Főoldal » Egy értéktelen fa: az alásfa

Egy értéktelen fa: az alásfa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hármas levelű alásfából is él néhány példány a Városligetben. Ma még. Linné, a nagy növényelnevező, és a korai fűvész könyvek még szilfának írták le, a termésük hasonlósága miatt. Alásfa néven tartjuk számon, mert nem kapott rendes, érthető magyar nevet sem.. De mivel ő is jól érzi magát nálunk, akár egyszer hungarikum lehet. Ahogyan ez a honosítás megtörtént már az akáccal.. De a Városligeti barátainkat a kivágás réme fenyegeti[token node title-raw]

A könyvek szerint júniusban virágzik, de az idei meleg nyár és a globális felmelegedés rendre egy hónappal előre hozza a virágzást. Így júniusban már a szépen kifejlődött sárguló terméseit látjuk. Ezek a halpikkelyre emlékeztető lependék termések októberre érnek be és tél közepéig a fán maradnak. Tehát, ha a szilfáéhoz hasonló termést látsz fityegni egy fán, nézd meg a levelét, biztosan nem szil lesz, hanem a háromlevelű alásfa.

A Liget legtöbb alásfája (Ptelea trifoliata)a Közlekedési múzeum és a Kresz park közötti részen a Zichy Mihály útnál van. 3-5 méteres, ritkás ágú cserjék vagy kis termetű többtörzsű fácskák. Koronáju gömbölyded, ágrendszere gyéren elágazó ( mondhatnám kicsit szedett-vedett benyomást kelt…kicsit csámpás, de én így szeretem.)[token node title-raw]

Főleg a vizek mentén nedves erdőkben terjedt el É-Amerikában, de sikeresen megtelepedett a homokdűnéken is a száraz, gyenge termőképességű talajokon. A dombon élők kevésbé szépek. A mélyen, a járda szintjében lévők egészségesebbek.
Ezért bírja ki a mostoha körülményeket a Ligetben (se öntözés, se az inváziós fajoktól védelem, se tápanyag visszapótlás.) De az amerikaiak igénytelenek, tudjuk. Pláne, ha hungarikummá akarnak válni.[token node title-raw]

Itt vannak tehát az alásfák. Furcsa, de nem feltűnő jelenségek. Hatalmas termettel, vastag törzzsel, csábító illatos virággal nem vonják magukra sem az ember, sem a méhek figyelmét. A sok éves fácskák is inkább a cserjék között vegyülnek el, észrevétlenül.

Na mármost velük vajon mi lesz?

Mert a VÉSZ a 10 cm-nél vastagabb törzsű fákról gondoskodik, úgy, hogy kivágni csak ökológiai kockázatelemzés után lehet. A kör kerületének kiszámításához mégsem fúrhatom át a fát, kiszámolom hát, hogy mekkora törzs körméretre vonatkozik a védelem. 2rx 3,14= 31.4 cm. Bukovári! A legegészségesebbnek a törzs körmérete 27 cm. A másik kettő pedig nyavalyásnak látszik, hiába 35-37 cm-esek.
De vajon az ökológiai kockázatelemzés egy sonkafajta vagy teherhúzó állat?

Nem kérem. Az egy olyan eljárás, melynek keretében megtudhatjuk, hogy egy fa kivágása akkor jelent kockázatot, ha kivágása a többi, körülötte élő fa pusztulását okozza ( NEM RÖHÖGNI!!!!) Márpedig ezek többnyire egyedül állnak, kockázat nincs.

De mégis lesz és valószínűleg egyébként is megbetegednének, ugyanis pechükre a Közlekedési Múzeum térszín alatti bővítése/ felszíni „ megújítása” az új Nemzeti Galéria felé vezető vakond alagút útjába esnek.

Rajtam kívül kinek fog hiányozni az alásfa?

Mert mi is itt a baj?

Engem ugye nem engednének be a Szépművészeti Múzeumba, hogy selejtezzek a raktárban. Mert félő, hogy azt nézném, milyen nagy egy festmény? Elférne-e a nappalimban? Eléggé ismert-e? Elég sokat kapnék-e érte a piacon? Ismerem-e a festőt? Tetszik-e a színe, a formája a kerete? Mert nem értek hozzá. Ezért nem engednek oda. Ezért nem én döntök a múzeumok tárgyainak kivágásáról (az ablakon).

De kérem szépen akkor miért nem követjük ezt az egyszerű logikát amikor 40-50-100-200 éves fák sorsáról döntünk?

Városálló fákat kell telepíteni. Írja a VÉSZ. Naná! Ha ide hozzuk a város forgalmát, akkor azt az új fáknak bírniuk kell. A régieknek csak fény, talaj kellett.

Gyönyörködhettünk a változatos fákban. Kicsikben, nagyokban. Alacsonyakban, magasakban. Fénylő sötétzöld és matt halovány leveleik változatosságában. Az évszakonként általuk kínált csodás látványban. Mert a tájépítész elődök tudták, miért kanyarognak az utak a parkban, milyen fák nyújtanak esztétikai élményt lombjukkal, virágukkal, termésükkel az év teljes hosszában. Mert ez egy szakma.

Ugyanolyan, mint a múzeumi. Csak kevésbé büdös.
De ez az alásfán nem segít.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.