Főoldal » Egy tévhit bedőlése – Nem az olvadás, hanem a rétegvízhiány okozza a tengerszintemelkedést

Egy tévhit bedőlése – Nem az olvadás, hanem a rétegvízhiány okozza a tengerszintemelkedést

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt évtizedekben jellemző tengerszint emelkedési trend úgy néz ki, mégsem az óceánok felmelegedés okozta hőtágulásának köszönhető csupán, hanem a rétegvíz túlzott használatának is – jöttek rá japán kutatók.

[token node title-raw]

A rétegvíz két vízzáró réteg között a kőzetek pórusaiban helyezkedik el, az első vízadó rétegtől legalább egy vízzáró réteg választja el. Ezt a fenti ábra jól szemlélteti.

Az eltolódást az okozza, hogy a rétegvizet föld alatti tavakból, folyókból vagy más tározókból kiszívják és ez a víz így az óceánokba jut, azonban a rétegvíz nem töltődik fel újra – írták Yadu Pokhrel, a Tokiói Egyetem kutatója és munkatársai a Nature Geoscience című szaklapban a Der Standard internetes kiadásának ismertetése szerint.

A kutatás során méréseket végeztek apálykor és dagálykor, mely során beigazolódott, hogy a tengerszint 1961 és 2003 között átlagosan évi 1,8 milliméterrel emelkedett.

2007-ben olyan klímajelentés látott napvilágot, mely szerint elsősorban az óceánoknak a globális felmelegedés okozta hőtágulása, valamint a grönlandi, illetve antarktiszi gleccserek és jégsapkák olvadása tehető ezért felelőssé. Azt nem árt tudni azonban erről a klímajelentésről, hogy már vádolták hanyagsággal a szerkesztőit, mert egy kanadai oknyomozó újságíró szerint vétettek a szabályzat ellen, amikor szakmailag lektorált tudományos cikkek helyett egyszerű sajtóközleményekre, napilapok írásaira vagy épp civil szervezetek jelentéseire is hivatkoznak a klímajelentésben.

Ez a klímajelentés tulajdonképpen az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének 2007-es összegző jelentése a klímaváltozásról, melyben összegzik a korábban már közölt eredményeket, publikációkat, mivel a testület saját kutatást nem végez.

Felfedtük az internetes pénzkereset valódi, működő módjait!

Garantáltan működő stratégiák, hatalmas internetes bevételek. Fantasztikus új módszereket mutatunk be!

Érdekel? Kattints ide—->>>

A jelentésnek igen nagy súlya volt, emiatt széles körben hivatkozik rá a média, és természetesen e jelentésekre alapozva folynak a klímavédelmi tárgyalások az ENSZ nemzetközi klímakonferenciáin is. Ez a jelentés annak ellenére sok kritikát kapott, hogy többszörös szűrőnment keresztül. Ennek menetébe egy magyar szakértő ad bepillantást:

 “Első lépésként a világ minden országából jelöltek tudósokat, akiket egy-egy fejezet megírására kértek fel. Egy ilyen csoport általában 15-20 fős, és nagyon figyeltek arra, hogy az ellentétes vélemények képviselői is kapjanak helyet benne.

Az egyes szerzők által megírt részt sorról sorra, szóról szóra bírálták a csoport tagjai, ezekre a bírálatokra a szerző köteles volt dokumentáltan válaszolni.

A probléma az, hogy az IPCC-nek sok véleményt és ellenvéleményt, adatot és ellenadatot kell összhangba hoznia. Ha túl széles sávot ad meg a jelentésben, az nagy bizonytalanságot jelent, ami nem segíti a döntéshozókat abban, hogy a megfelelő szakpolitikákat kidolgozzák” – nyilatkozta Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC magyar szakértője, a 3-as munkacsoport tagja

Ezek is bizonyítják, hogy csak feltételesen szabad hinni a klímajelentés következtetéseinek. Tehát az általa megállapított tények, mely szerint a jégsapkák és gleccserek olvadása, az óceánok felmelegedés okozta hőtágulása lenne csupán a felelős, erősen kétséges volt így is.

Kiderült, hogy mindezek a hatások összességében csak 1,1 milliméteres emelkedést idéznek elő. Hogy honnan ered a maradék 0,7 milliméter, az eddig igazi rejtély volt. A japán kutatók szerint a rétegvíz nem épp fenntartható módjaként történő túlzott kiaknázása és a vízhasználat egyéb okai állhatnak a háttérben, így tehát megint csak az derült ki egyértelműen, hogy mindenképp az ember okolható a jelenlegi tengerszint-emelkedésért, mint sok más drasztikus változásért napjainkban.

Forrás:

http://mno.hu/tudomany/a-kirakos-utolso-darabja-a-retegviz-1077815

http://www.origo.hu/idojaras/20111105-klimakutatas-ipcc-jelentes-szakmai-lektoralas-megalapozatlansaggal-vadoljak-az-ensz-vezeto.html

http://www.hirextra.hu/2010/01/28/tobbszoros-biralati-szuron-mentek-at-a-klimajelentes-adatai/

Képek forrása:

http://www.google.hu/imgres?um=1&hl=hu&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:hu:official&biw=1280&bih=563&tbm=isch&tbnid=S2bkLQfBp9QOXM:&imgrefurl=http://termtud.akg.hu/okt/9/australia/1autf.htm&docid=i3E18PobjP3JZM&imgurl=http://termtud.akg.hu/okt/9/australia/kepek/talajv.jpg&w=442&h=245&ei=03q8T_bIFYLEswainKimDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=312&vpy=211&dur=3336&hovh=167&hovw=302&tx=216&ty=97&sig=107981533879433218768&page=1&tbnh=123&tbnw=222&start=0&ndsp=10&ved=1t:429,r:1,s:0,i:85

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://ecolak.hu/wp-content/uploads/2010/08/%C3%A1rt%C3%A9ziv%C3%ADz.jpg&imgrefurl=http://ecolak.hu/2010/08/02/viz-ami-termeszetes-asvanyviz-artezi-viz-kutak-forrasok/&h=441&w=450&sz=72&tbnid=uQT-U0TSeud4YM:&tbnh=90&tbnw=92&zoom=1&usg=__OM-uxZGsDNv7B7AXkgza7-NRWpU=&docid=kbmaNFwa0euHfM&sa=X&ei=xnq8T47KO4Wl-gaLytgX&ved=0CHQQ9QEwBg&dur=4769

Felfedtük az internetes pénzkereset valódi, működő módjait!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.