Főoldal » Egy hajszálon múlt

Egy hajszálon múlt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A történelem során nagyon apró, de fontos dolgok múlnak nagyon kis dolgokon.  Sokszor egy-egy jeletős lelet eltűnése vagy megkerülése szinte egy hajszálon múlik. A történelem nem békés, nem kímél kultúrákat és azok hagyatékait, ami eddig ránk maradt, töredéke a letűnt koroknak.

Erre az állításra nagyon jó példa a történelem első ismert regénye. Héliodórosz Aithiopika című könyvét talán kevesen ismerik, bár érdemes elolvasni, mert a regénynek legalább oly kalandos élete volt, mint a cselekmény szereplőinek. Héliodórosz Kr.u. 3-4. század környékén élt és írta meg egyetlen művét, amelynek magyarra fordított címe: Sorsüldözött szerelmesek. A könyvről egészen Mátyás király koráig semmit nem tudunk, csupán azt, hogy kézirat formájában Mátyás könyvtárának részét képezte. Mikor a törökök 1526-ban elfoglalták Buda várát, feldúlták a királyi könyvtárat, a krónikákat pedig abban a reményben, hogy jó pénzért el tudják adni európaiaknak, széjjel hordták. Így került a kézirat török földre, majd valószínű egy jó vagy kevésbé jó üzlet után ismét Európába. Alig 10 éven belül már Passau városában Vincentius Obsipoeus kezébe került, aki el tudta olvasni a kéziratot, sőt Bázelben kinyomtatta és sokszorosította. A könyv ezek után egész Európában ismerté vált, Magyarországra 1700-ban kerül a magyarra fordított változat.

Nem tudni, ki volt az a személy, aki visszahozta magával Európába, és csak a szerencsének köszönhető, hogy olyan vásárolta meg, aki felmérte értékét, és hajlandó volt időt, energiát és pénzt áldozni azért, hogy mások is megismerjék. 

A cikk bár nem a környezetvédelemhez kapcsolódik, érdemes figyelni arra, mennyi minden tűnhetett el az évezredek-évszézadok és a kezdeti feltárások során, amelyek ismeretében talán nem ilyen csökevényes történelme lenne a jelen világnak, mint amilyen. Az egykori hatalmas civilizációk és technikai csodák nem biztos, hogy mesék. Kritikus szemmel kell a világra tekinteni és meglátni a dolgok mögött a valódi tartalmat.

Juhász Judit

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.