Főoldal » Eljött az ideje, hogy átforgassuk komposztunkat!

Eljött az ideje, hogy átforgassuk komposztunkat!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kicsit én is vegetáltam, mint a komposztom :)

De azért ha jól belegondolunk tavasszal elkészített és időközben szépen feltöltött komposztálónk csak látszólag pihent!

Jöjjenek hát az őszi teendők!

[token node title-raw]

Itt az ideje, hogy megnézzük mit is alkottunk.

Én az őszi kertrendezés alkalmával szoktam a tavasztól folyamatosan rakott komposztomat szétbontani.

A képek édesapám kiselejtezett raklapokból készített komposztálóját mutatják. Ahogy szétszedte, szépen látszik a rétegződés!

[token node title-raw]

Számomra gyönyörű :) Nagyon ügyesen hallgatott kicsi lányára, és most az idei utolsó fázishoz érkezett.

Itt az ideje, hogy átrakjuk és átforgassuk a komposztot.

Ha túl nedves (azaz csurgalékvizet, fehér penészedést, gombásodást látunk illetve bűzt érzünk) keverjünk hozzá egy kis száraz struktúraanyagot. Ilyenkor pl. a levágott és felaprított napraforgó szár vagy gallyak aprítéka jól jöhet.

[token node title-raw]

[token node title-raw]

Ha túl száraz, átforgatás közben locsoljuk meg finoman.

A nagyobb ágakat, egészben lévő gyümölcsöket, torzsát aprítsuk fel, hisz ezek lehetséges, hogy nem tudtak ennyi idő alatt lebomlani. A halom tetején lévő növényi szárak, apró gallyak miatt ne aggódjunk, szépen beforgatva tavaszra szépen elkomposztálódnak.

[token node title-raw]

Miután jól átforgattunk komposztunkat és beállítottuk a megfelelő nedvességtartalmat, a kert védett szegletébe halmozzuk, és pihenni hagyjuk egészen a tavaszi kerti munkákig!

Most komposztládánkat újra fel lehet állítani és továbbra is gyűjteni bele a növényi zöldhulladékot. Télen ezek a friss alapanyagok nem igazán fognak komposztálódni, hisz a környezeti hőmérséklet nagyon lehűl és csapadék is kevés esik.

Kicsit áttekintve a tavaszi munkálatokat:

A télen pihenni hagyott komposzt kupacot a talaj menti fagyok múltával ismét át kell forgatni, ezután rostáljuk, nagyobb darabokat kiválogatjuk. Ekkor megkapjuk a friss komposztunkat. Mire eljön a muskátliültetés szezonja már adagolhatjuk is a cserépbe :) De vigyázzunk! Komposztunkat csak adalékanyagként használjuk, hisz ha szimplán komposztba ültetjük növényünket kiég!

Tavasszal a télen gyűjtött anyagokat át kell forgatni, kicsit hozzákeverni az akkorra már kész komposztunkból, és már indul is a folyamat előröl. :)

A tápanyag visszajuttatása a kertbe (áttekintve):

[token node title-raw]

Bár nem túl szerencsés a kész komposztot a friss alapanyagok közvetlen közelébe tárolni (hisz visszafertőződhet), de esetünkben, ha tényleg csak növényi zöldhulladékot komposztálunk, nem jelent veszélyt. Természetesen gyomnövény beérett magokkal teli részét ne dobjuk a kupac mellé, mert pompás gyomnövényágyunk nő :)

A friss alapanyagokat azért tárolja édesapám külön kupacban, mert az aprítót csak időközönként indítja be. Illetve oda kell figyelni a C:N arányra, így például az egész terület levágott füvét nem is tudjuk egyszerre a komposztálóba rakni!

Remélem mindenki, aki tavasszal elkezdte velem a komposztálást (vagy már nélkülem is komposztált :)) most a napokban sikeresen túlesik ezeken a folyamatokon.

Én kívánok mindenkinek tavaszra tápanyagban gazdag komposztot ;)

Jó kertészkedést!

—————————————————————–

Következő cikkemből megtudhatjátok, mi is a zsázsateszt!

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?