Főoldal » Egy gyermek, egy fa

Egy gyermek, egy fa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minap örömmel távoztam Tiszaföldvárról, ugyanis példaértékű kezdeményezésnek voltam a szemtanúja. A központ közelében sétálva, a Mártírok főút mentén figyelmes lettem 97db kislevelű hársfára, melyek előtt fehér táblák díszelegtek. Közelebb menve a táblákon neveket és évszámokat fedeztem fel. Első sorban huszonkettő fa volt, melyeken, Hegedűs Istvánon (polgármester) át, több köztiszteletben álló személy neve és titulusa volt feltüntetve. Jelenlegi és volt önkormányzati képviselők, polgármester, alpolgármester, és aljegyző nevét tudtam leolvasni. Ez a példaértékű, környezeti nevelést megcélzó tett levélírásra késztetett.

Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere készségesen válaszolt kérdéseimre. Megtudtam, hogy még az előző ciklusban határozta el az akkori testület, hogy minden tiszaföldvári lakóhellyel rendelkező újszülött részére ültetnek egy fát. Az elképzelést három év után tett követte. A Gemenci Erdőgazdasággal kötöttek megállapodást, mely szerint annyi csemetét biztosítanak minden évben, amennyi gyermek születik. Az első tucat hársfa tavasszal érkezett a 2011. évi születési adatok alapján. Az ültetésnél a gyermekek szülei jelen voltak, sőt segítettek, és kaptak egy névre szóló táblát is, melyen gyermekük neve és a születési éve olvasható. Mint megtudtam, szülők a kicsiket is magukkal hozták. A városüzemeltető cég locsolja és gondozza a területet, de jó hír, hogy a szülők is ki szoktak járni locsolni, gondozni a fákat. Olyan facsemetét is láttam, melynek törzse körül kis kőrakás díszelgett. Az első sorba a városvezetők ültettek kicsit erősebb fákat, amiket saját pénzből vásároltak. A fákat úgy ültetik, hogy közte később padok, pihenőhelyek is elférjenek. Jó érzés belegondolni, hogy szűk 20 év múlva az ifjú szerelmespárok saját fáik alatt is romantikázhatnak május derekán, miközben a hársfa édes illata önti el a területet. Dicséretes kezdeményezés. Minden településvezetőt biztatok, természetvédő társaimmal együtt, hasonló gondolatok megvalósítására.

Szerencsére idén is sok, tiszaföldvári lakóhellyel rendelkező, csecsemő jött a világra, akik fái még elférnek a jelenlegi területen. Jövőre újabb rész kijelölése vár a város vezetőire.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.