Főoldal » Érmellék

Érmellék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Az Ér nagy, álmos, furcsa árok,
Pocsolyás víz, sás, káka lakják.
De Kraszna, Szamos, Tisza, Duna
Óceánig hordják a habját.”

 

Az Érmellék Románia észak-nyugati részén található a Kraszna és a Berettyó völgye között, Bihar és Szatmár megye területén. Egy kis része átnyúlik a határon Hajdú – Bihar megye keleti csücskébe. Nevét a rajta áthaladó Ér folyócskáról kapta, mely a Szilágy megyei Bükk-hegységből ered, és a magyarországi Pocsajnál találkozik a Berettyóval.

Az 1970-es évek folyószabályozási munkálatainak kezdetéig az Érnek nem volt egy jól meghatározott medre, így az egész terület egy lápos pangó vizes terület volt, gazdag növény és állatvilággal. A kutatók szerint az Érmellék madárvilága vetekedett a Duna-delta madárvilágával. Sajnos a lecsapolással a lehető legrosszabbat tették a területtel, ugyanis a gazdag élővilág nagy része eltűnt, és a nyert területek rossz minőségű termőterületnek bizonyultak, így nagyrészt ma is parlagon hevernek, vagy a tavaszi áradások idején víz alá kerülnek, így megművelhetetlenek.

A régi Érmellék egyik jellegzetes növénye volt a kolokán (Stratoides aloides), népi nevein kutyaherélőfű, imer-gyökér, vizi-olló. Eleinte az iszapban gyökerezik, majd elszabadul és a víz felszínén úszik. Aloészerűen álló, tüskésszélű levélrózsái a vízből kiállnak. Napjainkra sajnos ez az egykor tömegesen előforduló növény teljesen eltűnt az Érmellékről.

A területre jellemző sűrű nádasok, sásosok, gyékényesek is csak apró foltokban maradtak meg. E növénykultúrák visszaszorulása magával vonta azon népi mesterségek háttérbe szorulását is, melyek e növényeket használták alapanyagként. Szintén eltűntek a mocsárvilággal együtt a pákászok is, akik halászó-vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek voltak.

 Egyesületünk célkitűzései, hogy a régi mocsárvilág egy részét visszaállítsuk, ezzel lehetőséget teremtsünk a régi hagyományos szakmák újraélesztésére, valamint a régi élővilág visszaállítására is. A kolokán hozzátartozik az érmelléki hagyományokhoz épp úgy, mint a környezethez, ezért választottuk szervezetünk nevének e jellegzetes mocsári növényt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.