Főoldal » Élhető, környezetbarát otthon vidéken

Élhető, környezetbarát otthon vidéken

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szakdolgozatom témájául válaszott hulladékgazdálkodás csatornázatlan településen érdekes gondolatokat ébresztett bennem, ezeket szeretném most megosztani Veletek.

Megemlíteném, hogy hazánk összes településéből (3154 város és község) mindössze 328 város, a többi község. Csatornázott települések száma Magyarországon 2007-ben 1607 db. Ezzel arra szeretnék utalni, hogy arányaiban kevés városban, nagyközségben valósult meg, fog megvalósulni későbbikekben a szennyvízcsatorna kiépítése. Ennek oka a beruházás anyagi költsége valamint időigénye. 

Véleményem szerint a csatornahálózat hiánya nem feltétlen negatív dolog, mert gondoljunk csak arra, saját dédszüleink idejében még vezetékes ivóvíz sem volt. Mégis megoldották ezt a kérdéskört. Hogy hogyan? A kérdésre a válasz mi is lehetne más, mint a természettel karöltve. 

Igaz ez manapság nem olyan egyszerű, hiszen az ivóvíz szinte az egész országban elérhető, minden otthonban jelen van. Ebből adódóan több a felhasznált víz, több a keletkezett szennyvíz mennyisége is. Azonban, ha a keletkezett szennyvíz mennyiségéből kivonásra kerülne a házi szennyvíz, csak a szürke szennyvízre kellene fókuszálnunk. Annak elhelyezésével, hasznosításával kell törődnünk. 

Megoldás lehet ebből a szempontól kisebb településeknél, zöldövezetes lakóparkoknál a telken belüli hasznosítás. Ilyenek lehetnek például a WC-öblítés, öntözés (CSAK megfelelő módon víztisztítóval tisztított, fertőtlenített víz) vagy mikroorganizmusokat tartalmazó emészőkarbantartó alkalmazása, amely elősegíti a kórokozók, zsírok, olajok, vegyszerek lebomlását a szennyvízben. Így az elszivárgó víz már tisztább és a kertben termesztett zöldségek, gyümölcsök is jobb minőségű locsolóvizet kaphatnak és mi is egészségesebb saját termesztésű növényeket fogyaszthatunk.

Másik lehetőség, mikor a WC szennyvize teljesen kiesik a rendszerből. Ezt meg lehetne úgy oldani, hogy a lakáson belül komposzt wc-t alkalmazunk. Számomra ez elsőre idegennek tűnik, de a véleményeket olvasva nem tűnik megoldhatatlan lehetőségnek. Ezzel kapcsolatban olvashatunk cikkeket az alábbi oldalakon: http://www.c3.hu/~softech/komposzt.html

http://elohazak.com/2010/02/17/fuggetlen-hazak-viz-zennyviz-komposzt-toalett/

http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/oktatas/csaladihaz/folyekony_hulladek.htm

Forrás: Wikipedia, fenntarthato.hu, elohazak.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.