Főoldal » Egy eldobott cigarettacsikk

Egy eldobott cigarettacsikk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minap egy parkban sétálva rengeteg eldobott cigarettacsikket pillantottam meg. Szörnyülködve szemléltem ezeket a természetes környezetbe egyáltalán nem oda illő „szörnyetegeket” és azon tűnődtem mi történik majd velük? Ha nem szedi össze senki, okoz valami szennyezést? Milyen problémák lehetnek egy eldobott cigarettacsikkből?

Magyarország lakosságának mintegy harmada dohányzik, a tüdőrákban elhunyt férfiak száma nálunk a legmagasabb a világon. A Gallup Intézet vizsgálata szerint, míg 1995-ben a 18-24 éves nők kevesebb, mint negyede (24%) dohányzott, addig mára ez az arány elérte a harminc százalékot. Bár az elmúlt másfél évtizedben a férfiak körében a dohányzás gyakorisága stagnált, a gyerekek egyre fiatalabb korban gyújtanak rá, átlagosan 17,9 éves korban válnak rendszeres dohányossá. A középiskolás diákok majdnem fele dohányzik.

Elképzelhetjük, hogy ez a több mint 3 millió ember hány szál cigarettát szív el naponta és minden elszívott cigaretta után keletkezik egy cigarettacsikk.

A világon évente körülbelül 4500 milliárd cigarettacsikk kerül a szemétbe vagy az utcára. A csikk picike, de annál több veszélyes anyagot tartalmaz, például nehézfémeket: kadmiumot, arzént, és ólmot. Ezek azok az anyagok, amiket a szűrő részben megköt, tehát nem jutnak be a légutakba, cserébe viszont a csikkel együtt kikerülhetnek a környezetbe.

[token node title-raw]

Sokan hamutartóban nyomják el cigarettájukat majd azt kiürítve a szemetesbe kerülnek a csikkek. Később a szemétszállításnál a hulladék lerakóhelyek lesznek végső állomásaik ahol megsemmisítik, vagy tárolják a többi háztartási hulladékkal együtt.

Az utcára dobott csikk bemosódik a csatornákba, és onnan eljuthat az élővizekbe – folyókba, tavakba, A kimosódó mérgező anyagok komoly veszélyt jelentenek a vízi ökoszisztémákra. A nehézfémek különösen hajlamosak az élőlények szervezetében és a táplálékláncban való felhalmozódásra.

Hazánkban a mosdóban lehúzott csikkek a szennyvizeinkbe kerülnek, és jól tudjuk milyen kevés városunk rendelkezik korszerű szennyvíztisztítással. Sok esetben még a lakosság egésze sincs ellátva csatornahálózattal és házi szennyvíztározókba vezetik a szennyvizet. Onnan a talajba majd felszínalatti vizekbe szivároghat a csikkekből kioldott mérgező anyagokkal együtt.

A szűrő anyaga papírral bevont cellulóz-acetát, melynek lebomlásához a természetben átlagosan 1,5 év szükséges. A folyókba, tavainkba kerülve egyes hal-és madárfajok tápláléknak tekintik és lenyelik a cigarettacsikkeket. Az utóbbi években számos madarat fogtak be a vízpartokon, melyeknek gyomrába cigarettacsikk került.

A házi kedvenceink a kutyák is lenyelhetik, elfogyaszthatják eldobott cigarettacsikkjeinket és számos esetben derült ki, hogy a csikkek nikotintartalma miatt maradandó idegrendszeri károsodást szenvedtek kedvenc házőrzőink.

Az eldobott cigarettacsikkek sokszor okoznak bozót- és erdőtüzeket, és mindenképpen tönkreteszik egy természeti táj esztétikai értékét. Emellett a belőle kikerülő mérgező anyagok beszívódnak a talajba és a növényekbe is (ha ugyan nő növény ott, ahol a cigit eldobták…)

Számos esetben okozott lakás és paneltüzeket is egy-egy rosszul elnyomott cigarettacsikk.

A csikken túl

Egy másik ok, amiért nem kedveljük a cigarettát, az, hogy a cigi füstje 4000 féle vegyi anyagot tartalmaz. Dohányzás közben mindez a környezetbe jut. Ezen kívül a csikk – ha nem nyomják el, csak eldobják – még 3 óráig képes magában füstölögni. 

Sokan nem gondolnak bele abba sem, hogy a cigaretta előállításához mennyi vegyszert – növényvédőszert, fertőtlenítőszert, stb. – használnak fel, mire a dohánylevelek csomagolhatóvá válnak. A csomagoláshoz szükséges papír előállításához rengeteg fára és újabb vegyszerekre van szükség, és ez mind, összesodorva, bedobozolva, celofánozva kerül a fogyasztóhoz, majd legnagyobb része, úgy ahogy van, a szemétbe.

Érdekes ellentmondás: a legtöbb országban igyekeznek korlátozni a dohányzást az éttermekben, pubokban, ami egyértelműen jót tesz az ott dolgozók és a nem-dohányzók egészségének, viszont növeli az utcákon lévő csikk- kupacokat.

Újrahasznosítható csikkek?

A csikkek újrahasznosítási lehetőségeinek kutatása régóta napirenden szerepel, azonban nem könnyű feladat. Kínai tudósok most azt állítják, áttörést értek el.

Az Amerikai Kémiai Társaság kéthetente megjelenő lapja arról számol be, hogy kilenc olyan anyagot azonosítottak a cigarettacsikkben, amelyekkel ha bevonják az N80 típusú, olajvezetékekben használt acélfajtát, a védőréteg meggátolja annak rozsdásodását. “A fémfelület megóvható, a vasatom további felbomlása pedig megelőzhető” – írja a cikk a többek között nikotint tartalmazó vegyület hatásáról. A kínai állami olajcég finanszírozta kutatás eredménye azért is lehet fontos, mert az olajiparban használt acélcsövek rozsdásodása évente dollármilliókba kerül. A világon a legtöbb, mintegy háromszázmillió dohányos Kínában él, ők fogyasztják el a világ cigarettáinak egyharmadát. A kínai férfiak közel hattizede dohányzik, átlagosan napi tizenöt szálat szívnak el.

Felelősségvállalás

Az tehát biztos, hogy a cigaretta megvásárlásával és eldobásával nem csak a saját egészségünkről döntünk. Mivel lehetne csökkenteni a környezet csikk-terhelését?

Először is azzal, hogy – ha mindenképp dohányozni szeretnél – ne dobd el a csikket csak úgy az utcán, a parkban, az erdőben, mondván hogy „pici”, és „úgysem számít”. Amilyen pici a csikk, olyan veszélyes, és itt az ideje, hogy úgy gondolkodjunk róla, mint a többi hulladékról:
ha már a kezedben van, vidd el a legközelebbi kukáig.

Természetesen itt is érvényes az elv: akkor keletkezik a legkevesebb csikk, ha nem vásároljuk meg a cigarettát. Tudom, hogy a dohányzás divat – de most itt van még egy érv, amiért érdemes leszokni.

 

Mi emberek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak saját életükről döntünk, amikor rágyújtunk – pedig ez nem így van.

Forrás:http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/zoldovezet/1234/dohanyzas_karos_kovetkezmenyei

http://www.fogyasztok.hu/cikk/20100514/cigaretta-karos-hatas-talalmany

Kép: http://szatmartv.ro/?p=16022

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.