Főoldal » Életben maradhatnak a geotermikus energiát használó kertészetek

Életben maradhatnak a geotermikus energiát használó kertészetek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig ne kelljen visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet. Az Országgyűlés hamarosan tárgyalja a jogszabálytervezeteket.

A tárca arra törekszik, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt termelő fóliás és üvegházi kertészetek ne kerüljenek versenyhátrányba és fennmaradjanak hazánkban.

A Bajnai kormány pánikkeltése

Ezek előzménye az volt, hogy 2010-ben, a választások előtt néhány nappal, a Bajnai kormány arról döntött, hogy 2012 decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket. A rendelet óriási pánikot okozott a kertészetekben.

A probléma megoldása fontos és időszerű, hiszen a visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan és az Alföldön – ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ – technikai és geológiai akadályba is ütközik. Így a kitermelő kutak működésének egyetlen lehetősége maradt visszatápláló kutak létesítésében, ám ez ellehetetlenítené az ágazatot.

A geotermikus termálenergia biztosítja a kertészetek fennmaradását

”Az energiaigényes mezőgazdasági termelés, a legfőképp veszélyeztetett kertészeti ágazat, ezen belül a fóliás és üvegházi friss zöldség-, gyümölcs- dísznövény-termesztés biztosíthatja a lakosság friss, hazai zöldségekkel és gyümölcsökkel való ellátását. Az ágazatban az energiaárak jelentősen meghatározzák a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt, viszont kedvező földrajzi adottságaink miatt a rendelkezésünkre álló geotermikus termálenergia felhasználásával biztosítani lehet a kertészetek gazdaságos működését és fennmaradását.

A kertészetek fennmaradása több szempontból is fontos:

  • Több százezer embernek megmarad a munkahelye.
  • A vidéki lakosságot helyben tartja.
  • A termálenergia felhasználásával a szén-dioxid kibocsátás jelentősen csökken.
  • Az energiaimport-függőségünk mértékének csökkentésével a forgóeszköz a magyar gazdaságban marad.
  • Az EU által ösztönzött megújuló energiára alapuló hőenergia termelés aránya növekedik.

A VM arra törekszik, hogy a készülő szabályozás víztakarékossági, energia-hatékonysági és ellenőrzési szempontoknak is megfeleljen.

A jelenlegi kormány a visszasajtolási kötelezettséget 2015-ig felfüggeszti

A geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a tárca egyeztet több érintett szakmai szervezettel. Ez azért fontos, hogy a megújuló geotermikus energia hosszútávon, fenntartható módon hasznosuljon, és elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is.

A kormány januárban döntött arról, hogy a termálenergiát használó gazdák visszasajtolási kötelezettségét 2015. június 30-ig felfüggeszti, és a köztes időszakban a VM a termálvizek mezőgazdasági hasznosításának szabályozását – a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve – átgondolja. 

Kép forrása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.