Főoldal » Elemek helyett használjunk Ni-MH akkukat, professzionális akkutöltőkkel!

Elemek helyett használjunk Ni-MH akkukat, professzionális akkutöltőkkel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napjainkban rengeteg kisteljesítményű szórakoztató elektronikai cikket használunk, amik 1,5 V-os ceruzaelemmel, vagy ceruza akkukkal működtethetők (digitális fényképezőgépek, walkman-ek, discman-ek, MP3 lejátszók, zsebrádiók, és még folytathatnám a sort.)

Az elemek egyszer használatosak, lemerülésük után nem tölthetőek újra. Használatuk után jobbik esetben a használt szárazelemgyűjtőkbe, rosszabbik esetben a háztartási szemetesbe kerülnek. Belátható, hogy világszerte tonnaszámra termeli a lakosság a lemerült elemeket, amik a szemétdombokra, onnan a talajvízbe kerülnek, és veszélyes anyagként szennyezik be az ivóvizünket, valamint a talajt is!

A Ni-MH és Ni-Cd akkukra jellemző, hogy újratölthetőek, de a következőkre kell odafigyelni:

Az ilyen akkukhoz leggyakrabban olcsó, kétkörös (két akkumulátort tölt egy áramkörön a rendszer) akkumulátortöltőket használ a felhasználók nagy része. (Egy ilyen akkutöltőt mutat a vezérképen a bal alsó ábra.) Használat után, amikor újra töltésre kerül a sor, a két akku feltöltöttsége sok esetben nem egyforma. Ilyenkor az egyik akkumulátor már elérte a felhasználhatósági küszöbfeszültséget (általában ez 0,9 V feszültség), míg a másikban még van egy kevés Ah felhasználható kapacitás. Az újra töltés folyamata így ez utóbbi akku esetében nem a felhasználhatósági küszöbfeszültségről, hanem annál egy kicsit már eleve töltöttebb állapotból indul. Ezt a szakzsargon rátöltésnek nevezi, és az akkuk a bennük ilyenkor lejátszódó fizikai-kémiai folyamatok révén úgymond „megjegyzik” a feltöltés újabb kezdeti szintjét, és ez által a maradék kapacitás – amennyit még bele lehetett volna tölteni – elvész. Ez a jelenség a memória-effektus. Megjegyzendő, hogy a memória-effektus a Ni-Cd akkukra jobban jellemző, mint a Ni-MH akkukra, de mindkét fajta esetében lejátszódik. Egy meghatározott számú lemerítés-feltöltési ciklus eltelte után a memória-effektus hatására az akkuk olyan állapotba kerülnek, hogy igen rövid használat után ismét feltöltésre kerülhet a sor (a felhasználható kapacitás 200-300 mAh alá esik). Sok esetben így ezek az akkuk is a háztartási szemétbe kerülhetnek.

Drágább akkutöltők az akkukat a felhasználhatósági küszöbfeszültségig lemerítik (teljes lemerítés), majd – érzékelve az akkuk feszültségét – elindítják az újabb feltöltést. Így a memóriaeffektus minimalizálható. A professzionális akkutöltők azonban képesek az akkuk formázására. Ez azt jelenti, hogy azokat többször teljesen lemerítik és feltöltik, így egy idő után a memória-effektus által elveszített kapacitást vissza lehet nyerni. Ilyen akkutöltőkkel nem csak az újonnan vásárolt akkuk élettartamát növelhetjük, hanem a régi elhasználódott akkukat is akár felújíthatjuk (de sajnos ezt nem minden esetben tehetjük meg, hiszen a rengeteg feltöltéssel az akkuk szerkezete egy idő után károsodhat, de ez évtizedek után következik be). Egy ilyen töltőt mutat a vezérképen a jobb alsó ábra.

Összefoglalva elemek helyett akkukat és azokhoz is lehetőség szerint minél modernebb, professzionálisabb akkutöltőket használjunk, mivel a gyakori elemcserénél ez a felhasználói szokás nem csak saját környezetünket kíméli jobban, hanem gazdaságosabb is. További ötlet a jelenlegi technológiának köszönhetően, hogy az akkutöltő áramforrása is lehet például egy napelemes rendszer által közvetített energia, amivel még környezetbarátabbá tehetjük hétköznapjainkat, és a szórakoztató elektronika tekintetében akár teljes mértékben függetleníthetjük magunkat az áramszolgáltatóktól.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.