Főoldal » Éghajlatvédelmi Világnap – október 24.

Éghajlatvédelmi Világnap – október 24.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma október 24. van, az éghajlatvédelmi világnap. Az éghajlat-változásról már mindenki hallott. A hatásairól is. És azt is mindenki tudja, milyen fontos mérsékelni az éghajlat-változást. Talán még azt is, hogy ez a változás részben emberi eredetű, és éppen az emberi eredete miatt változik gyorsabban az éghajlat, mint ahogyan a Föld történetében szokásos. És éppen a változás gyorsasága, és a változással járó szélsőséges időjárási jelenségek azok a problémák, amelyekhez az élővilág egyre kevésbé tud alkalmazkodni.

http://ecolounge.hu/upload/gallery/752/thumb500x333/klima-van-meg-valasztas.jpg

Az éghajlatváltozás oka részben az, hogy geológiailag is éppen egy melegedő korszakban vagyunk. De ezt a tényt a szkeptikusok szeretik túlhangsúlyozni, és a változások egyedüli okának tartani. Pedig ha csak ez lenne az ok, akkor nem melegedne ilyen gyorsan a Föld. Tehát van más oka is a változásnak. És ez az ok emberi eredetű.

Az éghajlatváltozás két fő oka a szén-dioxid és a metán. Honnan származik a szén-dioxid? A lakossági fűtésből, a közlekedésből (kipufogógázok), az erőművekből. És honnan származik a metán? A szarvasmarha-tartásból (és általában az állattenyésztésből), az iparból, és pozitív visszacsatolásként a felmelegedés miatt megolvadt permafrosztból. (A permafroszt a sarkköri és azon túli vidékeken állandóan fagyott talaj.)

Mit tehetünk? Autózzunk kevesebbet, együnk kevesebb húst, ne fűtsük 25 fokra a lakást, szigeteljük a nyílászárókat, használjunk kevesebb elektromos áramot (ha megtehetjük, akkor termeljük is meg magunknak a szél és a nap segítségével), és minél kevesebb hulladékot termeljünk (mert annak a bomlása is szén-dioxidot és metánt juttat a légkörbe)!

A környezetvédő életmód, a zöld szemlélet és a hétköznapi dolgainkra való odafigyelés tehát segít lassítani, vagy talán visszafordítani is az éghajlatváltozást, és segít abban, hogy ne legyen egyre több nagy vihar, ne legyen homoksivatag a Kiskunság, és ne kerüljön víz alá minden tengerpart (pl. egész Hollandia)! Ebben a témában is láthatjuk tehát, hogy a környezetvédelem mindenki ügye, és kis lépésekkel nagy dolgokat tehetünk!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.