Főoldal » Égnek a védett területek országszerte!

Égnek a védett területek országszerte!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

  Múlt hétfőn védett és fokozottan védett madarak fészkei és tojásai pusztultak el a Kisvárda és Kékcse közötti nádastűzben  a Hortobágyi Nemzeti Park Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegységén .A több mint 20 hektáros területen, amelynek kétharmada megsemmisült a lángokban, 170-260 pár védett, illetve fokozottan védett madár: vörös-, szürke-, kanalas- és törpegém, kis- és nagykócsag, bakcsó és bölömbika élt. Közülük a legnagyobb természetvédelmi értéke a kanalas gémnek van, egyedenként 500 ezer forint, ez természetesen vonatkozik tojásaikra, fészkeikre is.

A világűrből is látszott az április 29-én keletkezett tűz a Bugaci Ősborókásban!Az idokep.hu felvétele 700 kilométeres magasságból készült

[token node title-raw]

Ötös, kiemelt fokozatú tűz tombolt  a bugaci puszta környékén, több mint ezer hektárnyi területen. A lángokat a tizenegy szerkocsival kivonuló tűzoltók próbálták megfékezni, de az óriási szél rendkívüli mértékben megnehezítette az oltást.  A borókás déli részén  az átizzott fenyő és nyár tönkök akár napokig potenciális tűzfészekként szolgálhatnak.

Április 29-én mostanáig 1934-ben Budapesten volt a legmelegebb, a fővárosi és az országos napi melegrekord egyaránt 29,9 Celsius-fok volt. Ma ennél a fővárosban és országszerte is mértek magasabb értékeket. Az új fővárosi napi melegrekord 30,4 fok lett.

A spontán tüzek vagy a gyújtogatások  komoly egészségügyi, vagyonvédelmi kockázattal járnak. Ha az égetés során nem veszik figyelembe az égetett terület természetvédelmi értékeit és az ott élő növény-és állatfajokat, az égetés komoly természetvédelmi problémát jelenthet.

A gyakori tavaszi égetések számos földön fészkelő madárfaj (például túzok, nagy póling, bíbic) fészekalját elpusztíthatják, illetve számos védett növény virágzását és terméskötését meghiúsíthatják. A második probléma a kiterjedésből adódik.

Ha az égetés során a teljes gyepterületet felgyújtják, az állatok nem tudnak hova menekülni, és az égetést követően nem lesznek olyan érintetlen gyepfoltok, ahonnan spontán módon vissza tudnak települni a leégett területre. Az ilyen nagy kiterjedésű gyeptüzek legnagyobb vesztesei a teljes életük során röpképtelen vagy bizonyos fejlődési stádiumaikban helyhez kötött ízeltlábúak. A harmadik problémát az égetés gyakorisága jelenti.

Ha egy gyepet évről évre leégetnek, akkor a növényzetnek nem marad ideje az égetések közötti időben regenerálódni. Ilyenkor gyakran néhány jó versenyképességű, föld alatti tarackokkal és gyöktörzzsel erőteljesen terjedő fűfaj válik egyeduralkodóvá, ami hosszú távon a fajgazdagság csökkenéséhez és értékes kísérőfajok eltűnéséhez vezet. Mindezek mellett a tűz segítheti inváziós fajok, például a fehér akác csírázását és sarjadzását, hozzájárulva ezzel az említett inváziós faj terjedéséhez.

A kontrollált égetés a tűz ellenőrzött és tervezett módon zajló, természetvédelmi célú alkalmazását jelenti, melynek során az égetéssel segítjük ritka és védett fajok populációinak fennmaradását illetve gátoljuk természetvédelmi szempontból nemkívánatos vagy inváziós fajok terjedését. Ezeket a célokat csak az égetendő élőhely és az ott előforduló növény- és állatfajok alapos ismeretével, illetve az égetés körülményeinek (időzítés, gyakoriság, időjárási körülmények) megfelelő megválasztásával érhetjük el. A kontrollált égetés sikeréhez nélkülözhetetlen, hogy ne a teljes gyepet, hanem csak kisebb gyepfoltokat égessenek le. A megfelelő élőhelykezelési módszer kiválasztásánál fontos mérlegelni a légszennyezési kockázatot is!

A természetvédelmi célú égetésekhez elengedhetetlen a természetvédelmi hatóság engedélye, a természetvédelmi kezelő képviselőjének személyes jelenléte, valamint az együttműködés a helyileg illetékes tűzoltósággal. Minden esetben meg kell tenni a megfelelő előkészületeket (például tűzpászta kaszálása, olyan helyszín megválasztása, ahonnan nem terjedhet tovább a tűz). Amennyiben nem saját tulajdonban vagy használatban van az égetendő terület, egyeztetni kell a terület használójával.

Forrás:

greenfo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.