Főoldal » Egy Török a Szent István Bazilikában

Egy Török a Szent István Bazilikában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem turista ez a Török, nem is ellenség, hanem Péter, a táj-, és környezetépítész. Akik olvassák ezt a blogot, tudják, hogy megénekeltem már egy munkáját: A Nemzeti Színház parkját. ( Botrány a Nemzeti Színház körül) Mi járatban van a tájépítész a Bazilika Lovagtermében, közvetlenül a kupola alatt? Bezárja a munkáit bemutató kiállítást. Sajnos későn jutott a tudomásomra, de lehet, hogy meghosszabbítják. Persze aki elsétál a Szent István Bazilika felé, az ő művén sétál. Tervezésének köszönhetően lehet körmenetek és adventi vásár helyszíne, kellemes pihenőhely, ahol jó megállni pár percre, de emelkedett lélekkel vezet be az éjféli misére is.

A blog-festészet különleges technikájával megpróbálom veletek megosztani helyszínen szerzett impresszióimat.

A Lovag-teremben pár éve még több tonna galamb- ürülék volt. Ma gyönyörű, hangulatos kiállító terem, egy tartalmas, hangulatos kiállítás terepe, kb. 100 fő befogadására.

Fotókról csodálom a Nemzeti Színház park-részleteit, a Zikkuratot, a régi Nemzeti Színház ma már földön fekvő homlokzatának ismert képeit.
[token node title-raw]

De Török Péter keze munkáját dicséri a Vigadó tér új arca is. A blog nyitóképén mögöttem érdemes megcsodálni.

[token node title-raw]

Szeged, Orosháza,[token node title-raw]

Baja is dicsekedhet egy –egy TP parkkal.
Én pedig úgy olvasom Török Péter, a reneszánsz ember, gondolatait, mintha szépirodalmi művek lennének. Azok!

„ Csak a lelkünkben lévő táj ne sivatagosodjon el. Mert a táj elvesztése az emberiség önmagán ütött sebe.”

Weöres Sándor: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”
[token node title-raw]
TP: „ A létra a lelki megigazulás, a szellemi felemelkedés, a megvilágosodás egyértelmű jelképe.”

 Miért ítélték neki az Ybl díjat?

„ Azzal, hogy a környezeti elemeket a térhatároló építészettel azonos jelentőséggel alakítja ki, a városi környezetet a maga teljességében, sokoldalúságában emeli magasabb szintre.”

Meggyesi Tamás professzor úr előadását hallgatom a promenológiáról. Hogy az mi a csoda? Városi tér érzékelése gyalogosan. Nagyon boldog vagyok, hogy az én gyalogos nézőpontom is tudományos vizsgálat tárgyát képezi. J Nem látványban gondolkodik, hanem az adott tájat egységében figyeli meg. „Tessék jelen lenni, az adott helyen. Tessék átélni, hogy másoknak is kedvük legyen azon a helyen sétálni. Oda és vissza.”

[token node title-raw]

„ Az út, és az utazás, maga fontosabb, mint A-ból és B-be haladni. Ez a zarándoklat lényege. Végig kell csinálni, át kell élni, ki kell tartani. Akkor a zarándoklat alatt méltóvá válok a látvány befogadására. Minden utazás egy beavatás.”

„ A minimális beavatkozás elve azt jelenti, hogy ne ártsunk a tájnak. Az út saját egyéniségét kell megtalálni és azt kibontani belőle. Nem átépíteni, felforgatni.”

„ Városkép helyett települési tájról kellene beszélni.”

„ Mi a bűn? Amikor valami abszolút jót akarok, de rossz úton indulok el.”

Közben időnként megszólal a Bazilika harangja: Jelzi az idő múlását… felemel! Pár pillanatig érzem, ahogyan áramlik az idő….át rajtam…a Bazilika építésétől a távoli jövőbe.

„ A sátán tanácsa az emberek elpusztítására: Vedd rá őket, hogy mindent egy kicsit gyorsabban csináljanak.”

Nem örültem, amikor ezt a kiállítást TP életmű kiállításának nevezték.  Remélem, hogy életművének egy jelentős hányadát, még csak ezután fogja megalkotni. Hiszen:

A Nemzeti Színházhoz méltatlan parkolóból talán elveszik az –oló-t és megépítheti a félbehagyott parkot.

Egyszer talán igény és pénz is lesz arra, hogy ne lepusztult parkok, özönfák gyökere által felpúposodott járdák, jellegtelen közterek között bandukoljunk a városban. Hiszen nekünk van Török Péterünk!

TP-nek talán más is eszébe jutna, mint a burkoló kövek közül meglepetésszerűen felbukkanó szökőkút…..minden köztéren. Már van vagy 10 a fővárosban.

Ha TP gondjaira bíznák a Városliget rehabilitálását, talán tudná, hogy mit jelent ez a szó, talán mást is ki tudna találni, mint a beépítését…….

Talán a Normafára is álmodna valami szépet. A tájba. Nem a táj helyett.

Kellemes, jó hangulatú este volt. Török Péteresen megkomponálva. Kórussal, moderált beszélgetéssel, harangzúgással, ódon falakkal, közben csipetnyi keserűséggel ( bennem).

Jó egészséget, jó munkát kívánunk Török Péternek, a táj-, és környezetépítésznek!

Élhető, szerethető települési tájat magunknak.

www.petertorok.com

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.