Főoldal » Egészséges akarsz lenni? Igyál radioaktív vizet!

Egészséges akarsz lenni? Igyál radioaktív vizet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Egyesült Államokban az 1900-as évek elején azt gondolták, ha radioaktív vizet isznak, megelőzhetik a rákot, és hosszú egészséges életet élhetnek. A valóság nem volt ennyire fényes… Inkább sugárzónak mondanám.

1905-ben palackozták az első radioaktív vizet, mely radont tartalmazott. A radonos vagy rádiumos vízről, mely óriási divatba jött a múlt század eleji USA-ban később kiderült, hogy egyáltalán nincs jó hatással az emberi szervezetre, hanem különösen negatív hatással bír. Ma nehéz elhinnünk, hogy miként dőltek be az emberek egy ilyen állításnak, ugyanis mindenki hallott már a radioaktív elemek káros hatásáról. De a múlt évszázadban, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy a múlt évezredben ez nem volt így. Sem a tudomány, sem az emberek nem ismerték még igazán a radioaktív sugárzást.

Több mint száz évvel ezelőtt azt hangoztatták az emberek: a radioaktivitás jó, izgalmas és új gyógymód a hosszú élet elérése érdekében. Az emberek elhitték és tömegesen vásárolták a palackozott radonos vizeket. Egy új iparág alakult ki ennek következtében.

[token node title-raw]

„Fogyasszon radioaktív vizet, így megelőzheti a rákot és fenntarthatja egészségét” hangoztatták melynek eredményeként kígyózó sorok álltak egyes árusítóhelyek előtt

Különféle technikai megoldásokkal felszerelt palackokból lehetett vásárolni a sugárzó vizet.

A következő képekben néhányat láthatunk belőlük.

[token node title-raw][token node title-raw]

Palackozott koncentrátumban is lehetett kapni a rádiumot, melyet ivóvízhez adva már kész is volt a rádiumos víz.

[token node title-raw]

Tablettád kiszerelésben is kapható volt a korabeli Amerikában, sokan választották ezt a praktikus formáját is a radioaktív víz elkészítéséhez.

[token node title-raw]

Ma már tudjuk, ha sugárzásnak vagyunk kitéve az káros hatással van a szervezetünkre.  Daganatos megbetegedések kezelésére használják ugyan a sugárzást, de egészen eltérő technikai megoldásokkal. A radioaktivitás roncsolja a rákos sejteket, de az egészséges sejteket is elpusztítja. Csak azon a testtájon alkalmazzák koncentráltan ahol magas a daganatos sejtek aránya az ép sejtekéhez viszonyítva.

 

De képzeljük el mi történt 100 évvel ezelőtt? Nemrégiben fedezték fel a villamos energiát. Az alkoholról és a dohányzásról azt hitték jó hatással van a szervezetre. Akkor miért feltételeztek volna rosszat a radioaktivitásról? Azóta már tudjuk milyen veszélyei lehetnek. Sok tudós áldozta fel életét annak érdekében, hogy a világ jobban megismerhesse a radioaktivitást.

A korai felfedezések során úgy gondolták, hogy a kellő erősségű sugárzás az jót tesz az emberi szervezetnek. Kimutatták detektorokkal, hogy a felszín alatti vizekben is fellelhetőek a radioaktív elemek. Kimutatták a radon jelenlétét is.

A radonnak a felezési ideje 3,82 nap. Mikor a fogyasztóhoz került valamilyen formájában még bőven tartalmazta a radioaktív anyagot.  Eleinte csak kisebb koncentrátumban „csempészték” bele az ivóvízbe, majd egyre nagyobb adagokban dúsították a radioaktív radon gázzal.

Az ágazat nagyon gyorsan fejlődött. A remek reklámoknak köszönhetően virágzott ez az ágazat, de voltak ellenzői is szép számmal. Bizonyítani sokáig nem sikerült kártékony hatását, pedig pénzjutalommal is buzdították az ellenzőit a leleplezés reményében. Több haláleset vezetett oda, hogy a rádiumos vizek forgalmazását 1938-ban véglegesen betiltsák.

 

 Forrás: http://www.popsci.com/scitech/article/2004-08/healthy-glow-drink-radiation

 Képek: http://urbantitan.com/8-weirdest-radioactive-products-that-people-actually-used/

http://www.popsci.com/scitech/article/2004-08/healthy-glow-drink-radiation

http://yotamak.blogs.com/wrongbutfunnycom/medicine/


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.