http://urbanista.blog.hu/2013/06/05/igy_alakul_at_hamarosan_a_nyugati_ter#more5345239

A vásárlás, a fogyasztás, a „rohanjunk rajta keresztül tere”

 A jövendő Ludovika tér:

http://urbanista.blog.hu/2011/07/09/budapesti_muemleket_bontananak_europai_unios_tamogatassal

Innen tudunk bemenni jelenleg a környék legüdébb szintfoltjaiba: az Orczy kertbe és a Fűvészkertbe.

Hol fognak játszani a mai Pál utcai fiúk? Mit tennének, tehetnének ők ma, hogy megvédjék a grundjaikat? Akkor sem tehettek semmit. Hiába vívtak meg győztes csatát a Vörösingesekkel. Az építészek, a befektetők tort ültek Nemecsek teteme fölött. És senki nem labdázott, golyózott tovább: Sem a Vörösingesek, sem a Pál utcaiak.

Ha már most ideköltözik a Ludovika Akadémia, mennyivel nő meg itt az egy négyzetcentiméterre eső ember és autó száma?

Lesz nekik elég levegő is, attól a néhány díszfától, amit a jelenlegi Ludovika tér hatalmas fái helyére ültetnek? Vagy majd pályázunk levegőre is? Hátha küld az Európai Unió? Zacskóban, előre csomagolva, fejadagra.

Boka idejében még legalább annyi józan eszük és belátásuk volt a fővárosi területekről intézkedőknek, hogy üres telkeket, grundokat építettek be. Ma az üres telkek maradnak üresen, a jól bevált, használt működő ( ámbár túlhasznált) területekre pedig XXI. századi(?) csodákat álmodnak. Mire a kérdőjel? Arra, hogy csoda, hogy még van ember, aki nem tudja, hogy ennek a gondolkodásnak az átkaira a ’30-as évek Amerikájában, és nálunk a 60-as években rájöttek, hogy nem csoda, hanem zsákutca. Környezetpusztítás.

Elpusztítása annak a környezetnek, amit elvettünk a természetből, lakóhelyül, munkahelyül. Aztán a hiányában pocsékul érezzük magunkat, megbetegíti testünket, lelkünket.

Ilyen lesz a Ferenciek tere:

http://indafoto.hu/_da_/image/18219279-0ac31361/18219279

 Ez lesz az igazi! Néhány, ma még csemete korú fa mellé lehet vinni kutyát sétáltatni, csikket dobálni, hűsölni. Tehát nem kell megtanítani a városi és ide tévedő nem városi népeket a közterek kulturált használatára, hanem eleve tönkre tesszük a teljes természetet, leburkolunk mindent, hogy ne tudják kitaposni a füvet, a virágokat, mert nem lesznek.

Ha meleg lesz, akkor majd locsolunk. Ha a városlakók nem kapnak levegőt, majd kegyesen megnyitjuk számukra a klimatizált középületeket, hogy egy órácskát ott eltöltve túléljék a hőséget. A szmog kérdés már meg van oldva: ha nem működnek a légszennyezés mérők, akkor nincs is légszennyezés.

Lényeg, hogy az allergiások, szívbetegek bekapják a tablettájukat, ha fulladnak.

Vagy még inkább csöndben fulladjanak meg. Az a fontos, hogy fogyjon a térburkoló kő.

Elsivatagosodik a város? Nem baj. Esőben lefolyik a víz a csatornába, másnap meg öntözzük, ha nem akarjuk, hogy kiszáradjon.

Száraz a levegő? Nem baj, majd teszünk egy szökőkutat.
Semmi nem tisztítja a levegőt? Nem baj. Had hulljon a férgese.

Már sincs hol fára mászni. Nem baj, az úgyis balesetveszélyes.

Ádám, az ember tragédiájában:

„Ezen szabályos, e rendes világban,
Még a veszély gyönyörét sem leli,
Nem lel csak egy vérengező vadat se.
Csalódtam hát a tudományban is:
Unalmas gyermekiskolát lelek
A boldogság helyén, mit tőle vártam”

 Mi mitől leszünk boldogok? Attól, ha Dubaira fog hajazni a város? Vagy télen nem kell sózni az utakat, mert beépítettek alá egy hőtárolós kályhát? De akkor miért ontja a hőt még éjszaka is? A házak falával együtt. És építünk, és burkolunk, és betonozunk………és locsolunk és izzadunk és fuldoklunk, mert akkor is bebizonyítjuk a talajnak, a fáknak, hogy mi vagyunk a főnök. Ha belegebedünk is.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.