Főoldal » Energiatakarékos élelmiszertárolás hűtő nélkül

Energiatakarékos élelmiszertárolás hűtő nélkül

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy Eindhoveni Design Academy-n végzett koreai művész, Jihyun Ryou az élelmiszertárolás hagyományos mószerét modernizálta azáltal, hogy létre hozott egy fali tárolórendszert megszabadítva az ételeket a hűtőszekrény rabságából.  Ryou nagymamája,aki egy korábbi almatermesztő, valamint más felmenőinek a tanácsaira is támaszkodott.

Ryou a következőket írja blogján: „A projekt a szájhagyomány útján terjedő, tapasztalat által megalapozott tudásról szól: az élelmiszertárolást tekintve ez a tudás egyszerűen átültethető mindennapi életünkbe. A hűtőszekrények elterjedése azt hozta magával, hogy elfelejtettük, hogyan kell bánni a különböző élelmiszerekkel, éppen ezért az általam tervezett rendszer az erre vonatkozó tudást szeretné feleleveníteni, újratanítani.”

Ryou fontosnak tartja, hogy az emberek tudatosítsák magukban, hogy az étel, amit megesznek – elsősorban a zöldségek és gyümölcsök –, élő lények, hiszen miután leszedik őket, még sokáig tovább élnek: lélegeznek, vagyis oxigént vesznek magukhoz, és szén-dioxidot, hőt és párát engednek ki magukból. Így a hőmérséklet és a páratartalom szabályozásával lassítani lehet ezt a lélegzést, vagyis hosszabban lehet tárolni a zöldségeket, gyümölcsöket.


[token node title-raw]A legtöbb zöldség és gyümölcs esetében hatékony tárolási közeget jelent a hűtőszekrény hidege – a kb. 4,5 ˚C –, de vannak kivételek. Az olyan növények, mint a
paprika, a cukkíni, a padlizsán és a paradicsom például magasabb hőmérsékleten és magasabb páratartalom mellett sokkal tovább eltartható! A képen is látható polc például tökéletes közeget biztosít ezeknek a zöldségeknek: a polc alatt egy kis tálca található, amibe vizet töltve nemcsak a levegő páratartalmát lehet növelni, de hőmérsékletet is szabályozni lehet, ami alacsonyabb lesz, mint a szobáé, de magasabb a hűtő hőmérsékleténél. Ugyanezen elv érvényesül az Ryou által tervezett gyümölcstálnál is, amely egy lyukacsos betéttel rendelkezik.

Más zöldségeknél, mint például répa vagy az újhagyma, az ideális közeg az enyhén nyirkos homok, amely rímel a növények termesztési körülményeire is. Ennek tudatában Ryou egy méhviasszal kezelt juharfa polcot tervezett, amelyet homokkal kell feltölteni. Az ideális körülmények megteremtéséhez néha meg kell locsolni a homokot, így a zöldségek tovább lesznek eltarthatóak, mint egyszerűen a hűtő alsó polcába belesuvasztva.

Egyéb élelmiszerek, mint a rizs, a fűszerek, a hagyma vagy az édesburgonya, alacsony páratartalom és magasabb hőmérséklet mellett tárolhatók huzamosan, emiatt ezek számára sem ideális a hűtés. Mivel a rizs felszívja a levegő nedvességtartalmát, Ryou olyan üvegedényt tervezett, melynek a kupakjához egy kis rizzsel töltött tartályka is tartozik, amely kellőképpen száraz közeget biztosít, és megakadályozza a fűszerek csomósodását.

[token node title-raw]Néhány zöldség és gyümölcs – elsősorban az alma, de a paradicsom, az avokadó, a banán, asárgadinnye, a körte, a szilva és a barack is – etiléngázt bocsát ki. A gáz hatására az érési, folyamat felgyorsul, ha a zöldségeket, gyümölcsöket együtt tartjuk, éppen ezért tanácsos elkülönítve tárolni őket. Sőt, érdemes burgonyával együtt tárolni ezeket az élelmiszereket, mert az etiléngáz megakadályozza, hogy a burgonya kicsírázzon. Ezeket megfontolva Ryou tárolójának aljában egy fénytől elzárt rekeszben a burgonya, a tetején, egy lyukacsos lapon pedig az etiléngázt kibocsátó zöldségek és gyümölcsök tarthatók. 

(Személy szerint érdekesnek találom a művész elképzeléseit, ki is fogom próbálni az összeset. A gyümölcsöket egyébként lehet még hagymára rakva is tárolni, mert a hagyma gátolja a penészedést. Én évek óta így csinálom és bevált. – a szerk.)

Szóval gyerünk kedves Olvasó! Le a nagy energiafogyasztású óriási hűtőkkel és próbáld ki ezeket a garantáltan költségcsökkentő megoldásokat!

forrás:

http://www.tisztajovo.hu/technika/elelmiszertarolas-hutomentesen/2012/02/16

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.