Főoldal » Energiatakarékossági világnap

Energiatakarékossági világnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Beköszöntött a március, és reméljük hamarosan beköszönt a tavasz is. A jó idő közeledtével sokan megfogadják, hogy egészségesen, tudatosan fognak élni.

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap közeledtével egyre többet halljuk azt a fogalmat, hogy környezettudatos viselkedés illetve az energiahatékonyság. A Világnap elérkezéséig vegyük át, hogy mi magunk is milyen módon tudunk mindehhez hozzájárulni. A Világon az egyik legnagyobb gond, mely sürgős megoldásra vár az energiaforrások kimerülése illetve az energia árak kíméletlen emelkedése. Ebből kifolyólag fontos feladat, hogy újabb lehetőséget találjunk az energia okos felhasználására.

A március 6-án, az Energiatakarékossági Világnap programja nemcsak arra hívja fel figyelmünket, hogy törődjünk önmagunkkal, hanem a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra is. Egyre fontosabb témává válik az energiatakarékosság, és a megújuló energiaforrások, de hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy valóban odafigyeljenek a környezettudatos életmódra? Március folyamán világszerte rengeteg energiatakarékosságra bíztató programot szerveznek, a gyermek rajzversenyektől kezdve a Föld elsötétítéséig. Ezeken a programokon többen vesznek részt, mint gondolnánk, de még mindig nem elegen. Ahhoz, hogy valóban hasznosítani tudjuk a megújuló energiaforrásokat, és környezettudatosan éljük mindennapjainkat, meg kell ismernünk az előttünk tornyosuló lehetőségeket, melyekkel nem csak a Föld, de mi is jól járunk. A hétvége folyamán több, az Energiatakarékossági Világnap alkalmából szervezett programmal is találkozhat az, aki nyitott szemmel jár. Ne feledjük, a világnap jó alkalom lehet a tavaszi megújulásra, és szemléletváltásra, érdemes egy-két előadáson és programon részt venni.

-Zárd el a vízcsapot! Kapcsold le a villanyt, ha már nem kell,a tv-t, ha már nem nézed!- ezeket a rövid utasításokat meg kell előznie a magyarázatnak, a meggyőzésnek és a folyamatos példamutatásnak.

Használjunk energiatakarékos készülékeket! – hirdetik harsogva a reklámok. Az azonban senkitől sem várható el, hogy dobja ki a még működő hűtőjét, mosógépét és vegyen A+, vagy A++ energiaosztályú készüléket. A jövő építészeti megoldása a passzív-ház. Egyelőre még kevesen élhetnek olyan otthonokban.

Az energia fogyasztás csökkentését nem csak úgy lehet elképzelni, hogy a különböző fogyasztókat be sem kapcsoljuk, hanem arra kell törekednünk, hogy önmagunk kontroljai legyünk. Ezt pedig azzal lehet el érni, ha gyakrabban tekintünk a villany, illetve a gázóránk mutatójára, mert így sokkal jobban figyelünk arra, hogy egy bizonyos idő alatt mennyi energiát használtunk el. Ezzel a megoldással takarékosabb felhasználók leszünk, és időbe észre vesszük, ha valami rendkívüli dolog történik.

Igaz, hogy ez a megoldás csak kis csökkentést jelent, de ahogy mondani szokták: fillérből lesz a forint. Persze kétségkívül az a legnagyobb takarékosság, ha be sem kapcsolnánk a fogyasztókat, de ez a mai világban szinte lehetetlen lenne. Itt kell hogy megemlítsem, fogyasztóink rendszeres karbantartását, legyen az mosógép, hűtőgép vagy kazán, mert ez igen fontos feladat, még akkor is ha szakembert segítségét kell, hogy igénybe vegyük, mert ezáltal  a mi magunk is biztonságban leszünk.

Amennyiben cserére kerülne sor, úgy törekedjünk arra, hogy a készüléknek minél jobb legyen az energia fogyasztása. Amennyiben nem használjuk a fogyasztókat pl. a tévét, rádiót, videót stb. akkor húzzuk ki a csatlakozóból, vagy kapcsoljuk le.

Apróságnak tűnő szokásokkal, egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a fogyasztást, ami javunkra válik.

A Kislábnyom projekt javaslatai:

 • Fedő alatt pároljuk az ételt! A kukta használata ajánlott.
  Csak annyi vizet forraljunk, amennyi valóban szükséges!
  Ne lobogó vízben főzzünk, a gyöngyöző víz is 100 fokos, elég az a hőmérséklet. Arról nem is beszélve, hogy az alapanyagnak is jobban megmarad az állaga.
  Ne legyen kisebb az edény, mint a tűzhely lapja. Sok energia megy veszendőbe olyankor.
  Lehetőleg ne tegyük sütőbe az olyan ételt, amit a felső lángon is el lehet készíteni. 15-20 perces sütés miatt kár bekapcsolni, előmelegíteni a villanysütőt.
  A kihűlt ételt lefedve tegyük a hűtőbe!

Kedves Olvasók, mi mire figyelünk, és nem csak az Energiatakarékossági Világnapon?

Források:

http://www.alternativenergia.hu/energiatakarekossagi-vilagnap-van-ma/45200

http://www.minalunk.hu/Budaors/hirek/4870/234/Nemzetkozi_Energiatakarekossagi_Vilagnap-_marcius_6_

http://www.eubalaton.hu/belfold/gazdasag/nemzetkozi-energiatakarekossagi-vilagnap-marcius-6

Kép: http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2011/03/istock_000009994654xsmall.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.