Főoldal » Erdei varázslófű (Circaea lutetiana)

Erdei varázslófű (Circaea lutetiana)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe a ligetszépefélék (Onagraceae) családjába összesen 20 nemzetséget és 650 fajt tartanak számon. A nálunk is honos Circaea nemzetségbe tartozó erdei varázslófű (Circaea lutetiana) félnedves gyertyános-tölgyesek, bükkösök, keményfás ligeterdők, ártéri nyarasok növénye.

Legutóbbi terepi sétám során találtam rá miközben egy gyönyörű gyöngyvirágos tölgyesben a tájidegen fajokat kutattam. Szeptemberben mikor már nem sok virágos növényt láthatunk erdeinkben, jó érzés volt rátalálni e természeti kincsre. Az őszies nagy erdő közepén elvarázsolja a környezetét és az arra járó embert e aprócska kis fehér tünemény. Az árnyalást kedveli, a nap csak néha-néha szűrődik be a sűrű lombkorona közt.
Neve feltehetően Circére, a görög mitológia varázslónőjére utal. Valószínűleg azért nevezték el róla, mivel termései horgas szőreikkel a mellettük elhaladó élőlényekre könnyen rátapadnak. Nagy regenerációs képessége miatt egy kis apró szárdarabból is újraképződhet a teljes növény. Egyébként szélesebb körű orvosi ill. népi gyógyászati felhasználásáról nem tudni. 1813-ban Diószegi Sámuel Orvosi Füvészkönyvében a „szirompár” néven szerepel, de a leírtak alapján nagyon jó gyógynövény, mert tulajdonképpen „nem is használ – nem is árt.”

Készítettem néhány képet, mert ugye az avarból alig felbukkanó kis 20 cm-es növényke is a természet ajándéka. Büszkén kell néznünk a manapság sok tájidegen özönnövények mellet fenn maradt honos fajainkra.

M.J.

forrás:
DANERT-HANELT-HELM-KRUSE 1976: Urania Növényvilág 1, 2, 3 Gondolat Kiadó,
http://www.lexikon.katolikus.hu/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.