Főoldal » Energiatakarékos vezetéstechnika

Energiatakarékos vezetéstechnika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Legyen az autónk benzines, diesel-olajjal működő, hibrid, LPG autógázos, netán elektromos, vagy napelemmel működő, gyorsítása minden esetben energiát fogyaszt. És az aranyszabály az, hogy minél jobban felpörgetjük a motort, annál több energiát. A fő szempont az tehát, hogy csak akkor és csak ott pörgessük a motort, ahol feltétlenül szükség van erre, ahol nincs, ott ne!

Elindulás: elinduláskor egyenes úton haladva kapcsoljunk fel egészen a 4-es sebességi fokozatig, mivel kb. akkor érjük el viszonylag alacsony fordulatszámon az 50 km/h-s lakott területen belül megengedett maximláis sebességet.

Egyenes haladás: Az egyenes haladás során sarkunkat támasszuk a földre és azzal picit a padlózatot nyomva nyomjunk a gázpedálra lábfejjel, így finoman tudjuk azt szabályozni. Veszélyes, vagy bizonytalan szituációk esetén kapcsoljunk csak vissza alacsonyabb fokozatba (pl. szűkül az út, az út szélén parkoló autók miatt.)!

Kanyarok: Az út végéhez érve a kanyarokat 2-es sebességi fokozatokban vegyük be, ne 1-esben vadul, mert az nem csak jobban pörgeti a motort és ezért energiapazarló, hanem balesetveszélyesebb is, hiszen kisebb fokozatban mozdulékonyabb az autó. Természetesen főútvonalra történő bekanyarodáskor legtöbbször elkerülhetetlen az 1-es fokozat használata, különösen akkor, ha nagy a forgalom, hiszen ilyenkor a kevés pillanatnyi kedvező helyzetek valamelyikét kihasználva gyorsan kell befordulni.

Forgalmi dugó: Sík terepen haladva sok esetben, ha a forgalom lassan mozog, ne lépjünk a gázpedálra, elég csupán a kuplungot kicsit felengedni, majd újra benyomni és így az autót végig alapjáraton működtetni. Ha az út lejt, akkor a sebességváltó üresbe kapcsolásával és a fékpedál kiengedésével-benyomásával is elég lehet ugyanezt megtenni (bár ez utóbbi az üzemi fék meghibásodása és az út csúszóssága által tartogatott veszélyek miatt nem a legjobb megoldás, mégis ez kíméli meg legjobban a pénztárcánkat.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.