Főoldal » Élj zölden!

Élj zölden!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mint már egy korábbi bejegyzésemben említettem, kaptam egy naptárt a Csalán Egyesülettől. (Veszprémi zöld szervezet, nálunk is van blogjuk, a vezérkép az egyesületi logo a www.csalan.hu oldalról.)

Ebben a naptárban nem csak a már említett zöld napok vannak benne, hanem tanácsok is 2011. szeptembertől 2012. szeptemberig minden hónapra. Ezeket a tanácsokat a naptár szerinti sorrendben idézem. (Az idézeteket dőlt betűvel írom, a többi az én személyes kiegészítésem.)

 • Válaszd a helyit! Amennyiben a helyi terméket keresed, választod, csökkented a szállításból adódó környezetterhelést, megbízható, jó minőségű élelmiszerhez és más termékhez juthatsz. Helyi munkaerőnek adod a pénzed, így a pénzeddel rájuk szavazol. Ismerni fogod a környezetedben élőket, ezzel erősödik a helyi közösség. További előnyök: a helyi élelmiszereket nem kell a hosszú szállítás miatt tartósítani, a gyümölcsöt mesterségesen érlelni, ezért egészségesebbek. A helyi munkaerő a helyi gazdaságot fejleszti, és új munkahelyek is keletkezhetnek így helyben. (Így összhangba kerülnek a környezetvédelmi, a gazdasági és a társadalmi szempontok.)
 • Ültess fát! A fákat mindenki szereti, és nem érdemtelenül. Oxigént termelnek és széndioxidot kötnek meg, segítve ezzel az éghajlatváltozás mértékének visszaszorítását. Egy 50 éves fa 50 kg oxigént termel, és 68,75 kg CO2-t dolgoz fel egy vegetációs időszakban. A fák árnyékot adnak, ezzel nyáron hűtenek, megkötik a port és más szennyezőanyagokat, és még a zaj ellen is védhetnek. Megőrzik a talajt, védenek az erzózió ellen, élőhelyül szolgálnak madaraknak, rovaroknak, segítik a biológiai sokféleség fenntartását. És szépek is. Ezt csak néhány adattal egészíteném ki. Veszprémben van egy önkormányzati rendelet, amely szerint minden kivágott fa helyett 2 másikat kell ültetni, nem feltétlenül ugyanoda, de mindenképpen a város területén. Így pótlódnak a kivágott fák, sőt, még gyarapszik is a faállomány, amire nagy szükség van Magyarországon. Ahhoz, hogy egy ország önellátó legyen fából, a területének 25%-át erdőnek kell borítania. Magyarországon ez az arány 18%.
 • Energiatakarékos világítás. A kompakt fénycsövek ötövzik a fénycsövek gazdaságosságát az izzók kis méretével és kényelmével, hátrányuk, hogy veszélyes hulladéknak számítanak, és nem jók mindenhová (nem bírják a fel-le kapcsolgatást). A háztartásokban is egyre inkább teret nyernek a világító diódák, azaz a LED-ek, amelyek előnye, hogy a fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók, keveset fogyasztanak, nagyon nagy az élettartamuk, mindenhol használhatóak, és nem veszélyes hulladékok. Hátrányuk egyelőre az áruk. Ezeket a fényforrásokat gyakran illetik “energiatakarékos izzó” névvel (főleg a kompakt fénycsöveket), pedig ez hibás elnevezés, mert semmi közük az izzókhoz, nem fémszál izzásából származik a fényük. A kompakt fénycsövekben gáz van (higany és argon keveréke, a higany miatt veszélyes hulladék, mert a higany mérgező), ez a gázkeverék elektromos áram hatására UV-fényt bocsát ki, az UV-fényt a cső falára felvitt “fénypor” alakítja látható fénnyé. (A kibocsátott fény összetétele más, mint a napfény összetétele, kevesebb hullámhosszból tevődik össze, ezért a kompakt fénycsövek színvisszaadása nem tökéletes, de a technika fejlődésével egyre tökéletesebb.) A LED a dióda elvén működik, közvetlenül az elektromos áramból keletkezik a fény.
 • Szeretettel betekerve. Karácsony közeledtével előtérbe kerülnek az ajándékozási ötletek, a boltok is roskadásig megtelnek a kívánatosan becsomagolt portékákkal. Ha a csomagolások mögé nézünk, már láthatjuk is a kidobott csomagolóanyagok alkotta szeméthegyeket és a kupacokban gyűlő, megkopott fenyőfákat. Készítsünk magunk ajándékokat, ajándékozzunk időt, figyelmet, szeretetet. Süssünk közösen mézeskalácsot, válasszunk gyökeres fenyőt, használjuk újra a csomagolóanyagokat. Ez a szöveg a naptár decemberi lapján van, ezért kötődik a karácsonyhoz, de szerintem minden ünnepre igazak ezek a tanácsok: karácsonyra, húsvétra, névnapra, születésnapra… A karásonyról annak idején írtam egy 5 részes cikksorozatot, és tavaly márciusban nőnap kapcsán is írtam egy hasonló ajándékozásos bejegyzést. Sőt, idén az áprilisi környezetvédelmi napokról írt bejegyzésemben is foglalkoztam az ajándékozással, egy húsvéti bekezdés erejéig.
 • Épületek energiatanúsítása. 2009. január 1. óta minden új építésű ingatlannak el kell készíttetnünk az energiatanúsítványát, 2012. január 1-től pedig az eladásra, vagy bérbeadásra szánt ingatlanokra is kiterjed ez a kötelezettség. Az energiatanúsítvány egy vizsgázott, független szakértő által készített okirat, amely az ingatlan jellemzőinek felmérése alapján képet ad arról, hogy házunk, lakásunk menyire energiafaló, vagy éppen energiatakarékos. Segít az épületek energetikai jellemzőinek megismerésében, azt mutatja meg, hogy négyzetméterre vetítve mekkora az épület elvi energiaigénye. A tanúsítvány ugyan pénzbe kerül, de csak egyszer kell elkészíttetni, és a szakértőtől hasznos tanácsokat is kaphatunk házunk, lakásunk energiaigényének csökkentésére.
 • Zöld iroda, ökoaudit. Életünk jelentős részét töltjük munkahelyeinken, jó hely ez is tehát arra, hogy zöld ötleteinket megvalósíthassuk. Otthonaink zöldítéséhez hasonlóan ide is elsősorban elhatározás, közös akarat, és egy kis tervezés szükséges. Nézzünk körül, hol lehetne javítani! Lehet ez pl. a papírfelhasználás csökkentése azzal, hogy kétoldalasan nyomtatunk; az egyik oldalon szabad lapokat próbanyomtatásra, firkalapnak használjuk, és lecserélhetjük a fehérített papírcsodákat újrahasznosítottra. Hasonló terület lehet még a világítás, számító- és irodagéphasználat ésszerűsítése, a fűtés átgondolása… Ehhez terméeszetesen a munkahelyi vezető együttműködésére van szükség, mert a változásokat neki kell jóváhagyni. De a dolgozók önállóan is zöldebbé tehetik a munkahelyüket: pl. kisebb hőfokra állítják a fűtést, növényekkel díszítik az irodát, stb.
 • Esővízgyűjtés, víztakarékosság. Gyűjtsd az esővizet, mert ha ezzel locsolsz, növényeid egészségesebben fejlődnek, mivel a növények az esővizet jobban szeretik, mint a vezetékes, kemény vizet. Amennyiben WC öblítésre és mosásra is esővizet használsz, sok ivóvizet takaríthatsz meg. Víztakarékossági és vízhatékonysági intézkedésekkel jelentősen csökken a felhasznált víz mennyisége, csökken az ivóvíz előállításából, szállításából adódó környezetterhelésed, és hosszabb távon biztosítottá válik az egészséges ivóvíz. A vezetékes víz Magyarország nagy részén kemény, főleg a karsztos területeken, pl. Veszprémben és környékén. De a karsztvíz a keménysége ellenére is tiszta, és egészséges. Ivóvíznek tehát tökéletesen alkalmas. De nem kell mindenre ivóvizet használni. Főzni csak ivóvízzel lehet, mert fontos a víz tisztasága, de a WC öblítéshez majdnem mindegy, hogy mennyire tiszta vizet használunk. A mosáshoz is tiszta víz kell, de az esővíz is ugyanolyan tiszta, mint az ivóvíz, csak nem olyan kemény, ezért jobban oldódik benne a mosószer, tehát még a mosószer-felhasználásunkat is csökkenthetjük. (Az esővíz mennyisége is elég mindenkinek. Magyarországon évente 600 mm csapadék hullik. Az ország területe 93000 négyzetkilométer, lakossága 10 millió fő. Ezek alapján 1 évben mindenkire 5580 köbméter víz jut, a lakosság napi ivóvízfelhasználása pedig 150 liter/fő/nap, tehát évente 54,75 köbméter. Tehát nem kell attól félnünk, hogy nem jut víz a szabadban élő növényeknek, ha mi is esővizet használunk a háztartásunkban. [Megjegyzés: a 600 mm csapadékra még általános iskolai földrajz órákról emlékszem, azóta már csökkent ez az adat, de ha csak 400-500 mm, akkor is nagyságrendi különbség van az esővíz mennyisége és a lakossági vízfelhasználás között.])
 • Komposztálni jó! Konyhai és kerti hulladékod gyűjtsd külön, a nagyobbakat aprítsd fel, tedd őket egy halomba, vagy komposztáló ketrecbe, időnként vizsgáld meg az állapotát, majd fél-egy év elmúltával már hasznosíthatod is a kész komposztot. Ha komposztálsz, jelentősen csökken az elszállítandó hulladékod mennyisége, mely kisebb hulladékgyűjtő edényre történő áttéréssel akár pénzmegtakarítással is járhat. A folyamat végén értékes komposztot nyersz, mely a kertedbe jutva több és finomabb termést eredményez, és még a hulladékszállításból adódó környezetterhelésed is csökken. Ebben a témában mindenki figyelmébe ajánlom Horváth Boglárka Komposzt Manó című blogját. Ahogy ő is írja, a komposztálás akár lakótelepen is megvalósítható, sőt, ahogy én láttam, akár egy irodában is lehet egy kisebb komposztáló edény (mint pl. a veszprémi Csalán Egyesületnél).
 • Környezetbarát közlekedés. Hazai viszonyaink között az egyik legnagyobb mértékű üvegházhatású gáz kibocsátásért a közlekedés – szállítás felelős. Sokat tehetünk tehát, ha a ehlyi termékek választása mellett a kevésbé szennyező közlekedési módokat részesítjük előnyben. Kis távolságokon gyalogoljunk, kerékpározzunk! Nagy városokban a kerékpár 5 km-es utakon gyorsabb, mint az autó. Használjuk minél többet a közösségi közlekedést, és ha szükséges, ésszerűen, átgondoltan használjuk gépkocsinkat! A gyaloglást kb. 0-5 km-ig, a kerékpárt kb. 1-20 (esetleg 30) km-ig ajánlom. Ha van időnk, energiánk, akkor sportolás, túrázás céljából akár a 20 km-es gyaloglás vagy 50-100 km kerékpározás is elképzelhető. Ha 20-30 km-nél nagyobb távolságra utazunk, akkor érdemes vonattal, busszal közlekedni. (Ezek közül is inkább a vonatot ajánlom, 30%-kal környezetkímélőbb, mint a busz.) Ha gépkocsival megyünk (pl. azért, mert úticélunk környékén sem busz, sem vonat nem jár), akkor minél többen üljünk benne, így kisebb az egy főre jutó fogyasztás és kibocsátás, ezzel a pénztárcánkat és a környezetet is kíméljük. (Ezt hívják telekocsi-mozgalomnak, és a bányalátogatás idején a környezetvédelmi levelezőlistánkon jó környezetvédőkhöz illően kitűnően működött: sok levél jelent meg a listán “Ki visz el engem a bányába?” vagy “Kit vihetek el a bányába?” témában.)
 • Tartósítás természetesen. A kert nyáron ellát bennünket mindenféle finomsággal, amiből szeretnénk valamit megőrizni a hűvösebb napokra is. A tartósítás egyik, napjainkban újra felfedezett módja lehet az aszalás, illetve fagyasztással is megőrizhetjük az ízeket. Dzsemek, lekvárok, befőttek készítésénél kerüljük a kémiai tartósítószereket, pl. szalicil, nátrium-benzoát! A házi befőzés természetes módját részletesen tartalmazza a Calán Egyesület “Helyben az egészség” kiadványa. A Csalán Egyesület receptversenyt is hirdet, amelynek a lényege: tartósítószer nélkül készült befőzési módszerek, receptek összegyűjtése. A verseny április 4-től május 2-ig tart.
 • Nyaralj a közelben! Nem kell feltétlenül nagyon messzire mennünk, hogy felfedezhessük a természet és a történelem csodáit. Magyarország, sőt közvetlen környezetünk, Veszprém megye is rengeteg látnivalót rejt, aktív kikapcsolódási lehetőségekkel és pihentető helyekkel. A tudatos turista a közelben pihen, és ha lehet, közösségi közlekedéssel utazik, kerékpározik. Kisebb (5-10 fős) csoportokban utazik, hogy kevésbé terhelje a környezetet. Igyekszik a ma már létező “zöld” szállodák, szálláshelyek valamelyikét választani, falusi vendéglátást igénybe venni. Helyi szolgáltatásokat használ, így erősíti a helyi gazdaságot. A “közvetlen környezetünk, Veszprém megye” rész természetesen mindenkinek a saját megyéjére vonatkozik. A kirándulásokhoz jó ötletet adhat a Turizmus és vendéglátás szakterületünk, a Kirándulástervező oldal, sőt akár a környezetvédelem szakterület természetvédelem szakágának TIC projektje is, amely hazánk természetvédelmi nevezetességeit, természeti értékeit, látnivalóit mutatja be.
 • Nyílászárók utólagos szigetelése. Magyarországon egy-egy régebbi épület elvesztegetett energiájának 10-25%-a az ablakokon keresztül távozik. Mielőtt nyílászáró cserébe fognánk, érdemes átgondolni, hogy fa ablakaink javíthatóak-e még, azaz utólagos szigeteléssel orvosolhatjuk-e a problémánkat. Az utólagos hőszigetelés után azonos fűtési mód mellett a szoba hőmérséklete 3-4°C-kal emelkedik, mindeközben 15-20%-kal csökken az energiafelhasználás, és a porterhelés is jelentősen visszaszorul. Szigetelőgépet a Csalán Egyesülettől kölcsönözhetsz. (A fűtésről több cikket is írtam, az egyiknek a témája: csak a lakást fűtsük! Ez a cikk éppen ezzel a témával foglalkozik, ne az utcát fűtsük, ne szökjön el a hő, ne fogyasszunk feleslegesen sok energiát!)
 • Mérd magad! Továbbra is… A háztartási napló segítségével energia és vízfogyasztási adataink folyamatos nyomon követése, lejegyzése segít takarékoskodni. Határozd el, hogy továbbra is nyomon követed háztartásotok energia- és vízfogyasztását, és ezt családtagjaiddal is megbeszéled! Eldönthetitek, mire figyeltek elsőként, melyek a következő lépések (pl. ne égjen feleslegesen a lámpa, ne legyenek készenléti üzemmódban a készülékek, ne folyjon a víz a borotválkozáskor). Az odafigyelés előbb-utóbb szokássá válik és az eredmény mérhető, energiafogyasztásod 10-20%-kal csökken. A takarékosság a legjobb módja annak, hogy a környezetet és a pénztárcánkat is megkíméljük. A tudatosság és az odafigyelés a környezetvédelem minden területén (sőt, az élet más területein is) fontos, és mindennek az alapja. Ez ugyan már a 13. tanács, mert szeptember mindkét évben szerepel a naptárban (2011-ben és 2012-ben is), de nagyon hasznos és megszívlelendő.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.