Főoldal » Esküvőszervezés környezettudatosan!

Esküvőszervezés környezettudatosan!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Itt a május és a jó idővel megkezdődik a esküvők igazi szezonja. A nagy napot azonban hosszas előkészületek előzik meg. Az egyszerű, környezetbarát esküvőnek nemcsak az az előnye, hogy kíméljük vele bolygónkat, idegrendszerünket és pénztárcánkat, hanem az is, hogy így újra előtérbe kerülhet a lényeg. Nevezetesen, hogy két ember örök hűséget esküszik egymásnak.

Bármilyen nehéz is, függetlenítsétek magatokat a felesleges hagyományoktól (gondolok itt galamberegetésre ,tányértörésre) és az irreális elvárásoktól! Sem az organzával borított terem, sem a nyolcféle sült hús nem feltétele a boldog házasságnak.

Mivel remélhetőleg a szeretteitek vesznek körül a nagy napon, ezért felesleges azon stresszelni, hogy minden mintaszerű és tökéletes legyen. (Úgysem lesz az, hiszen mindenki talál majd valami kifogásolnivalót.) Egy laza, jó hangulatú lagzi sokkal nagyobb élmény!

Az esküvő közösségi élmény, így akár megszervezése is történhet közösen. Nyugodtan kérjetek segítséget a családtól és barátaitoktól! Ha mindenki hozzátesz egy picit akár ötletekkel, akár étellel vagy hobbizenekarral, rengeteg időt és energiát spórolhattok meg, így az esküvő valóban élmény lesz, nem pedig nyűg és fáradtság.

Meghívók: fakímélő megoldások

Ha nem szeretnétek tízezreket költeni személytelen, katalógusból rendelt meghívókra, amelyekért fák tucatjai adták életüket, akkor készítsétek el Ti a meghívókat, és használjatok hozzájuk környezetbarát alapanyagokat! Egy kis fantáziával bámulatos dolgokat ki lehet hozni újrahasznosított papírból, textilmaradékokból és rafiából. A végeredmény pedig garantáltan egyedi, természetes és pénztárcakímélő lesz.

Ruha

Ha valaki zöld esküvőt tervez, nem kell lemondania a mesés menyasszonyi ruháról, az elegáns öltönyről. Az öko-ruha lényege, hogy nem egy alkalomra készül, később alkalmi ruhaként újrahasznosítható, mellőzi a csicsás kiegészítőket, flittereket és szalagokat. A sziluett készülhet bioalapanyagokból, organikus textilből, de már maga a bérlés is igazán ökologikus megoldásnak számít.

A Mulatság helyszíne

A helyszín kiválasztásához a legfontosabb szempont, hogy minél közelebb legyen, és tömegközlekedéssel is könnyen el lehessen jutni oda. Felesleges elutaztatni az egész násznépet egy távoli, felkapott kúriába, hiszen a helyi vagy közeli vendéglők között biztosan találni olyat, ami szép, hangulatos és a célnak megfelelő. Ha egyáltalán nem akartok termet bérelni, akkor remek megoldás lehet a kerti parti, vagy akár egy egyszerű piknik a város/falu egy szívetekhez közel álló parkjában! A megfelelő helyszín kiválasztásával elkerülhetitek azt is, hogy a násznép autókonvojban pöfögjön egyik helyről a másikra.

Dekoráció: csak természetesen

Amennyiben zárt helyszínre esik a választás, feldobhatjátok azt bármilyen saját készítésű dísszel a ház körül található alapanyagokból. Kavicsok, gesztenyék, csigaházak, babszemek vagy a nyaraláson gyűjtögetett kagylóhéjak mind jól mutatnak akár kis üvegcsében vagy pohárban az asztalokon.Asztaldekorációként remekül használhatunk régi, egyedi boros üvegeket is, melybe tehetünk citromfüvet, vagy egyéb látványos és illatozó zöld növényeket.

A virág természetesen nélkülözhetetlen. Ha lehet, válasszátok inkább a cserepes verziót! Ezt akár a lagzi végén emlékbe adhatjátok a vendégeknek. Nálunk cserepes virágok sorakoztak az asztalokon, és a nászútunk után mindet kiültettük a kertünkbe.Ha mindenképpen vágott virágot szeretnétek, akkor részesítsétek előnyben a helyi, szezonális növényeket.

Egy-egy jól összerakott gyümölcstál is betöltheti a dekoráció szerepét, ráadásul a vendégek is jobban szeretik a selyemszalagnál vagy az úszó gyertyánál, úgyhogy azzal sem lesz probléma, hogy mit kezdjetek a lagzi után az asztaldíszekkel.

Menü

Fölösleges sok fogásból álló menüt összeállítani, és érdemes sok idényzöldség és gyümölcs felhasználását is szorgalmazni a menüben.A süteményeket süthetik a családtagok vagy barátnők, így igazán változatos lesz a kínálat. A mulatság végén a vendégeket süteményekkel lephetitek meg,amelyeket újrahasznosított papírból készült kis dobozokban vihetik haza.

Használható nászajándékok

Írjatok listát azokról a dolgokról, amire tényleg szükségetek van és szeretnétek! Lehet ez akár egy utazás vagy egy mosógép is, amit többen együtt vesznek meg nektek. Interneten (akár egy általatok összeállított levelezőlista segítségével) a násznép könnyedén egyeztetni tudja a teendőket, így biztos, hogy nem halmoznak el titeket használhatatlan ajándékokkal.

Bár sokak számára ez a megoldás elég illúzió romboló de nagyon hasznos! Senki sem szeretné az esküvő utáni heteket a haszontalan, vagy éppen olyan ajándékok cseréjével tölteni, amelyekből 3-at is kapott.

Amennyiben nincs szükségetek semmire, és a lagzit is olcsón ki tudtátok hozni, úgy kérjétek meg a vendégeket, hogy semmit se adjanak! Ha viszont mindenképp szeretnének hozzájárulni a boldogságotokhoz, akkor segítsenek az esküvő szervezésénél, hogy minél felhőtlenebbül tölthessétek el együtt a nagy napot és az azt megelőzőket is.

Forrás:

http://www.igen-igen.hu

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/igy-szervezz-zold-es-olcso-eskuvot

http://www.menyasszony-kepzes.hu/

Képek forrása:

nlcafe.hu

donna.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.