Főoldal » Élmények helyben, zölden

Élmények helyben, zölden

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A csalánról sokaknak csak a hazánkban gyakori, őshonos, szúrós levelű gyógynövény jut eszébe. De mint sok más magyar szó, ez is többjelentésű: ha nagybetűvel írjuk, akkor mást jelent. A Csalán – így, nagybetűvel – a veszprémi zöld szervezet neve.

Évek óta önkénteskedem a Csalán Egyesületnek, másfél éve tagja is vagyok a szervezetnek. Valamikor volt Csalán-blog a Felsőfokon Környezetvédelem szakterületén. (Ez a blog már nem működik, már nincs is az egyesületnél, aki írta, de a honlapunk és a Facebook oldalunk egyre intenzívebben működik.) Az egyesületről és az ott végzett önkéntes munkámról írom ezt a cikket, és az is kiderül, hol töltöm újabban a péntek délutánokat… Programajánló is a cikk!

Mivel is foglalkozik az egyesület? Van néhány állandó szolgáltatás: környezetvédelmi tanácsadás (személyesen és telefonon, de vannak hasznos kiadványaink is változatos környezetvédelmi témákban), kölcsönzés (fogyasztásmérőt, motoros fűkaszát, szigetelőgépet, és más hasznos eszközöket lehet nálunk kölcsönözni), adományért hozzá lehet jutni környezetbarát tisztítószerekhez és más környezetbarát termékekhez (legtöbbször a mosószódát keresik, de más is van), és mindig lehet nálunk önkénteskedni.

Az önkéntességet akár közfoglalkoztatás helyett is elfogadják az önkormányzatok és a helyi munkaügyi központok, ezért lehet fontos, hogy a Csalán Egyesületnél mindig van önkéntes feladat. De azoknak a középiskolásoknak is fontos lehet, akiknek az érettségihez 50 óra önkéntességet kell igazolni (a 4 év alatt összesen).

Az állandó szolgáltatásokon kívül nagyobb feladatokra is vállalkozunk. Az egyesület néhány tavalyi és idei programja a teljesség igénye nélkül: zöld információs pont működtetése tavaly nyáron Veszprém belvárosában (a Kossuth utcán), közösségi befőzések szervezése, 2 Ökovásár lebonyolítása (valószínűleg idén is lesz legalább 1), energiatakarékossági program, biodiverzitásos kampány a sokszínű kertekért és a helyi fajtákért (folytatást is tervezünk magcsereakciók vagy magkönyvtár formájában), 2 és fél hónapos komposztláda-osztás majdnem az egész Veszprém megyében, stb.

Nemrég egy még nagyobb vállalkozásba fogtunk, amit hosszú távra (több évre) tervezünk. Helyi piacot nyitottunk a veszprémi História kertben, Csalán-História Helyi Termelői Piac néven, ennek a plakátja a vezérkép (a pünkösdi vásáron fotóztam az egyesület fényképezőgépével). A “főpróba” a pünkösdi vásár volt, idén május 20-án, pünkösd hétfőn. A helyi piacot először május 24-én pénteken rendeztük meg, majd 31-én is volt egy piac, és ezen a pénteken ismét megrendezzük.

Más piacokkal ellentétben nem hajnalban, hanem délután kezdünk, hogy az emberek a munkából hazafelé mindent megvehessenek. Terveink szerint minden pénteken 16-19 óra között rendezzük meg a piacot. Az önkénteseket minden pénteken 13-16 óra között várjuk sátrakat összerakni, majd 19-20 óra között sátrakat szétszedni.

Miért jó a helyi piac, miért jó a helyi termék, és mitől környezetvédelem ez?

  • A helyi terméket nem kell több száz vagy több ezer kilométerről szállítani, így megtakaríthatjuk a szállítási költséget (ezzel jól jár az eladó és a vevő is, mert olcsóbb lesz a termék), és elkerüljük a szállítással kibocsátott szennyezést (ezzel kíméljük a környezetet).
  • A helyi termékek vásárlásával a helyi gazdaságot élénkítjük, helyben teremtünk munkahelyeket, ettől erősödik a helyi közösség.
  • Mivel nem kell utaztatni a zöldséget, gyümölcsöt és más termékeket, frissebb áruhoz juthatunk.
  • A zöldséget, gyümölcsöt érettebben szedik le, nincs hosszú mesterséges utóérés a szállítás alatt, így jobb minőségű, ízletesebb, egészségesebb élelmiszert kaphatunk.
  • A vevő közvetlenül a termelőtől vásárolhat, ez segíti a személyes kapcsolatok kialakulását, és nem megy át hosszú értékesítési láncon a termék, így nem kell annyi ember hasznát megfizetni, olcsóbb lehet a termék.
  • A termelő személyesen garantálja az áru jó minőségét, ettől sokkal megbízhatóbb a piac, mint a nagyáruházak.
  • A bolti élelmiszert gyakran több réteg csomagolóanyaggal fedik, ezek nem hasznosulnak a háztartásban, hulladékká válnak. A háztartási hulladékok kb. fele csomagolóanyag. De a csomagolás főleg a szállítás miatt szükséges. A helyi termékeket nem kell messziről szállítani, így kevesebb csomagolóanyag kell, tehát kevesebb hulladék keletkezik.

Ezért jó a helyi termelői piac a termelőnek, a fogyasztónak, a helyi gazdaságnak és a környezetnek is. Ezért töltöm újabban minden péntek délutánomat önkéntesként a Csalán-História Helyi Termelői Piacon, és ezért tervezem hosszú távra, hogy kimegyek oda sátrat szerelni, nézelődni, vásárolni.

Önkéntesként és vásárlóként sokat segíthetsz a Csalánnak, hogy tovább folytatódjon ez a história.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.