Főoldal » Élménybeszámoló- Olasz- kapu tanösvény (Bükki Nemzeti Park)

Élménybeszámoló- Olasz- kapu tanösvény (Bükki Nemzeti Park)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2012. május 26- án volt szerencsém az Olasz-kapu tanösvényen túrázni. Mindenkinek el kell ide mennie, mert valami csodálatos táj. A tanösvény hossza7,2 km. Körülbelül 3 óra alatt lehet kényelmesen bejárni. Állomásai az Olasz-kapu, Káposztás töbrök – Őserdő, Tar-kő, Zsidó-rét, olasz-kapu.

Geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő24 hektárterületű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.

[token node title-raw]

Olasz-kapu

Utunk során igen nagy szél volt, de ettől eltekintve végig sütött a nap. Nem árt tudni azt sem, hogy Szilvásvárad környékén járunk, ami tapasztalatom szerint igen kullancsokkal övezett terület. Szerencsére az erre lévők nem olyan fertőzöttek.

Személy szerint Nekem eddig ez a tanösvény tetszett a legjobban a környéken. A Zsidó réten rengeteg szebbnél szebb pillangóval is találkoztunk.

Garantáltan Működő Internetes Pénzkereseti Módszerek!

Források:

http://bnpi.hu/tanosveny/bukk-fennsik-olasz-kapui-tanosveny-10.html

http://turistautak.hu/routes.php?id=14

Vezérkép forrása:

Vezérkép, Olasz-kapu, többi kép saját

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.