Főoldal » Első lépés, amit Te tehetsz a holnapért!

Első lépés, amit Te tehetsz a holnapért!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Korunk egyik legégetőbb problémája nem más, mint maga a klímaváltozás. Egy civilizáció sikere vagy bukása azon áll, képes-e megfelelni a kihívásoknak, melyekkel szembesül.  Tényként kell kezelnünk, hogy a globális felmelegedés pusztulással fenyegeti az életet, és ez nem kis részben nekünk, embereknek köszönhető. Immár számításba kell venni, hogy utódaink kihívásai attól függenek, mi hogyan élünk, mire tanítjuk őket. Vegyük először górcső alá a pozitív irányt.

Itt az ideje szemléletet váltani, elkezdeni azon gondolkodni, hogy otthonainkban milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy hozzájárulhassunk a klímaváltozás kordában tartásához. Mivel rengeteg összetevő játszik közre igen nehéz feladat minden megoldást egy csokorba gyűjteni, így én egyet-egyet kiemelve, elemezve fogok haladni.

 

Tudatos vásárlás

A tudatos vásárlás hihetetlenül nagy fegyver, ami a mi kezünkben van. A klímaváltozás szempontjából ez azt jelenti, hogy gyerekeink érdekében egyszerűen kutya kötelességünk olyan termékeket vásárolni, amire SZÜKSÉGÜNK van. Az ételek megvásárlásakor például részesítsük előnyben a magyar termékeket. Amennyiben mind így teszünk, befolyásolhatjuk az export-import arányt, ami gazdasági fellendülést, és kisebb CO2 kibocsátást eredményez. Így csökken a szállítás útja és ideje, ennek eredményeként frissebb lesz az áru is.

Lényeges persze az is, hogy mit nem veszünk meg. Valljuk be, mindenki vett már felesleges dolgot. Kicsit jobban körülnézve észreveszünk olyan holmikat a szobánkban, a hűtőnkben, a padláson, melyek már nem kellenek. Csak annyit kell tennünk, hogy nem veszünk meg mindent, amit el akarnak adni nékünk. Dolgoztam egyszer egy multiban, ahol augusztus közepétől szeptember közepéig akciós volt (csak 99 forint) a számolókavicc(s). 10 darab kövecske, melyet valószínűleg gondosan kézzel válogatva szedtek ki a sóderből, majd gyárban modern gépek segítségével, és 21. századi technikai vívmányokkal celofánba csomagoltak, és egy drótdarabbal esztétikusan lezártak. Persze elképzelhető, hogy made in nem Magyarország, bár erre már nem emlékszem kristálytisztán. Ezután kezdetét vette a hosszú út, melynek során a kis átlátszó zsákocskák az áruház polcaira kerültek… Mind elfogyott, pedig rengeteg volt belőle.

Minden vásárlásunk egy döntés, mely valamilyen következménnyel jár. A kérdés csak az, milyennel? Mindenki maga dönti el, mi az, amire szüksége van. Mindenképp van következmény.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.