Főoldal » Energiakövetek Fehérváron

Energiakövetek Fehérváron

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Általános iskolások akcióban

 

Székesfehérvár, 2017. október 26. – Szuperhősök a magyar oktatásban! A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pályázatán Energiakövet 2017 címet elnyert két Energiakövet, Molnár Janka Sára és Nagy Bence, szülővárosukban tartották első, rendhagyó tanóráikat.

 

A MEKH a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára kiírt Energiakövetek pályázatán idén 4 egyetemista nyerte el az Energiakövet 2017 címet, a hozzá járó ösztöndíjat, valamint a lehetőséget, hogy „szupertanárként” az oktatásban is kipróbálhassa magát, ezáltal az egész ország megismerhesse.

 

„GYŰJTS ADATOT ÉS MENTSD MEG A FÖLDET!”

Molnár Janka Sára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakos hallgatója „Gyűjts adatot és mentsd meg a Földet!” című óratervével vívta ki a szakmai zsűri elismerését és nyűgözte le a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulóit.

Janka magávalragadóan mesélt a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról, a megújuló és a nem megújuló energiaforrások közti különbségekről, érdekes példákon keresztül pedig konkrétan a hazai energiafelhasználásról. Az óra utolsó negyedében a diákok csoportokban elkészítették saját plakátjukat is az előadáson szerzett tapasztalataik nyomán, mellyel az egyén felelősségteljes hozzáállására és aktív szerepvállalására hívhatják fel a figyelmet a jövőben saját iskolájukban.

 

Nagyon boldog vagyok, hogy engem is Energiakövetnek választott a zsűri, hiszen így lehetőséget kaptam értéket teremteni diákok számára, bátoríthatom, lelkesíthetem őket, felhívhatom a figyelmüket a környezetvédelem fontosságára és elmesélhetem nekik, hogy látszólag kis emberként is mennyi mindent tudunk tenni környezetünkért.”

– mondta Janka, aki már közéspiskolás kora óta kutat, kísérletezik, tervez és népszerűsíti a tudományt minden fórumon.

 

„ENERGIATAKARÉKOSSÁG LEMONDÁSOK NÉLKÜL”

Nagy Bence, a Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológia-Földrajz tanárszakos hallgatója a háztartások energiafelhasználásának csökkentését választotta órája témájául.

A  Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulóinak Bence nemcsak általános áttekintést nyújtott a jelenlegi energetikai és globális állapotokról, de gyakorlati példákon keresztül be is mutatta a környezettudatos és pazarló energiafogyasztási magatartás közti különbségeket, három alapvető szegmenst kiemelve: elektromos áram, ivóvíz és szennyvíz, fűtés-főzés. Izgalmas kísérleteket elemezve, olyan megoldásokat keresett a problémákra a diákokkal közösen, melyeket valóban tudnak a mindennapi életük során használni.

Úgy gondolom, akkor lehet gyökeres változást elérni, ha a fiataloknak olyan szemléletet adunk át, mely által értékként tekinthetnek Földünkre, energiaforrásainkra, és ezáltal tisztában lesznek ezek végességével. Ezt a célt szem előtt tartva szeretnék minél szélesebb körben fiatalokat megszólítani, és óráimmal hatással lenni rájuk.” – mondta Bence, aki igazán kiváltságosnak érezte magát, hiszen azon túl, hogy szülővárosában, de ráadásul épp volt iskolájában szerepelhetett elsőként, mint Energiakövet.

 

„SZUPERHŐSÖKET A MAGYAR OKTATÁSBA!”

Társadalmi felelősségvállalási programunk hangsúlyos eleme a fogyasztók energiatudatos szemléletének formálása. A fiatalok motiválását célzó, a személyes lépésekre ösztönző edukációs programunk célja egyrészről a legjobb oktatási tartalomfejlesztés volt, másrészről olyan tanárszemélyiségek megtalálása, akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek. Olyan tehetséges szupertanár-jelölteket kerestünk és találtunk, akik élményszerűen, új szemszögből beszélnek a témáról, és ehhez a saját ötleteiken alapuló interaktív tananyagot is kidolgozták.” – fogalmazta meg a program lényegét Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

 

Az Energiakövetek munkásságát és szuperóráik állomásait a program weboldalán és közösségi felületein keresztül az egész ország nyomon követheti!

 

A pályázat részletei és további hírek a www.energiakovetek.hu honlapon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.