Főoldal » Elsőként Európában: az Ecover pálmaolaj helyett algaolajat használ

Elsőként Európában: az Ecover pálmaolaj helyett algaolajat használ

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Környezetvédelmi innováció: a pálmaolaj algaolajra történő cseréje nagy lépés a trópusi esőerdők védelme és a széndioxid kibocsátás csökkentése szempontjából.

Az Ecover április 2-án tett hivatalos bejelentése nagyon fontos lépés abban a harcban, ami a Föld néhány kihalással fenyegetett (esőerdőben élő) állatfajának megmentésért és az esőerdők megóvásáért zajlik.

A nemzetközi szinten piacvezető öko mosószer- és tisztítószer gyártó cég célja, hogy a pálmaolajat és pálmamagolajat minél hamarabb algaolajjal helyettesítse valamennyi termékében. Ennek a törekvésnek az első lépése, hogy – elsőként Európában – ezt az összetevőt használja folyékony mosószereiben.


Környezetvédelmi mérföldkő

Az innovációiról ismert cég régóta küzd az élővizek, a talaj, a levegő és a trópusi esőerdők védelméért. Ennek a globális kampánynak fontos mérföldköve ez az összetevő csere. Az algaolajra való átállás csökkenti a széndioxid kibocsátást, szükségtelenné teszi a (pálmaolaj-termelés miatt történő) esőerdő pusztítást, továbbá a talaj és élővizek szempontjából is előnyös, valamint elősegíti a helyi beszerzéseket.

Az algaolaj nagyfokú hatékonysággal és sokkal kisebb ökológiai hatással bír, mint a legtöbb trópusi olaj, többek között a pálmaolaj. Így azoknál a termékeknél, amelyeknél eddig rendszerint trópusi olajokat alkalmaztak, célszerűbb algaolajat használni.

2009-ben az Ecover volt az első a piacon, aki a pálmaolaj felületaktív anyagokat európai eredetű repceolajjal helyettesítette a tisztítószerekben. Jelenleg minden felületaktív anyag legfőbb forrása – a nyersolaj után – valamilyen trópusi olaj (pálma/kókusz).

A piacon lévő jelenlegi felületaktív anyagok megújuló komponensének körülbelül 90%-a pálmából vagy kókuszból származik, de a pálmaolaj a legelterjedtebb. Az algaolaj, mint helyettesítő használata egy új lépés a pálmaolaj illetve pálmamagolajtól való függőség csökkentése felé tartó úton.

A forradalmasított összetételű tisztítószereket, mosószereket használók ugyanazt a hatékonyságot élvezhetik, mint azelőtt. Mindeközbena következő pozitív változásoknak nyitunk teret:
1. A cégek csökkenthetik a benzin és pálmaolaj ipartól való nagyipari függőségüket.

2. A pálmaolaj ipartól való függőség csökkentése felgyorsíthatja az esőerdők és állatfajok megmentésére irányuló projekteket a világban. Az olyan országokban, mint Szumátra és Borneó, évtizedekig kivágták a természetes esőerdők nagy területeit, hogy helyet biztosítsanak a kereskedelmi pálmaolaj ültetvényeknek. A természetes esőerdők kiirtása pusztító hatással volt az ottani növényekre és állatvilágra, legfőképpen az orángutánokra. A Szumátrán élő orángutánok a legveszélyeztetettebbek, s ha nem teszünk semmit, az első olyan Nagy Majom faj lesz, ami kihalhat.

3. Az alga helyben sokkal inkább előállítható, mint a trópusi növények, ezáltal is csökkenthető a távoli ellátási lánc okozta széndioxid kibocsátás. 4. Az algaolaj teljes nyomonkövethetőséget biztosít gyártóknak és kereskedőknek egyaránt.

Nemsokára a boltok polcain

Az algaolajat tartalmazó, új típusú mosószerek az év második felében kerülnek a boltok polcaira. A cég tervezi az algaolaj és a hozzá hasonló technológiák kiterjesztését az Ecover minden termékére és piacaira, 2014-ben és azon túl – nyilatkozta Dirk Develter, az Ecover Kutatási és fejlesztési vezetője.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.