Főoldal » Egyszerre látszik a Balaton és a világűr sötétje

Egyszerre látszik a Balaton és a világűr sötétje

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy vállalkozó szellemű, kitartó csapat, megfelelő technika és hatalmas előkészület szükséges hozzá, hogy a következőkben bemutatott képeket valaki magáénak tudhassa.

Rádiószondás, magaslégköri méréseket több évtizede végeznek széles e világon. Színes és nagy felbontású képeket, videókat eddig az olcsó, digitális fényképezőkkel, kamerákkal, valamint a GPS technológia elterjedésével láthattunk ilyen szédületes magasságokból fotózva. Nem beszélve az okostelefonok elterjedéséről.

Ennek ellenére még mindig nagy kihívás olyan fotókat készíteni, amelyek a világűr határán lebegve készülnek. Ezeket általában több éves előkészítő munka, rengeteg tervezés előzi meg.

2 éves előkészítés után – alig néhány nappal ezelőtt – Hegyi Norbert, csapata és a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány hozzávetőleg 35 km magasságból lefotózta a Balatont, illetve a Dunántúl, Szlovénia és Szlovákia nagy részét. Mindezt méghozzá úgy, hogy a verőfényes napsütésben egyszerre látszik legnagyobb tavunk és a világűr sötétje.

Az utasszállító gépek sem tudnak 10-15 km-nél magasabbra emelkedni – a héliummal töltött ballonok viszont akár 30-40 km-re is felszállhatnak. A mondás, hogy „Itt már a madár sem jár!” itt szó szerint igaz, az égbolt fényes nappal is mélylila, indigó és éjsötét színű, a hőmérséklet -40°C körül ingadozik, és kristálytisztán ragyognak a csillagok. „A legnagyobb látótávolság ilyen magasból szintén elképesztő – az optikai horizont akár 600-700 km-re is lehet, a magasabb hegyeket pedig 1000-1500 km-ről is megpillanthatjuk. „

A fotókon jól kivehető a Fertő-tavon túl Pozsony, az Alacsony- és a Magas-Tátra, a Lengyelország déli fennsíkjain burjánzó erdőségek, és még a Keleti-Kárpátok Erdélyt határoló csúcsai is megcsillannak a távolban. 

A légkörnek lencseszerű viselkedése, fényelhajlító tulajdonságai vannak, ezért valójában azt is láthatjuk, amit egyébként már kitakarna a horizont – vagyis 30 km magasról a látóhatáron túli földrajzi régiók “délibábjai” csodálatos módon szinte mindig megfigyelhetőek.

A kisebb űrrepülést végrehajtott labdacs épségben – bár egy fa tetején – landolt Szlovéniában. Szerencsére a GPS modul és a telefon kiválóan működött.

Hegyi Norbert, a Pannon Közeli Világűr Projekt vezetőjének részletes összefoglalóját az eseményről érdeklődő olvasóink innen tölthetik le.

A project saját Facebook oldala itt érhető el

 Az elkészült képek a galériában megtekinthetők.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.