Főoldal » Egy cserép gomba

Egy cserép gomba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ki gondolná, hogy a cserepes dísznövények között a kertészetekben rábukkanhatunk egy cserép gombára. Ez a cserépben árusított faj a Trametes versicolor, magyar nevén lepketapló. A Trametes fajok, a taplógombák közé tartoznak.

A cserepes lepketaplót általában ősszel árusítják, őszi dekorációként. Gömb vagy kocka alakú táptalajba oltják bele a gomba spórákat, majd öntözik, magasabb páratartalmú helyen nevelik, és szinte pár nap alatt megjelennek az apró gombák. Kapható készen, ezt naponta többször spriccelnünk kell, ha azt szeretnénk, hogy mindig üde, „friss” gombáink legyenek. Ha valami miatt kiszárítottuk a gombakertünket, egy alapos zuhanyozás után újra a régi formáját hozzák a gombáink. Másik formája cserép nélkül, papírzacskóba csomagolva a beoltott tápkocka, vagy gömb. Ha ilyet vásároltunk, akkor áztassuk be egy vödör vízbe, keressünk számára egy megfelelő edényt, kaspót, pár óra áztatás után állítsuk bele a gombakertet és várjunk. Pár nap múlva a szemünk előtt bontakozik ki a természet, persze ehhez mindennap szorgalmasan spriccelnünk kell a „kertet”, hogy ne száradjon ki. A „cserepes” gombát óvjuk a tűző naptól, a gombák általában jobban kedvelik a hűvösebb és félárnyékosabb helyeket.

Ha meguntuk a gombászást, semmi esetre se a kertbe, a természetbe vagy a komposztálóba dobjuk ki. Mondhatnám, hogy veszélyes hulladéknak számít, mert a lepketapló egy kórokozó faj erdeinkben. Inkább szárítsuk ki, csomagoljuk el, tegyük szellős, sötét helyre, és ha újra itt az ősz, élesszük fel ismét. Európában is honos gomba faj, erdei kirándulásaink alkalmával, egész évben találkozhatunk vele, főként lomberdőkben. Élő és holt fán is szívesen megtelepszik, csoportokban nő. Érdekessége, hogy a távol keleten gyógynövényként is hasznosítják.

Rendszertani besorolásáról és jellemzőiről, nagyon jó összefoglalót találtam az alábbi weboldalon, ha valakit mélyebben érdekel ez szép formájú és színű gombafaj, itt elolvashatja: http://enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/Trametes%20versicolor_0.pdf.

A vezérkép és a galéria képei, saját fotóim.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.