Főoldal » Eltűnhet a víz a Balatonból?

Eltűnhet a víz a Balatonból?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fél méteresre csökken a Balaton átlagos vízszintje a nyár végére. Az éghajlati modellek alapján az elkövetkezendő fél évszázadban jelentős csökkenés várható a tó vízmennyiségében.

A Balaton mostani átlagos vízszintje 74 centiméter, ami alatta van az ilyenkor szokásos minimális szabályozási sávnak – mondta Kravinszkaja Gabriella, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai és hidroökológiai osztályvezetője a Balaton vízháztartásáról szóló előadásában. Idén nyár végére 50-55 centiméterre csökken a Balaton átlagos vízszintje – hangzott el Tihanyban a Balatoni Limnológiai Intézet hétfőn tartott tudományos konferenciáján.

Az előadó hozzátette, hogy ez nem tragikus, viszont még nyár eleje van, a kipárolgás pedig még csak most kezdődik. Ez átlagosan éves szinten 90 centiméterrel – ezen belül a nyári időszakban 40-60 centiméterrel – csökkentheti a tó vízszintjét.

A VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.-től Varga György tudományos főmunkatárs arról beszélt: az EULEAKS globális éghajlati modellnek a Balaton térségére adaptált éghajlati forgatókönyvből az derül ki, hogy a következő 10-20 évben éves szinten enyhe csapadéknövekedés várható, ezért a tó vízkészlete és vízszintje kis mértékben nő.

Ugyanakkor ezt követően 2030-2060 között az 1970-2000-es bázisidőszakhoz képest jelentős csökkenés következik majd. A 2050 utáni időszakban pedig a Balaton az előrejelzések szerint lefolyástalanná válik, a tó vízkészlete és felülete pedig csökken. Ez egyben azt jelenti, hogy a tó jelenlegi szintű üdülőjellege nem tartható fenn a század második harmadától.

Ezért Varga György véleménye szerint a jelenlegi tószabályozási módszereken változtatni kell, a szabályozásnak és az alkalmazkodásnak a kombinációját kell alkalmazni. A szakember előrejelzése szerint a mostani nyári idényben jelentős vízszintcsökkenés várható, s augusztus-szeptemberre 50-55 centiméterre csökken a Balaton vízszintje, ami azért magasabb a 2003. október végén mért 23 centiméternél – tette hozzá.

Kóbor István, a vízügyi igazgatóság laborvezetője a Balaton vízminőségéről azt mondta: ez emberi kategória, amely a vízhasználattól függ. Más lehet például, ha hajózásról, és más, ha üdülésről van szó. A tó jelenlegi vízminőségi problémái kizárólag emberi tevékenységre vezethetők vissza – jelentette ki a laborvezető.

Forrás: origo.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.