Főoldal » Egy kis körkép természetvédelmi mérnök oktatás fronton

Egy kis körkép természetvédelmi mérnök oktatás fronton

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minap részt vettem egyetemünk természetvédelmi mérnöki Msc szak felvételi elbeszélgetésén (mint hallgatói bizottsági tag).  A helyzet kissé elszomorító, ami a jelentkezők számát illeti…

Összesen 11 jelentkező volt, ebből kb 7 fő jelent meg az elbeszélgetésen. Ennek a 7főnek nagyobb része csak 2. illetve 3. helyen jelölte meg nem hogy nálunk, de egyáltalán a természetvédelmi Msc szakot. Ez még talán arra is kevés lesz, hogy elindítsák levelezőn a képzést. Egy ember jelentkezett még egy másik egyetemre is ugyanezen szakra, ott is hasonló volt a helyzet. 15 emberből ha jól emlékszem kb hatan mentek el.

Pedig szerintem pár év múlva a Bsc-s képzés már igencsak kevés lesz, és a képzettebb embereket fogják keresni- a munkaerőpiac telítettsége miatt. Én úgy gondolom, hogy bármilyen szakon jól fog jönni ez a plusz 2 év.

Nem derült ki egyértelműen, hogy miért ilyen alacsony ez a szám. Bár a jelölteket megkérdezték, hogy szerintük milyen jövő áll előttük a szakmában- a válasz szinte mindig ugyanaz volt: nincs sok esély,de azért remélik találnak munkát.

Igen, sajnos ilyen a helyzet kicsiny országunkban. Az azért pozitív, hogy aki tényleg ide szeretne jönni, az valóban elhivatottan és lelkesen áll a természetvédelemhez.

Én is csak remélni tudom, hogy a jövőben változik a helyzet, több munkahely lesz a szakmában és ez talán lelkesíti a többi természet iránt érdeklődő, de egyelőre kissé bátortalan potenciális természetvédőt:)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.